Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

33 de milioane de lei pentru modernizarea sistemului de mobilitate urbană în Gheorgheni | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 martie 2024
Home » Economic » 33 de milioane de lei pentru modernizarea sistemului de mobilitate urbană în Gheorgheni
33 de milioane de lei pentru modernizarea sistemului de mobilitate urbană în Gheorgheni

33 de milioane de lei pentru modernizarea sistemului de mobilitate urbană în Gheorgheni

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru precizează, în cadrul unui comunicat de presă, faptul că municipalitatea din Gheorgheni a depus, în vederea finanţării prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, un proiect prin care va atrage fonduri europene nerambursabile pentru eficientizarea mobilităţii urbane multimodale şi pentru implementarea măsurilor de reducere a emisiilor poluante din zonele urbane. Pentru „Reconfigurarea Infrastructurii Urbane în Municipiul Gheorgheni”, municipiul a solicitat peste 33 milioane de lei, iar contractul cu ADR Centru a fost deja semnat.

Prin realizarea acestui sistem, se va „încuraja folosirea transportului în comun şi a celui nemotorizat, în detrimentul transportului cu autovehicule personale” – se arată în cadrul comunicatului. „Obiectivele proiectului includ realizarea unui traseu exclusiv pentru transport în comun, în suprafaţă de aproape 9.000 mp, pe cea mai importantă arteră rutieră a municipiului, realizarea de piste pentru biciclete, pe o suprafaţă de peste 7.000 mp şi amenajarea de trotuare, spaţii partajate şi zone verzi pe aproximativ 3,3 hectare din zona centrală a oraşului”. 

Prin implementarea acestui proiect se estimează o creştere a numărului de pasageri transportaţi în cadrul sistemelor de transport public de călători până la o valoare de aproape 15.000 persoane, iar numărul de persoane care va utiliza pistele pentru biciclete construite, modernizate sau extinse să depăşească 76.000. „Nu în ultimul rând, prin acest proiect se va schimba şi circulaţia pietonală în centrul oraşului, prin instaurarea unei zone partajate pe str. Márton Áron, între str. Fogarassy şi Piaţa Libertăţii, precum şi în zona Piaţa Libertăţii – str. Miron Cristea şi str. Fejer Dávid, cu admiterea circulaţiei vehiculare pe baza de autorizaţii speciale pentru locatari si aprovizionare. Circulaţia autovehiculelor se va admite doar între str. Carpaţi şi str. Băii, precum şi între str. Gábor Áron, str. Fejer Dávid şi str. Márton Áron”, se mai arată în comunicat.

În cadrul comunicatului se mai precizează faptul că cererea de finanţare pentru proiectul de mobilitate urbană este de peste 33,12 milioane de lei, din care 29,9 milioane de lei sunt fonduri nerambursabile, iar diferenţa de 3,22 milioane de lei, este contribuţia municipalităţii. Data limită de finalizare a proiectului trebuie să fie sfârşitul lunii noiembrie 2023.

35 de milioane de lei pentru reabilitarea blocurilor

Cu ocazia semnării contractului dintre municipalitatea Gheorgheni şi ADR Centru, primarul Zoltán Nagy spunea că oraşul are semnate 7 proiecte REGIO a căror valoare totală depăşeşte 56 milioane de lei.

„Despre oraşul nostru se spune că este polul frigului în România, de aceea ne-am preocupat, în primul rând, de reducerea consumurilor şi eficientizarea energetică. Aceste investiţii merg oarecum pe un domeniu social, pentru educaţie, cultură şi sănătate. Vom folosi aproape 35 milioane lei, din care partea publică este de peste 19 milioane lei, pentru reabilitarea multor blocuri, dar investim fonduri europene şi pentru eficientizarea energetică a internatului de la Colegiul Tehnic Bátthyány Ignác, precum şi la Casa de Cultură din municipiu, urmând să îmbunătăţim şi sistemul de iluminat public din oraş. De asemenea, avem şi proiectul pentru reabilitarea, modernizarea şi dotarea Ambulatoriului de specialitate de la Spitalul municipal, iar acum vom investi resurse europene pentru a reconfigura axa principală de transport în comun de pe Bulevardul Frăţiei, care face legătura între centrul administrativ al oraşului şi Gara CFR”, preciza Zoltán Nagy.

La rândul său, Simion Creţu, directorul general al ADR Centru, arăta faptul că Gheorgheni este unul dintre cele 11 oraşe din Regiunea Centru care au depus proiecte pe Prioritatea de investiţii a Programului REGIO prin care se doreşte reducerea emisiilor poluante pe baza Planurilor de Mobilitate Urbană Durabilă, exceptând municipiile reşedinţă de judeţ, iar la nivelul Regiunii sunt solicitate peste 420 milioane lei pentru acest gen de proiecte de îmbunătăţire a sistemului de circulaţie în zonele urbane. „În această perioadă de finanţare – continua Simion Creţu – municipiul Gheorgheni a atras importante resurse nerambursabile pentru dezvoltarea comunităţii locale, adică mai mult de 15 milioane euro, în total. Chiar dacă este puţin mai dificil pentru o localitate medie să pregătească cereri de finanţare pe fonduri europene, s-au realizat deja lucruri importante la nivel local. Aceste investiţii trebuie să atragă, la rândul lor, fonduri private pentru dezvoltare economică, astfel ca oraşul şi zona din nordul judeţului Harghita să se dezvolte odată cu restul Regiunii Centru”.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.