Un urs trezit din hibernare şi flămând a intrat în cinci gospodării şi în mai multe case de vacanţă, în ultimele patru nopţi. Oamenii au cerut ajutorul vânătorilor, povestindu-le cum s-au trezit în crucea nopţii cu ursul în casă, cotrobăindu-le prin cămări, în căutare de hrană. Până acum a omorât trei oi şi mai multe găini.
„Este vorba despre un urs de talie medie, recidivist, care şi anul trecut a intrat în casele localnicilor şi a făcut pagube însemnate, să nu mai vorbim de spaima pe care o bagă în oameni. Sâmbătă a intrat în două case locuite, s-a dus direct în cămară şi a mâncat ce a găsit, de la zahăr şi bomboane, până la carne pusă la păstrat în untură. Unul dintre gospodari mi-a povestit că dormea la mansardă, când a intrat ursul; a auzit zgomot jos, a văzut animalul, dar nu a îndrăznit să coboare”, a declarat Benke József, directorul Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Sportiv „Zetelaka és Társai”.
Apoi, ursul înfometat a mers la o altă casă şi de acolo la o casă de vacanţă, unde a spart un geam, reuşind să intre în cabană, a scotocit în sertare, în dulapuri şi în frigider. Din fericire, în casa de vacanţă nu era nimeni. A doua zi, vecinii au descoperit urmele ursului în zăpadă şi dezastrul pe care l-a lăsat în urma lui. Şi nu a fost singura cabană vizitată de urşi, localnicii vorbind de 10 astfel de construcţii din zonă.
„Pour la bonne bouche”, ursul sătul s-a tratat cu „o sticlă de afinată”, a relatat Benke József, „apoi, au povestit sătenii, s-a dus pe deal şi s-a culcat sub primul molid care i-a ieşit în cale”.
Făcând abstracţie de comicul situaţiei, sătenii sunt speriaţi şi nu mai pun geană pe geană. Ursul nu se mai teme nici de câinii care latră, nici de oameni.
„De cum se lasă întunericul, nimeni nu îndrăzneşte să iasă afară. S-a întâmplat că ursul a intrat şi de şapte ori în aceeaşi casă. Deocamdată, pagubele nu sunt mari, a omorât trei oi şi mai multe găini, că atât găseşte acum. Dar ne aşteaptă o primăvară grea şi o vară cruntă, cu multe vite omorâte şi cu atacuri în gospodării. Deocamdată merg în gospodării, pe urmă, când ies animalele la păscut, problema se mută pe păşune, iar promisiuni pentru cota de recoltare la urşi sunt abia pentru toamna viitoare”, explică şeful pădurarilor din zona Zetea.
Benke József a amintit că asociaţia de vânătoare şi autorităţile locale au cerut încă de anul trecut o autorizaţie pentru recoltarea acestui exemplar periculos, iar în urmă cu 2 luni au solicitat-o din nou, dar nu au primit încă un răspuns.
„Trebuie să intervenim, că urşii de acum vor face pagube continuu; în pădure e zăpadă, ei sunt flămânzi şi caută hrană în gospodăriile situate la marginea localităţilor. Vreau să fim bine înţeleşi, noi, pădurarii, nu suntem inamicii urşilor, dimpotrivă, le punem mâncare la hrănitori şi avem grijă de ei, îi protejăm şi îi apărăm. Dar trebuie să existe un echilibru. Acesta este un urs periculos pentru oameni şi trebuie înlăturat. Ori să fie capturat şi relocat într-un habitat aflat la mare distanţă de aşezările umane”, a mai spus directorul Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Sportiv din Zetea.
De asemenea, a atenţionat că populaţia este tot mai intolerantă faţă de aceste animale, iar deţinătorii de bovine şi ovine recurg la metode proprii de apărare.
Anul trecut, 17 persoane din Harghita au ajuns la spital, după ce au fost atacate şi vătămate de urşi. De asemenea, sălbăticiunile au omorât zeci de animale domestice şi au provocat pagube însemnate în culturile agricole, stupinele şi gospodăriile oamenilor.
Anul acesta, la începutul lunii februarie, un tânăr de 25 de ani, din satul Eliseni, a ajuns la spital, după ce a fost atacat de urs la o distanţă de aproximativ 300 de metri de localitate, în timp ce aduna nuiele de alun.
D. MEZEY
Se pare că în Harghita și urșii cer autonomie! Iacă, unul a găsit-o, dar a adormit cu ea. Așa or păți și urșii „cu două picioare”.
Fain…ha,ha.