Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

25 de ani de la înfiinţarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » 25 de ani de la înfiinţarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita
25 de ani de la înfiinţarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita

25 de ani de la înfiinţarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita

Astăzi, spectacolul festiv de muzică populară „Flori de cântec românesc” printre manifestările organizate în Miercurea-Ciuc pentru marcarea acestei sărbători

La 1 noiembrie, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita a împlinit 25 de ani de la înfiiţare. Pentru a marca această sărbătoare, IJJ Harghita va organiza astăzi, 4 noiembrie a.c., o serie de activităţi în municipiul Miercurea-Ciuc, după cum urmează: începând cu ora 09:00 – „Ziua porţilor deschise” (activitatea este dedicată tuturor, însă în special foştilor colegi care doresc să ia contact cu vechii camarazi, dar şi pentru a vedea condiţiile de muncă actuale de la sediul comandamentului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, situat în strada Márton Áron; începând cu ora 12:00, în sala de spectacole a Casa Artelor (fosta Casă de Cultură a Sindicatelor) din strada Libertăţii, nr. 1, va avea loc şedinţa festivă dedicată sărbătoririi a 25 de ani de existenţă, la care vor participa în calitate de invitaţi comanda Jandarmeriei Române, foşti comandanţi ai inspectoratului, şefi ai instituţiilor publice, precum şi cadrele militare ale IJJ Harghita; începând cu ora 14:00, în sala de spectacole a Casei de cultură va avea loc spectacolul festiv de muzică populară intitulat „Flori de cântec românesc”, susţinut de Ansamblul Artistic „Ciocârlia” al Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne. Intrarea la spectacol va fi liberă; ziua se va încheia cu Balul Jandarmeriei Harghitene.

Tot în cadrul manifestărilor, pe platoul din faţa Casei Artelor, începând cu ora 12:00, doritorii vor putea vizita Expoziţia de tehnică şi mijloace aflate în dotarea Jandarmeriei Harghitene. Totodată, în foaierul Casei de cultură va putea fi vizitată o expoziţie de caricatură, desfăşurată sub genericul „Jandarmeria harghiteană –  trecut şi prezent” (lucrările aparţin plutonierului adjutant şef Marian Butucaru), precum şi o expoziţie de fotografie, cu instantanee surprinse de-a lungul celor 25 de ani, constând în 100 de fotografii.

Conducerea IJJ invită să participe, atât la spectacolul aniversar, cât şi la standuri şi expoziţii, toţi doritorii, toţi cei ce doresc să fie alături de jandarmii harghiteni la acest ceas de sărbătoare.

 „Jandarmeria harghiteană, în 25 de ani de activitate, şi-a făcut datoria”

Programul manifestărilor şi un scurt istoric al inspectoratului au fost prezentate miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută de inspectorul şef al IJJ Harghita, lt. col. Dan Iamandi, şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, plt. adj. Gheorghe Suciu.

Lt. col. Dan Iamandi a amintit că activităţile ce s-au desfăşurat până acum la nivelul unităţii s-au încadrat într-o linie „un pic mai elegantă şi mai puţin cazonă, chiar dacă suntem o unitate militară”. Astfel, în urmă cu trei săptămâni a demarat o campanie pe reţeaua de socializare Facebook: „Un gând, o amintire pe zi”, în care în câteva cuvinte jandarmii cu o vechime mai mare în inspectorat au vorbit despre cum au văzut ei ce s-a întâmplat în 25 de ani în jandarmerie, iar colegii lor mai tineri despre ce cred că se va întâmpla după 25 de ani. „Campania a fost un succes, au fost peste 30 de postări”.

Vorbind despre efectivele inspectoratului în prezent, şeful IJJ Harghita a spus că la nivelul instituţiei în momentul de faţă este un mic deficit de cadre, însă care nu afectează activitatea inspectoratului. „Există un deficit de personal, acum avem în derulare concursuri pentru angajare din sursă externă. Deficitul de cadre nu este foarte mare. Faţă de alte unităţi care au un procent de încadrare de 100%, noi avem un deficit de 6-7%. În general, la ofiţeri avem un deficit mai mare”.

Şeful IJJ Harghita a mai spus că există o relaţie foarte bună a jandarmilor cu toţi cetăţenii judeţului, inclusiv cu cei de etnie maghiară; aproximativ 20% din angajaţii unităţii sunt de etnie maghiară şi 50% dintre jandarmii harghiteni cunosc limba maghiară, deoarece „sunt din zonă. Cei care erau din alte părţi au plecat”.

În concluzie, lt. col. Dan Iamandi a spus: „Eu zic că Jandarmeria harghiteană, în 25 de ani de activitate, şi-a făcut datoria. Pot să o spun cu mâna pe inimă pentru că am trăit aici. Pentru că niciodată cetăţeanul nu ne-a condamnat şi nu ne-a reclamat”, a conchis lt. col. Dan Iamandi.

∗∗∗

În urmă cu 25 de ani, la 1 noiembrie 1991, în baza Hotărârii Guvernului nr. 0696/1991 a fost înfiinţat Batalionul 25 Jandarmi Miercurea-Ciuc, actualul Inspectorat de Jandarmi Judeţean Harghita. (Şt.P.)

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.