25 octombrie 2016 – Ziua Armatei României sau 72 de ani de la eliberarea deplină a teritoriului naţional | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 decembrie 2023
Home » Societate » 25 octombrie 2016 – Ziua Armatei României sau 72 de ani de la eliberarea deplină a teritoriului naţional
25 octombrie 2016 – Ziua Armatei României sau 72 de ani de la eliberarea deplină a teritoriului naţional

25 octombrie 2016 – Ziua Armatei României sau 72 de ani de la eliberarea deplină a teritoriului naţional

Ziua Armatei României este sărbătorită pe 25 octombrie, zi în care a fost desăvârşită eliberarea teritoriului naţional. La 72 de ani de la eliberarea Careiului, şi în Miercurea-Ciuc au avut loc manifestări de sărbătorire a zilei Armatei României şi de comemorare a eroilor neamului căzuţi în bătăliile purtate de armata noastră în întreaga sa istorie, pe teritoriul naţional, în marile războaie din trecut ori în teatrele de operaţii din ultimele decenii.

Ca de obicei, evenimentele au avut loc la Monumentul Ostaşului Necunoscut din Miercurea-Ciuc şi au început cu trecerea în revistă a Gărzii de Onoare de către comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu”, general de brigadă Marius Giurcă şi prefectul judeţului Harghita, Andrei Jean Adrian. Apoi, un sobor de preoţi, în frunte cu episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei, au oficiat o slujbă de pomenire a militarilor care s-au jertfit pentru apărarea ţării.

În mesajul ministrului Apărării Naţionale, Mihnea Motoc – citit de către gen. brg. Marius Giurcă – se evidenţia sacrificiul militarului român prin care s-a reuşit, în 1944, să se elibereze oraşul Carei sau ultima brazdă de pământ românesc. De altfel, tocmai această reuşită de acum 72 de ani este asemuită atât cu sacrificiul militarului, cât şi cu perseverenţa românească, învingătoare atunci când efortul larg al naţiunii se adună pentru îndeplinirea unor ţeluri strategice fundamentale.

Tot în mesajul ministrului se făcea referire la un alt eveniment important care a avut loc ieri: la Rossoşka, în cimitirul de onoare românesc, care a fost construit anul trecut, au fost reînhumate osemintele a 594 de militari români căzuţi în luptele de la Stalingrad din al Doilea Război Mondial. De asemenea, în anii următori vor fi strămutaţi în acest cimitir toţi militarii români căzuţi la datorie în această regiune.

Şi prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, a amintit, în discursul său, de spiritul de sacrificiu care a făcut posibil înfăptuirea memorabilului act istoric. Dar armata nu înseamnă numai istorie, pentru că „şi astăzi – arăta prefectul judeţului – prin misiunile sale, Armata României contribuie la apărarea drepturilor şi libertăţilor lumii civilizate. Şi astăzi, această armată profesionistă este un participant extrem de important la realizarea politicii externe a României”.

Marcarea Zilei Armatei României a continuat cu depunerea de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Ostaşului Necunoscut şi s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

Consemnare de LIVIU C.

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.