Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

151 de elevi din Harghita cu medii între 1 şi 4,99 primesc burse de merit | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 februarie 2024
Home » Învățământ » 151 de elevi din Harghita cu medii între 1 şi 4,99 primesc burse de merit
151 de elevi din Harghita cu medii între 1 şi 4,99 primesc burse de merit

151 de elevi din Harghita cu medii între 1 şi 4,99 primesc burse de merit

  • Normativ Ministerul Educaţiei: „Bursa de merit reprezintă o formă de stimulare a performanţei elevilor”

Încă de la început se impune o precizare: Harghita nu este o excepţie, situaţia fiind valabilă la nivel naţional. Cum este posibil ca elevi cu medii sub cea de trecere să se bucure de bursa de merit în aceeaşi măsură cu elevii de nota 10? Graţie noii Metodologii-cadru în privinţa acordării burselor pentru elevi în anul şcolar 2023-2024 impusă de intrarea în vigoare a Legii învăţământului preuniversitar nr. 198/2023, potrivit căreia de burse de merit la gimnaziu şi liceu beneficiază „toţi elevii cu medii de peste 9,5, precum şi primii 30% dintre elevii fiecărei clase de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale”, cu condiţia ca elevii să aibă media 10 la purtare la finalul anului anterior şi să fie promovaţi la toate disciplinele”. Până la intrarea în vigoare a noii Legi a învăţământului preuniversitar, bursele de merit se acordau exclusiv elevilor care obţineau media anuală generală de la 9,50 în sus.

Valoarea bursei de merit este de 450 de lei/lună în anul şcolar 2023-2024, ea putând fi suplimentată de consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţământ, în funcţie de sumele alocate de autorităţile administraţiei publice locale, ori de alte venituri obţinute potrivit legii.

Conform situaţiei pe tranşe de medii generale (respectiv media de admitere pentru clasa a IX-a sau media de înscriere în clasa a IX-a pentru cei care nu au susţinut Evaluarea Naţională, unde este cazul), care ne-a fost pusă la dispoziţie de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, în prezent beneficiază de burse de merit: 3.321 de elevi cu medii cuprinse în intervalul 9,5-10, un număr de 1.149 de elevi din intervalul 9-9,49, 195 de elevi cu medii între 6 şi 6,99, 121 situaţi din punct de vedere al notării în intervalul 5-5,99 şi alţi 151 de elevi cu medii între 4 şi 4,99 (104 elevi), între 3 şi 3,99 (42 de elevi), între 2 şi 2,99 (patru elevi) şi între 1 şi 1,99 (un elev).

Burse de merit se acordă şi pentru premiile I, II sau III la olimpiade şi competiţii şcolare şi extraşcolare finanţate şi nefinanţate. În Harghita beneficiază de astfel de burse 302 elevi care au obţinut premii la etapele judeţene ale olimpiadelor şcolare, 296 de elevi care au luat premii la etape judeţene ale competiţiei din cadrul Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, 20 de elevi care au luat premiul I la concursuri şcolare finanţate, 10 elevi care şi-au adjudecat primele locuri la concursuri şcolare nefinanţate şi zece elevi care s-au situat pe primul loc al podiumului la concursuri extraşcolare nefinanţate.

„Obiectivele burselor de merit care se acordă primilor 30% dintre elevii fiecărei clase, în ordinea descrescătoare a mediilor anuale/a mediilor de admitere, vizează stimularea învăţării individuale, încurajarea unei competiţii constructive în fiecare clasă de gimnaziu şi liceu din România, reducerea disparităţilor sociale şi îmbunătăţirea mediei naţionale a rezultatelor obţinute de elevi, luând în calcul contextele de învăţare diferite, atât la examenele naţionale, cât şi la testările internaţionale”, susţin reprezentanţii Ministrului Educaţiei.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.