12 familii din Livezi au protestat luni, nemulţumite că microbuzul Primăriei din comuna Mihăileni nu a mai ajuns de o săptămână în sat | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » 12 familii din Livezi au protestat luni, nemulţumite că microbuzul Primăriei din comuna Mihăileni nu a mai ajuns de o săptămână în sat
12 familii din Livezi au protestat luni, nemulţumite că microbuzul Primăriei din comuna Mihăileni nu a mai ajuns de o săptămână în sat

12 familii din Livezi au protestat luni, nemulţumite că microbuzul Primăriei din comuna Mihăileni nu a mai ajuns de o săptămână în sat

  • Cei 15 copii nu au putut merge nici la grădiniţă şi nici la şcoală

Douăsprezece familii cu copii din satul Livezi au protestat luni dimineaţa, nemulţumite de faptul că microbuzul şcolar nu a mai venit să transporte copiii la şcoală şi la grădiniţă. Este vorba despre copii care locuiesc în zona Chiod a satului Livezi, aflată la marginea localităţii.

„De o săptămână, microbuzul şcolar nu mai vrea să vină după copii, fără niciun motiv. Vorbim despre 15 copii începând de la grădiniţă şi până la clasa a VI-a, a VII-a, care stau într-o margine de sat şi care în fiecare dimineaţă vin pe jos până la autobuz doi kilometri, prin pădure, până unde e drum asfaltat. De acolo ar trebui să îi ia microbuzul încă trei kilometri, până la şcoala din Livezi, dar acum (autovehiculul – n.a.) nu mai vine. Am insistat pe la Primărie, dar nu ne-a ascultat nimeni. Până la urmă am vorbit cu doamna subprefect (Isabela Prodan – n.a.) şi în dimineaţa aceasta microbuzul şcolar a venit”, a detaliat dl Valentin Voşlăban.

Domnia sa afirmă că a informat inclusiv conducerea şcolii despre această situaţie.

„Eu nu ştiu să fi fost niciun protest azi dimineaţă. Eu nu vreau să disculp pe nimeni, dar adevărul este că şoferul de pe microbuz le-a zis că, dacă drumul nu este curăţat de zăpadă şi este îngheţat, nu poate să urce, fiindcă panta este foarte abruptă şi nu vrea să ajungă cu copiii în şanţ; dar dacă drumul e negru, va urca în fiecare dimineaţă după copii. Nemulţumirea părinţilor este că joi şi vineri sau miercuri, joi şi vineri sau, dacă spun părinţii o săptămână, aşa o fi, microbuzul, care este în gestiunea Primăriei (Mihăileni –n.a.), nu a mai ajuns la ei. Nu ştiu ce neînţelegeri au fost. Eu am vorbit cu şoferul (microbuzului – n.a.), i-am spus să-şi respecte programul, drept pentru care s-a dus”, ne-a spus doamna Marina Bucur, directoarea adjunctă a Şcolii din satul Livezi.

Locuitori din satul Livezi ne-au confirmat, luni, că săptămâna trecută au fost ninsori abundente în localitate şi temperaturi de până la minus 20 – minus 21 de grade Celsius, iar drumul spre zona Chiod, îngheţat şi plin de omăt, a fost impracticabil.

Microbuzul nu a ajuns nici luni la primele ore ale dimineţii, părinţii copiilor apelând la subprefectul judeţului Harghita, pentru a veni în sprijinul preşcolarilor şi şcolarilor din Chiod.

„Am solicitat ajutor de la prefectură şi s-a rezolvat până la urmă problema”, precizează dl Valentin Voşlăban.

La rândul ei, Instituţia Prefectului – judeţul Harghita confirmă că a fost sesizată de un grup de părinţi din satul Livezi, comuna Mihăileni, „asupra faptului că microbuzul şcolar nu mai transportă copiii din satul Livezi până la unitatea şcolară la care aceştia învaţă, cu toate că drumul a fost curăţat de aproximativ o săptămână, potrivit celor care ne-au sesizat”.

„Având în vedere problemele semnalate, Instituţia Prefectului a solicitat autorităţilor locale din comuna Mihăileni transmiterea, cu celeritate, a unui punct de vedere cu privire la aspectele semnalate de părinţi, dar şi să precizeze soluţiile identificate pentru rezolvarea celor semnalate de aceştia. Menţionăm faptul că, ţinând cont de condiţiile de temperaturi scăzute înregistrate în această perioadă, este necesar să asigurăm condiţii în aşa fel încât elevii să ajungă în siguranţă şi sănătoşi la şcolile la care învaţă”, se arată în punctul de vedere al Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita.

În cursul zilei de luni a ajuns la redacţie şi punctul de vedere solicitat Primăriei Mihăileni, pe care vi-l prezentăm în continuare.

„1. În comuna Mihăileni sunt două microbuze şcolare din care un microbuz în administrarea Şcolii Gimnaziale Arany János Mihăileni, şi un microbuz în administrarea Primăriei Mihăileni.

2. Microbuzul şcolar deţinut de Primărie a fost pus în funcţiune începând cu 01 noiembrie 2015, fiind utilizat pentru asigurarea navetei cadrelor didactice la Şcoala Gimnazială Arany János din Mihăileni. Traseele şi orarul de deplasare au fost stabilite la propunerea consiliului de administraţie al şcolii, cu aprobarea Consiliului local al comunei Mihăileni.

3. În satul Livezi, microbuzul şcolar circulă numai pe DJ 124, până la Şcoala din Livezi şi înapoi, de regulă dimineaţa la ora 08:00, respectiv după amiază la ora 14:00, singura staţie fiind la şcoală.

4. Ruta Chiod a fost introdusă în traseul microbuzului şcolar excepţional, pentru

sprijinirea elevilor din zonă, ca să ajungă la şcoală în condiţii mai bune, însă această rută se utilizează numai în condiţii meteo favorabile, şoferul microbuzului şcolar putând să decidă autonom să refuze, în funcţie de starea drumului şi cu consultarea şi înştiinţarea prealabilă a managerului de transport. De asemenea, reprezentanţii şcolii din Livezi sunt informaţi despre acest lucru.

5. Cunoaştem situaţia reclamată în satul Livezi, însă, satul Livezi fiind într-o zonă montană, trebuie ţinut cont de faptul că microbuzul şcolar nu este adaptat (prin construcţie) pentru deplasări în astfel de zone şi în condiţiile meteo nefavorabile, nu se poate asuma răspunderea pentru efectuarea transportului copiilor din aceste zone tocmai pentru a nu pune în pericol sănătatea şi siguranţa elevilor. O soluţionare durabilă ar fi achiziţionarea unui mijloc de transport montan”, ne-a transmis Primăria comunei Mihăileni.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.