Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

44 de cazuri de gripă confirmate în Harghita de la începutul sezonului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Sănătate » 44 de cazuri de gripă confirmate în Harghita de la începutul sezonului
44 de cazuri de gripă confirmate în Harghita de la începutul sezonului

44 de cazuri de gripă confirmate în Harghita de la începutul sezonului

Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Harghita susține că numărul persoanelor care au contractat virusul gripal în actualul sezon este „mult mai mare”, statistica având la bază exclusiv datele furnizate de Spitalul Județean de Urgență (SJU) din Miercurea Ciuc.

Directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a declarat că cele 44 de cazuri de gripă au fost înregistrate de la începutul sezonului și până joi, 24 ianuarie.

„Avem infecţii cu virusul gripal şi A şi B, dar predomină tipul A. Au primit tratamente antivirale la secţia de infecţioase, de pediatrie, în funcţie de unde au fost internaţi şi sunt bine. Nu am primit încă nici o raportare la vreun caz cu insuficienţă respiratorie severă sau formă care ar ameninţa viaţa pacienţilor, nu avem nici un deces”, a arătat dr. Tar Gyöngyi.

Managerul Spitalului Județean de Urgență din Miercurea Ciuc, dr. Konrád Judit, a confirmat că  „starea pacienților este stabilă și evoluția este favorabilă”, între aceștia aflându-se și o gravidă. „Mai avem șapte persoane suspecte de gripă, în cazul cărora așteptăm rezultatul analizelor de laborator, iar în cazul altor 12 persoane internate cu simptome caracteristice gripei, existența virusului nu a fost confirmată. Zece pacienți care au fost tratați pentru gripă au părăsit deja spitalul”, a precizat dr. Konrád Judit.

Directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a afirmat că cele 44 de cazuri internate în SJU sunt cele pentru care s-a solicitat, pe baza suspiciunii clinice, identificarea agentului patologic, însă „trebuie luată în considerare existența mai multor cazuri de persoane care au contractat virusul gripal”, având în vedere că, în afara SJU, spitalele municipale din județ „nu solicită identificarea virusului”, ceea ce nu înseamnă că acolo nu ar exista cazuri cu suspiciune de gripă, „deci, pun un diagnostic prezumtiv”.

„Spitalele municipale nu solicită identificarea virusului, se mulţumesc cu un diagnostic prezumtiv. Dar asta nu înseamnă că populația din zonele respective nu trebuie să fie la fel de atentă, pentru că, sigur, că dacă s-ar solicita (efectuarea testului – n.a.) şi acolo ar fi cazuri pozitive. Bolile virale, în general bolile infecţioase, dar bolile virale cu atât mai mult nu respectă graniţe geografice, deci se răspândesc peste tot unde există mişcare a populaţiei, virusul este transportat de către oamenii bolnavi”, a explicat dr. Tar.

Potrivit celor două surse citate, „majoritatea pacienților diagnosticați cu gripă nu au fost vaccinați antigripal”, motiv pentru care recomandă locuitorilor să se imunizeze, dacă nu au făcut-o până acum.

„Oricând este binevenit vaccinul, în sensul că, în plin sezon, cei care s-au vaccinat fac forme mai uşoare, chiar dacă nu are timp să se formeze imunitatea completă. (…) S-a constatat că vaccinul protejează într-un anumit grad împotriva formelor severe, chiar dacă e administrat cu întârziere. Şi eu mi-am vaccinat toată familia şi recomandat, ca medic, tuturor pacienţilor mei să se vaccineze, mai ales celor cronici, care au alte boli, pentru că dintre cei internaţi mulţi sunt cu boli asociate”, a subliniat șefa DSP Harghita.

Cea mai recentă statistică a DSP Harghita arată că a crescut și numărul infecţiilor acute respiratorii, de la 724 la 963 de cazuri, iar cel al  pneumoniilor de la 59 la 61, fără să fie depășită media multianuală. „Anul trecut, în perioada similară celei actuale, am avut peste 1.100 de cazuri.  Faţă de anul trecut şi faţă de anii anteriori, nu suntem la nivelul acela”, a conchis dr. Tar Gyöngyi.

Daniela MEZEY 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.