Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

3 aprilie – Ziua Jandarmeriei Române | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 15 aprilie 2024
Home » Societate » 3 aprilie – Ziua Jandarmeriei Române
3 aprilie – Ziua Jandarmeriei Române

3 aprilie – Ziua Jandarmeriei Române

Jandarmeria Română împlineşte mâine, 3 aprilie, 164 de ani de la înfiinţare, iar cu această ocazie Inspectoratul Judeţean Harghita organizează mai multe evenimente – despre care am scris în ziarul de vineri. Pentru că de multe ori o aniversare este însoţită şi de o privire înspre trecut, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita a realizat un scurt bilanţ al unor activităţi, cu implicarea comunităţilor locale, din perioada 3 aprilie 2013 – 3 aprilie 2014.

Anul trecut, în perioada 16-17 martie, jandarmii harghiteni au participat pentru prima oară la un concurs de prim-ajutor. Concursul a fost organizat cu sprijinul Societăţii Naţionale de Cruce Roşie – Filiala Harghita şi Serviciul de Ambulanţă Harghita şi a constat într-un număr de 8 probe, 5 pe timp de zi şi 3 pe timp de noapte.

Tot anul trecut, pe 3 aprilie, IJJ Harghita a organizat, în premieră, pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea-Ciuc, o defilare a efectivelor Inspectoratului, acestea fiind echipate cu întreaga gamă de uniforme specifice, urmate fiind de autovehiculele care au un loc important în asigurarea mobilităţii pe timpul misiunilor. Defilarea a fost precedată de exerciţii demonstrative de restabilire a ordinii publice, de prindere şi imobilizare a unor persoane care au ales să încalce legea, dar şi demonstraţii de dresaj a câinilor care-i însoţesc pe oamenii legii în misiuni.

În 2013, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, a fost desfăşurată o campanie de colectare de cărţi sub deviza „Cartea copilăriei tale!”. Peste 700 de cărţi au fost donate copiilor din cadrul Centrului de Plasament Subcetate. Iar de Ziua Copiilor a fost organizată şi Ziua Porţilor Deschise.

Începând cu luna septembrie a fost derulată o Campanie de informare, prevenire şi dialog social intitulată „Jandarmeria pe înţelesul tuturor”, campanie organizată la nivelul Jandarmeriei Române în perioada septembrie 2013 – septembrie 2014. Una dintre etapele acestei campanii s-a desfăşurat sub deviza „Stop violenţei şi discriminării în şcoli” şi are ca obiectiv conştientizarea societăţii civile prin acţiuni preventiv-educative în domeniul violenţei şi discriminărilor de orice fel şi crearea, în urma prezenţei reprezentanţilor jandarmeriei în instituţiile de învăţământ, a „unui model de conduită”, concomitent cu transmiterea îndemnului de a urma o carieră de jandarm, pentru elevii prezenţi la activităţi.

Spre sfârşitul anului a avut loc o întâlnire cu reprezentanţii firmelor specializate de pază şi protecţie, în cadrul discuţiilor punându-se accent pe respectarea obligaţiilor responsabililor de ordine şi siguranţă, obligaţiile societăţilor specializate de protecţie şi pază care asigură măsuri de ordine şi siguranţă în incinta arenelor sportive, dar şi modalităţile de stabilire a gradului de risc al competiţiilor sportive.

Două zile mai târziu a avut loc o întâlnire şi cu primarii, viceprimarii şi secretarii localităţilor din judeţ, pentru clarificarea unor aspecte legislative de actualitate.

În perioada Crăciunului, 21-22 decembrie, jandarmii s-au metamorfozat în Moş Crăciun şi şi-au îndreptat atenţia înspre copii din Şcoala Specială din comuna Bilbor şi Casa de copii Sub Curcubeu, patronată de Asociaţia Ora Internaţional din Gheorgheni.

În acest an, sub auspiciul dialogului social, s-a organizat, în premieră, o întâlnire ce a avut ca subiect misiunile jandarmilor montani, a greutăţilor şi a neajunsurilor cu care aceştia se confruntă, dar şi pentru identificarea celor mai bune soluţii în domeniul cooperării între posturile de jandarmi montani şi structurile de salvamont de la nivelul judeţului Harghita. La discuţii au participat preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, primarul oraşului Borsec, Mik József, şi şeful Serviciului Public Salvamont şi Salvaspeo Harghita, Fekete Örs.

Mişcare cu bicicleta

Anul acesta, cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, Inspectoratul Judeţean doreşte să organizeze o manifestare la care să ia parte câţi mai mulţi oameni din principalele oraşe ale judeţului.

Sâmbătă, 5 aprilie, de la ora 11:00, locuitorii din Miercurea-Ciuc (se va pleca de pe platoul din Piaţa Libertăţii), Topliţa (parcarea din strada Gării, fostul CPL), Gheorgheni (parcarea din faţa Casei de Cultură) şi Odorheiu-Secuiesc (strada Rákoczi Ferenc) sunt invitaţi să iasă la mişcare cu bicicletele.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.