Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

43 de ani în slujba fotbalului | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Sport » 43 de ani în slujba fotbalului
43 de ani în slujba fotbalului

43 de ani în slujba fotbalului

E mult şi să numeri, darămite să parcurgi un asemenea traseu, pus totalmente în slujba jocului cu balonul rotund!

Performanţa aparţine profesorului şi antrenorului topliţean Valer Ianoşi, căruia i-au trecut prin mână vreo 14-15 generaţii de jucători, cei mai mulţi începând cu perioada de iniţiere.

Valer Ianoşi s-a născut în comuna mureşeană Râciu, dar lansarea ca fotbalist este legată de Corvinul Hunedoara, unde a jucat timp de 4 ani. A venit apoi la Topliţa. Începând ca jucător şi antrenor al echipei Mureşul, dar debutând şi în prodigioasa misiune de formator al celor mici. Deşi, pe parcurs, a mai antrenat, în afară de formaţia topliţeană, echipe ca Vulturul Carpatin din Gheorgheni sau Colemn Gălăuţaş.

Este convins că în domeniul antrenoratului, la echipe de seniori, ar fi putut realiza mult mai mult, însă de mai multe ori a fost nevoit să se retragă datorită poziţiei dubioase a unor conducători. Ca atare, s-a dedicat creşterii tinerilor jucători, punând pe acelaşi plan pregătirea sportivă, cu educaţia unor caractere robuste, pregătite corespunzător pentru viaţă.

Satisfacţia cea mai mare, în plan sportiv, este creşterea unor jucători care au acces pe prima scenă a fotbalului nostru, lucru deloc facil într-o localitatea ca Topliţa, care nu a avut niciodată o echipă mai sus de nivelul trei.

Vom aminti numele unor asemenea jucători, într-o ordine oarecum cronologică: Horaţiu Ciloboc, ajuns la ASA Tg. Mureş, Remus Cioloboc la Olimpia Satu Mare, Alexandru Cioloca la Foresta Fălticeni, Dan Burduleanu la Inter Sibiu, Ion Maftei la Foresta, Alin Doltea la FC Bacău, Dan Bolfă la FC Bacău, Adrian Câmpeanu la Astra Ploieşti, Răzvan Vodă – la U Cluj, Ceahlăul Piatra Neamţ.

Am discutat cu profesorul Ianoşi şi despre cauzele care au dus la situaţia actuală, aproape fără precedent, a fotbalului românesc. Domnia sa consideră, printre cauzele care au generat o atare situaţie: lipsa de continuitate în pregătire, schimbarea mult prea frecventă a echipelor şi chiar a loturilor, lipsa de grijă în creşterea tinerilor jucători şi în promovarea lor. În acest sens, desfiinţarea Clubului Luceafărul constituie o mare greşeală.

Are încredere în noul antrenor al naţionalei, Christophe Daum, considerând că seriozitatea şi profesionalismul german vor da rezultate şi la noi.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.