56 de localităţi din judeţ au depus cereri de finanţare în valoare de peste 7,2 milioane de lei pentru lucrări de cadastru care vor începe în acest an | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate » 56 de localităţi din judeţ au depus cereri de finanţare în valoare de peste 7,2 milioane de lei pentru lucrări de cadastru care vor începe în acest an
56 de localităţi din judeţ au depus cereri de finanţare în valoare de peste 7,2 milioane de lei pentru lucrări de cadastru care vor începe în acest an

56 de localităţi din judeţ au depus cereri de finanţare în valoare de peste 7,2 milioane de lei pentru lucrări de cadastru care vor începe în acest an

La Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Harghita au fost înregistrate un număr de 56 de cereri pentru finanţarea lucrărilor de cadastru care vor începe în acest an, în cadrul Programului naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023. Începând cu data de 3 aprilie, primăriile interesate pot încheia contractele de finanţare cu OCPI Harghita. Lucrările sunt gratuite pentru cetăţeni.

Potrivit unui comunicat de presă remis de OCPI Harghita, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI) a început cea de-a cincea etapă de finanţare a lucrărilor de cadastru general, prin Programul naţional de cadastru şi carte funciară 2015-2023 (PNCCF). În această etapă de finanţare, suma totală alocată este de aproape 280 de milioane de lei.

„ANCPI finanţează şi în 2019, din veniturile proprii, lucrări de cadastru general în toate localităţile eligibile în cadrul PNCCF. (…) În 2019, fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) poate primi 160.000 de lei pentru înregistrarea gratuită a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, faţă de 155.000 de lei în 2018, 150.000 de lei în 2017 şi 135.000 de lei în 2016. Până în prezent, 2.181 de primării şi-au exprimat dorinţa de a accesa aceşti bani în 2019, pentru a înregistra în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară o suprafaţă estimată de 3.291.000 hectare şi un număr estimat de 4.066.000 de imobile”, se arată în comunicat.

În judeţul Harghita, suma totală prevăzută pentru cele 56 de cereri de finanţare a lucrărilor de cadastru este de 7.227.886 lei.

„Potrivit legii, au prioritate sectoarele cadastrale care cuprind terenuri aferente proiectelor de infrastructură de interes naţional şi terenuri agricole subvenţionate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA)”, potrivit sursei citate.

Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, primăriile care semnează contracte de finanţare cu OCPI Harghita trebuie să găsească prestatori până în luna august. Conform legislaţiei, ANCPI va efectua plăţile către primării după deschiderea cărţilor funciare aferente imobilelor recepţionate.

Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru şi carte funciară. Programul este finanţat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar şi din fonduri externe obţinute prin Programul Operaţional Regional, în cuantum de peste 300 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, o altă sursă de finanţare poate fi bugetul local al primăriilor. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.