Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

13 milioane de lei, fonduri europene, pentru elaborarea planului de management pentru două situri Natura 2000 din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » 13 milioane de lei, fonduri europene, pentru elaborarea planului de management pentru două situri Natura 2000 din judeţ
13 milioane de lei, fonduri europene, pentru elaborarea planului de management pentru două situri Natura 2000 din judeţ

13 milioane de lei, fonduri europene, pentru elaborarea planului de management pentru două situri Natura 2000 din judeţ

În curând vor începe evaluările ştiinţifice ale celor două situri Natura 2000: Munţii Ciucului (protejarea habitatelor) şi Depresiunea şi Munţii Ciucului (protejarea păsărilor), dar şi întâlnirile cu oamenii din cele 30 de localităţi pe care se află siturile

Aproape 13 milioane de lei, fonduri europene, au fost alocaţi pentru elaborarea Planului de management integrat pentru siturile Natura 2000 Munţii Ciucului – ROSCI0323 şi Depresiunea şi Munţii Ciucului – ROSPA0034, unde există plante rare şi unde se află pajişti cu o biodiversitate remarcabilă. Planul de management va fi elaborat în cadrul unui proiect implementat de către Asociaţia Microregională Pogány-havas.

După ce proiectul a fost lansat oficial în luna septembrie a anului trecut, în curând va începe evaluarea ştiinţifică a celor două situri Natura 2000, care se suprapun pe teritoriul a 30 de unităţi administrativ-teritoriale, majoritatea din Harghita, dar şi din judeţele Neamţ (2 comune) şi Bacău (3 localităţi), pe o suprafaţă totală de 111.000 hectare.

Managerul de proiect, Kassay János, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că proiectul urmează să se finalizeze în luna decembrie a anului viitor. Potrivit acestuia, obiectivul principal este elaborarea planului de management integrat, dar şi dezvoltarea instituţională a asociaţiei microregionale, în vederea îmbunătăţirii gestionării siturilor Natura 2000 pe care le are în administrare.

Planul de management integrat se va baza pe studii ştiinţifice, ce vor fi realizate de o firmă specializată în evaluarea speciilor şi a habitatelor, „pentru a fundamenta cât mai bine şi cât mai ştiinţific conservarea speciilor şi a habitatelor”.

În acest sens, au explicat membrii echipei de proiect, în curând se va încheia achiziţia publică pentru servicii de elaborare a studiilor de fundamentare pentru planul de management. Sarcina firmei contractate prin achiziţie va fi cartarea şi evaluarea distribuţiei şi stării de conservare a speciilor şi habitatelor de interes comunitar din cele două situri Natura 2000 (24 de specii de păsări, 11 specii din alte grupuri de animale, 4 specii de plante şi 13 tipuri de habitate), respectiv evaluarea şi analiza acelor factori de mediu, sociali şi economici, care pot avea impact asupra stării lor de conservare. Pe baza rezultatelor, echipa formată din 60 de experţi va elabora seturi de măsuri de conservare pentru menţinerea şi reabilitarea speciilor şi habitatelor în ariile protejate.

Managerul de proiect a punctat că măsurile elaborate de firma specializată trebuie acceptate şi de comunităţile locale. „Deci trebuie fie orientate către comunităţile locale în care se află siturile Natura 2000. Din acest punct de vedere, noi avem activităţi de comunicare, de informare, de conştientizare şi în această direcţie vom lucra şi vom implementa activităţi de-a lungul proiectului”, a spus Kassay János.

Acesta a arătat că organizarea întâlnirilor cu oamenii din comunităţile locale nu este o sarcină foarte uşoară, deoarece ei se gândesc că se doreşte impunerea de restricţii, că „nu îi lăsăm să facă agricultură sau să construiască, ceea ce nu este adevărat”. Pentru că nu este vorba de arii protejate sau de parcuri naţionale, ci despre situri Natura 2000, unde activităţile umane „sunt chiar binevenite în unele cazuri, deoarece activităţile de cosit, de păşunat menţin aceste situri în starea lor favorabilă”. „În unele cazuri vor fi măsuri care nu vor fi populare, dar în cea mai mare parte considerăm că conservarea habitatelor şi speciilor este în totalitate compatibilă cu activitatea umană. Chiar şi pe terenuri agricole arabile”, a mai spus managerul de proiect.

Süket Zsombor, responsabil de comunităţi în cadrul proiectului, a spus, la rândul său, că vor fi întâlniri cu oamenii în toate cele 30 de localităţi. Practic, va fi o caravană de informare, prin care va fi prezentat comunităţilor locale proiectul şi oportunităţile pe care le aduce. „Dorim să atragem atenţia populaţiei afectate să participe la informările publice organizate în cele 30 de localităţi, precum şi la consultările aferente realizării planului de management integrat”, au precizat membrii echipei de proiect.

De asemenea, Süket Zsombor a declarat că vor începe şi activităţile educaţionale în şcoli, pentru elevii din clasele V-VIII, în cadrul cărora vor fi ore tematice dedicate importanţei protejării speciilor şi habitatelor din siturile Natura 2000. Totodată, se vor realiza în cadrul orelor discuţii libere, jocuri şi concursuri. Dintre copiii care vor participa la concursurile organizate şi se vor clasa pe primele locuri, vor fi selectaţi 20 de elevi pentru a participa într-o tabără de vară, tip Junior Rangers, în luna august 2019.

Prezent la conferinţă, preşedintele Asociaţiei Microregionale Pogány-havas, Ferencz Csaba (primarul comunei Păuleni-Ciuc), a spus că organizaţia se compune din comunele Păuleni-Ciuc, Frumoasa, Mihăileni, Lunca de Jos, Lunca de Sus şi Consiliul Judeţean Harghita. De asemenea, acesta a arătat că pe parcursul anilor asociaţia s-a specializat pe protecţia naturii, dar şi pe dezvoltare rurală.

∗∗∗

Una dintre speciile importante aflate în Aria de Protecţie Specială Avifaunistică Depresiunea şi Munţii Ciucului este barza albă, aici fiind cea mai mare populaţie de berze din Europa, care se află la o altitudine de 600-700 metri.

Proiectul intitulat „Elaborarea planului de management integrat al siturilor Natura 2000 Munţii Ciucului – ROSCI0323 şi Depresiunea şi Munţii Ciucului – ROSPA0034” este co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, prin Programul Operaţional Infrastructura Mare 2014-2020. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.