4 miliarde de euro plătiţi de către AFIR în perioada 2017-2019 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Agricultură/Ecologie » 4 miliarde de euro plătiţi de către AFIR în perioada 2017-2019
4 miliarde de euro plătiţi de către AFIR în perioada 2017-2019

4 miliarde de euro plătiţi de către AFIR în perioada 2017-2019

Miercuri, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a avut loc prezentarea bilanţului activităţii ministrului Agriculturii, Petre Daea. La conferinţa de prezentare a bilanţului MADR, a participat şi directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian Chesnoiu, alături de personalul de conducere din cadrul ministerului şi de reprezentanţii instituţiilor subordonate.

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a punctat implicarea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) în obţinerea unor rezultate pozitive privind implementarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020). „Mărturisesc că această instituţie şi-a făcut datoria cu respect faţă de fermieri şi a reuşit să aducă în ţară această sumă extraordinară, plasând România pe locuri fruntaşe în Uniunea Europeană”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

În perioada ianuarie 2017 – octombrie 2019, AFIR a primit 42.304 cereri de finanţare în valoare de aproximativ 6,05 miliarde de euro, din care a selectat 31.218 proiecte în valoare de peste 3,9 miliarde de euro. În aceeaşi perioadă, AFIR a încheiat 30.759 de contrate de finanţare în valoare de 3,6 miliarde de euro şi a efectuat plăţi de 4 miliarde de euro către fermieri, procesatori, antreprenori şi autorităţi publice din mediul rural.

În susţinerea celor comunicate în cadrul conferinţei de presă, Adrian Chesnoiu, directorul general al AFIR, a subliniat faptul că „prin toate măsurile întreprinse, la nivelul agenţiei a fost atinsă ţinta propusă pentru perioada 2017-2019. Faţă de perioada anterioară, AFIR a înregistrat o dublare a numărului de proiecte depuse şi o triplare a proiectelor contractate. De asemenea, absorbţia efectivă a fondurilor a crescut de la aproximativ 10% la sfârşitul anului 2016, la circa 53% în prezent”.

În vederea atingerii obiectivelor stabilite privind absorbţia fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală, AFIR a reuşit implicarea activă a instituţiilor cu responsabilităţi directe, cât şi a celorlalte autorităţi ale statului de a căror activitate depinde bunul mers al proiectelor finanţate din fonduri europene. În acest sens, AFIR a iniţiat o serie de soluţii pentru simplificarea procesului de obţinere a finanţărilor, prin care a mutat povara administrativă de la beneficiar la agenţie. În acest sens, AFIR a implementat mai multe facilităţi, printre care amintim: accesul gratuit la Sistemul Informatic al Cazierului Judiciar Român (ROCRIS), accesul gratuit la sistemul electronic al ANAF (PATRIMVEN), integrarea sistemului informatic al AFIR cu sistemul informatic al ANCPI (Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară) care permite experţilor AFIR să verifice direct informaţiile cadastrale fără a le mai cere de la beneficiari sau solicitanţi.

Totodată, a existat o permanentă preocupare pentru modernizarea sistemului informatic, un obiectiv atins prin digitizarea fluxului de implementare a proiectelor de investiţii, de la depunerea cererii de finanţare, până la plata efectivă. (Biroul de presă al AFIR)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.