Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

100 de Voşlăbeni | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Cultură » 100 de Voşlăbeni
100 de Voşlăbeni

100 de Voşlăbeni

Centenarul Marii Uniri la Voşlăbeni

Laura-Ioana Colceriu-Dandu a demarat, de una singură, un proiect prin care vrea să repună în valoare iile autentice existente în Voşlăbeni şi să „stârpească chinezăriile”, dar şi să realizeze o istorie a satului în imagini, cu ajutorul unor fotografii mai vechi. Şi-a intitulat proiectul 100 de Voşlăbeni şi se va desfăşura sub egida Centenarul Marii Uniri la Voşlăbeni.

În cadrul 100 de Voşlăbeni ar dori să mai realizeze „100 de minute de poveşti cu bătrânii din Voşlăbeni” şi „100 de oameni emblematici din Voşlăbeni”, dar până atunci toată munca se va axa pe două idei: adunarea a 100 de fotografii vechi din Voşlăbeni şi a 100 de ii existente în acest moment în Voşlăbeni, urmând ca şi acestea să fie pozate. În final, la sfârşitul lunii, se doreşte realizarea unei expoziţii şi editarea unui album foto.

Ideea de adunare a iilor, spunea Laura-Ioana Colceriu-Dandu, i-a venit acum 3 ani, când şi-a deschis un mic atelier de artizanat. A început să culeagă ii sau modele pe care le reproducea ca să nu se piardă şi, astfel, să ajute, spunea ea, „la stârpirea chinezăriilor de pe piaţă. Şi aşa, încet-încet, discutând ba cu o mătuşă, ba cu o vecină, am ajuns să prind drag de ele”. Astfel, i s-a părut normal să nu rămână închise prin dulapuri, să le scoată la suprafaţă, să le vadă şi alţii frumuseţea şi să le ofere copiilor.

După ce anul trecut şi în timpul iernii a reuşit să strângă 45 de ii, în acest sfârşit de săptămână a organizat o acţiune în Voşlăbeni la care i-a invitat pe localnici să aducă cu ei ii pe care le au în casă, dar şi fotografii vechi cu diferite ipostaze surprinse la acele moment: familii, copii, fotografii de nuntă, de pe câmp, din viaţa de zi cu zi, de la C.A.P. sau chiar de la construcţia căii ferate. Iar rezultatul acţiunii de duminică a fost unul pozitiv, reuşind să ajungă la aproape 100 de ii şi să depăşească suta de fotografii.

Astfel, poate spune cu siguranţă că pe 30 iunie, când la Voşlăbeni se va sărbători Ziua Iei, alături de parada portului popular, va avea loc şi o expoziţie foto cu momente din viaţa şi istoria comunei, dar şi cu iile prezente în comunitate. Iar pentru aceasta, doreşte să le mulţumească în mod special unor persoane care au fost duminică cu fotografii sau cu ii, înţelegând că numai împreună se poate face „ceva fain”: Zoia Colceriu, Aurica Pop, Aurel Chindea, Alexandra Radu, Maria Ţepeluş, Maria Voaideş, Marcela Balint, Mihai Colceriu Dandu, Ana Blaga, Maria Pop, Roxana Pal, Călin Chindea, Kecseti Sebastian, Cristina Ţepeluş.

Referindu-se la iile strânse, Laura-Ioana Colceriu-Dandu spunea că toate sunt din Voşlăbeni, iar condiţia pusă a fost să nu fi fost cumpărate recent. Cea mai veche primită este o cămaşă bărbătească, persoana care a adus-o spunând că a fost făcută cândva în perioada 1890-1910.

„Fiecare ie a fost făcută de cineva cu un anumit scop: una a fost de mireasă, alta de sărbătoare, alta a fost cadou din partea soacrei pentru noră, fiecare are povestea ei”, spunea Laura-Ioana Colceriu-Dandu.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.