15-20 august:Ediţia specială cu numărul XX a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 16 iunie 2024
Home » Societate »
15-20 august:
Ediţia specială cu numărul XX a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului
<h5><i>15-20 august:</i></h5>Ediţia specială cu numărul XX a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului

15-20 august:
Ediţia specială cu numărul XX a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu binecuvântarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, organizează ediţia specială cu numărul XX a Universităţii de Vară Izvoru Mureşului, eveniment care va avea loc în perioada 15-20 august 2023, la Complexul Sportiv Naţional Izvoru Mureşului, judeţul Harghita.

Manifestarea a intrat în conştiinţa publică ca un proiect cultural la scară naţională, constituindu-se într-un veritabil „parteneriat româno-român”, atât prin conferenţiari, participanţi (reprezentanţi ai românilor din afara hotarelor ţării şi din ţară), cât şi prin tematica abordată.

Ediţia din acest an va fi cu totul deosebită, la împlinirea unei cifre rotunde de la prima ediţie, şi are ca temă eforturile concentrate prin valorile care ne definesc: „Excelenţa. Dialogul. Identitatea”.

Deschiderea Universităţii de Vară va debuta prin participarea la slujba arhierească oficiată de către Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Ortodox al Harghitei şi Covasnei la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” cu ocazia hramului din data de 15 august, aceasta fiind una din marile sărbători ale creştinilor din România.

La ediţia din acest an vor fi prezenţi aproximativ o sută de tineri din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş cu rezultate deosebite la învăţătura, participarea acestora fiind oferită în mod gratuit de către organizatori drept răsplată pentru efortul şi realizările academice ale elevilor din inima României. Lor li se vor alătura tineri români din regiunile istorice precum Basarabia, Nordul Bucovinei, Timoc, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord şi Grecia.

La data deschiderii lucrărilor Universităţii vor fi prezenţi deputaţi şi senatori din Parlamentul României, reprezentanţi ai Guvernului României, prefecţi, primari ai localităţilor româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, aleşi locali, lideri ai societăţii civile din România şi din afara graniţelor, precum şi numeroşi români din întreaga ţară.

Printre subiectele care vor fi abordate pe parcursul Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului din acest an menţionăm: „Priorităţi privind păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale a românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş”; „Necesitatea integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană prin reunirea cu România”; „Provocări privind păstrarea identităţii românilor din Ucraina, Serbia şi Bulgaria în contextul actual” şi multe altele.

În premieră va fi organizat în a doua zi a Universităţii, respectiv 16 august, un meci demonstrativ de oină prin parteneriatul cu Federaţia Română de Oină care este alături în desfăşurarea acestei ediţii. Dorim pe această cale să promovăm sportul naţional al României în rândul tinerei generaţii.

Aşteptăm cu drag românii de pretutindeni pentru a participa la această manifestare etalon a societăţii civile, ajunsă anul acesta la deosebita ediţie cu numărul XX.

Biroul de presă al Universităţii de Vară Izvoru Mureşului 2023

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.