30.000 de formulare bilingve necesare deplasării pe timp de noapte, împărţite în Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 1 decembrie 2023
Home » Societate » 30.000 de formulare bilingve necesare deplasării pe timp de noapte, împărţite în Miercurea Ciuc
30.000 de formulare bilingve necesare deplasării pe timp de noapte, împărţite în Miercurea Ciuc

30.000 de formulare bilingve necesare deplasării pe timp de noapte, împărţite în Miercurea Ciuc

  • Datele vizând infectările zilnice cu SARS-CoV-2 în municipiul reşedinţă de judeţ sunt disponibile pe site-ul primăriei

Primăria Miercurea Ciuc a tipărit şi a început ieri distribuţia în municipiul reşedinţă de judeţ a 30.000 de declaraţii pe proprie răspundere pentru deplasarea pe timpul nopţii, redactate bilingv. Formularul tipărit în limbile română şi maghiară este cel de pe site-ul Guvernului, a declarat ieri primarul municipiului Miercurea Ciuc, Korodi Attila.

„Pentru că de luni a intrat în vigoare decizia naţională luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă cu privire la restricţiile pe timpul nopţii şi pentru că ştim că sunt persoane care pot să aibă situaţii de urgenţă, probleme de sănătate sau angajatorul nu a emis documente necesare, primăria oraşului a multiplicat 30.000 de formulare bilingve, pe care le împărţim astăzi (n.n. – joi) cu ajutorul responsabililor noştri de sectoare, în 52 de locaţii; majoritatea sunt magazine alimentare, dar vor fi distribuite inclusiv la parohiile bisericilor din oraş, punctele intens circulate, cum este gara sau autogara, farmacii, staţii de carburant, adică tot ce înseamnă puncte de reper şi intens circulate de către locuitorii oraşului Miercurea Ciuc, inclusiv unităţi medicale. Am dorit să facem lucrul acesta nu să facem o regulă, ci efectiv să ajutăm oamenii, pentru că este o schimbare radicală. Din fericire, nu am informaţii că ar fi probleme în oraş pentru nerespectarea restricţiilor de noapte”, a declarat Korodi Attila.

  • Apel către locuitori să anunţe dacă sunt magazine care nu respectă numărul maxim de persoane ce poate fi primit în incintă

Primarul municipiului a mai spus că, de luni, pe site-ul instituţiei sunt publicate noile cazuri confirmate cu SARS-CoV-2 în Miercurea Ciuc.

„Este foarte important ca toţi cetăţenii oraşului Miercurea Ciuc să acţionăm responsabil. Putem acţiona responsabil dacă suntem conştienţi şi suntem la curent cu toate informaţiile necesare. De aceea am avut o discuţie cu Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi am căzut de acord ca de acum încolo şi deja se poate găsi pe site-ul www.miercureaciuc.ro, datele la zi cu privire la cazurile noi din oraş. (…)”.

Datele au început să fie publicate începând cu ziua de luni. Numărul dintr-o anumită zi reprezintă cazurile din ziua precedentă. De asemenea, alături de această informaţie este trecută şi culoarea care reprezintă incidenţa cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile raportată la o mie de locuitori.

„La ora actuală, conform deciziei judeţene, suntem încă pe scenariul galben, dar acesta oricând poate să se schimbe, decizia este a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Harghita”, a spus primarul.

Acesta a punctat că prin această decizie se doreşte responsabilizarea locuitorilor municipiului pentru a respecta măsurile adoptate de autorităţi în vederea limitării infecţiilor cu noul coronavirus.

„Prin decizia noastră am dorit să întărim responsabilitatea individuală a fiecărui locuitor, pentru simplul motiv că putem lua oricâte decizii care, din păcate, de foarte multe ori înseamnă restricţii. Dar dacă nu acţionăm şi individual responsabil atunci mai degrabă afectăm economia, educaţia şi alte sisteme decât să putem să limităm răspândirea virusului în comunitatea noastră”, a declarat edilul.

Conform acestuia, potrivit informaţiilor primite de la reprezentanţii instituţiilor care fac parte din Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Miercurea Ciuc, în municipiu se respectă în general regulile impuse.

De asemenea, Korodi Attila a făcut un apel la locuitori să semnaleze dacă observă că în magazine nu se respectă numărul maxim de persoane impus printr-o decizie a comitetului local.

„Ceea ce am cerut persoanelor responsabile de sectoare este să existe o revenire permanentă în magazine, care să respecte limita maximă de persoane admisibilă în incintă, care este o decizie locală deja. Aici, dacă sunt semnale din partea locuitorilor că se trece de reglementarea locală, atunci avem rugămintea să ne transmită, pentru că e important să avem feed-back”, a mai precizat primarul. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.