Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

9 mai 2019 – Ziua Europei la Topliţa, alături de echipa EPAS a Liceului Teoretic „O.C. Tăslăuanu” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Învățământ » 9 mai 2019 – Ziua Europei la Topliţa, alături de echipa EPAS a Liceului Teoretic „O.C. Tăslăuanu”
9 mai 2019 – Ziua Europei la Topliţa, alături de echipa EPAS a Liceului Teoretic „O.C. Tăslăuanu”

9 mai 2019 – Ziua Europei la Topliţa, alături de echipa EPAS a Liceului Teoretic „O.C. Tăslăuanu”

Liceul Teoretic „O.C. Tăslăuanu” Topliţa este în cel de-al doilea an de implementare a programului educativ „Şcoli-ambasador ale Parlamentului European” (EPAS), derulat de către Biroul de Informare al Parlamentului European, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Asociaţia „Asistenţă şi Programe pentru Dezvoltare Durabilă – Agenda 21” şi care se desfăşoară în toate statele membre ale Uniunii Europene. Echipa de proiect a şcolii noastre este formată din 15 ambasadori-juniori, elevi ai claselor IX-XII, îndrumaţi de către patru ambasadori-seniori: director Camelia-Mirela Petruţ, director adjunct Cristina Mureşan, coordonator SNAC, Georgeta-Victoriţa Croitor şi coordonator proiecte şi programe educative, Luminiţa-Maria Csiki.

Activităţile din cadrul proiectului au fost diverse şi au implicat un număr mare de participanţi, dintre care amintim: acţiuni caritabile (Târgul de Crăciun, Săptămâna fructelor şi a legumelor, 4/4 Pentru prieteni), participarea ambasadorilor seniori şi juniori la proiecte Erasmus+: „Design thinking for You(th), „Intercultural Art&Music” în Slovacia, sesiuni de informare la clase, pe baza celor şase module pedagogice şi pe tema Drepturilor omului, standuri informative, realizare de broşuri şi pliante, workshop despre reducerea poluării, reciclare şi protecţia mediului (iniţiat de doamna Dumitriţa-Anca Sbaysi, din partea Comisiei Europene, Direcţia Generală pentru Mediu), reamenajarea Punctului de informare, participarea coordonatorului EPAS la un seminar organizat la sediul Parlamentului European de la Bruxelles, Ziua Europei.

Echipa EPAS a sărbătorit Ziua Europei atât în şcoală, cât şi în mijlocul cetăţenilor. Astfel, o parte dintre ambasadori au participat la activitatea „Europa te provoacă”, la clasa a II-a, unde micuţii OCT-işti au descoperit lucruri inedite, însuşindu-şi numeroase informaţii despre Uniunea Europeană. O altă parte a echipei a coordonat un flashmob în curtea şcolii, în pauza mare, în timp ce staţia radio a liceului a renunţat la playlist-ul zilei în favoarea imnului Uniunii Europene, „Odă bucuriei”.

Mai târziu, echipa s-a reunit pe esplanada Casei de Cultură a municipiului Topliţa, unde a fost amenajat un stand informativ cu broşuri, pliante şi lucrări ale elevilor. La stand, ambasadorii au pregătit un Quizz cu premii (brăţări, steguleţe, baloane, mere şi dulciuri) pentru toţi cei care s-au dovedit a fi bine informaţi cu privire la istoricul UE, specificul statelor membre, modul de funcţionare a instituţiilor europene etc. Tot aici, trecătorii şi-au putut exprima în scris aşteptările, speranţele, dar şi nemulţumirile, votând pentru valorile europene în cadrul campaniei de conştientizare a importanţei participării la vot: „Dedataastavotez.eu”.

În paralel, pe scările Casei de Cultură, s-a amenajat o expoziţie-concurs de proiecte (machete, postere) dedicate Zilei Europei, realizate de către elevii Liceului Teoretic „O.C. Tăslăuanu” şi evaluate de către public, prin vot. De asemenea, o atenţie deosebită a fost acordată publicului tânăr, copiilor, care au putut participa la ateliere de colorat sau la şedinţa foto cu mascota-ambasador. Entuziasmul ambasadorilor-juniori, soarele blând de primăvară târzie, dar şi curiozitatea trecătorilor au făcut ca Ziua Europei să devină o adevărată sărbătoare a topliţenilor, rămasă, poate, neobservată, în anii precedenţi…

Coordonator EPAS,
prof. Luminiţa-Maria CSIKI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.