Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Topliţa: Lui George Sbârcea i s-a făcut dreptate de două ori | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Cultură » Topliţa: Lui George Sbârcea i s-a făcut dreptate de două ori
Topliţa: Lui George Sbârcea i s-a făcut dreptate de două ori

Topliţa: Lui George Sbârcea i s-a făcut dreptate de două ori

Lui GEORGE SBÂRCEA, alias Claude Romano, fiu al Topliţei Române, personalitate marcantă a culturii româneşti, i s-a făcut, în sfârşit, dreptate, de două ori. Aceasta se datorează tot atâtor iniţiative, întreprinse cu perseverenţă de oameni care doresc reaşezarea personalităţilor locale pe locurile meritate în cultura localităţii, rolul principal avându-l prof. dr. Viorica Lazăr, director al Bibliotecii Municipale „George Sbârcea”. Prima reuşită, demnă de toată lauda, a fost „readucerea” lui George Sbârcea, pentru întotdeauna acasă, la Topliţa, unde a văzut lumina zilei – acordându-i unul dintre cele mai importante onoruri – cum a spus Ioan Lăcătuşu, prin instalarea numelui, în 2010, pe frontispiciul uneia dintre cele mai reprezentative instituţii de cultură a aşezării, biblioteca municipală.

A doua, la fel de importantă, din dorinţa de a-l face mai cunoscut în comunitatea locală şi naţională, a fost organizarea, pe bază de proiect, a unei manifestări, destul de substanţială, alcătuită din simpozionul „George Sbârcea sau armonia pe note”, secondat de recitalul „Muza veselă”, ambele desfăşurate vineri, 4 noiembrie 2016. Tot în cadrul proiectului finanţat de municipiul Topliţa au fost conceput un DVD pentru promovarea lui George Sbârcea şi volumul „George Sbârcea sau armonia pe note”, care cuprinde lucrările prezentate la simpozion.

Partea ştiinţifică a manifestării s-a desfăşurat în sala de şedinţe a Consiliului local Topliţa cu invitaţi de elită, care, pe lângă faptul că au susţinut comunicări de înaltă valoare ştiinţifică, au venit şi cu propuneri pertinente pentru următoarele ediţii ale acestei manifestări. A moderat în stil profesionist, plăcut şi complex, prof. dr. Valentin Marica, cunoscut poet, scriitor, filosof şi publicist din Târgu-Mureş. În programul simpozionului au fost cuprinse comunicările: dr. Nicolae Bucur, Miercurea-Ciuc, George Sbârcea – un creator la temperatura înaltă a entuziasmului; Nicolae Balint, Târgu-Mureş, George Sbârcea, o personalitate plurivalentă; prof. Stelian Busuioc, Miercurea-Ciuc, Valori nepieritoare ale culturii şi artei harghitene; prof. Alexandru Ciubîcă, Târgu-Mureş, Trei personalităţi emblematice ale muzicii naţionale româneşti din secolul al XIX-lea, evocate în scrierile de muzicologie ale lui George Sbârcea; prof. Maria Peligrad, Sfântu-Gheorghe, Festival coral „George Sbârcea” la Sfântu-Gheorghe; cercet. Vasile Valentin, Bucureşti, Documente cu parfum de amintiri. G. Sbârcea în arhivele securităţii; dr. Ioan Lăcătuşu, Sfântu-Gheorghe, Publicistul George Sbârcea, participant activ la un episod din „războiul undelor” pe frontul Anti-Dictatul de la Viena; prof. dr. Viorica Lazăr, Un alt fel de postfaţă; prof. Amalia Blănaru Szucs, Topliţa, George Sbârcea, un european de vocaţie; prof. Alin Negrea, Topliţa, George Enescu, Rapsodia Română nr. 1, op. 11; Constantin Secară, muzicolog, Bucureşti, Muzica jocurilor populare româneşti din Gălăuţaş; prof. Luminiţa Cornea, Sfântu-Gheorghe, Veşnic tânărul George Sbârcea; ec. Savu Cătană, Topliţa, George Sbârcea, scriitor şi ziarist; prof. dr. Nicolae Băciuţ, Târgu-Mureş, Sunt suflet din sufletul neamului meu – antologie – 150 de ani de la naşterea lui George Coşbuc; dr. Dorel Marc şi Livia Marc, Târgu-Mureş, Cântece din Topliţa… Culese de George Sbârcea şi I.R. Nicola. Restituiri din arhivele de folclor; prof. dr. Valentin Marica, Târgu-Mureş, George Sbârcea în taina păsării Phoenix.

Au vorbit pe marginea temei Nicolae Bucur, Alexandru Ciubîcă, Maria Peligrad, Ioan Lăcătuşu, Amalia Blănaru Szucs, Alin Negrea, Nicolae Băciuţ, Valentin Marica şi Viorica Lazăr.

În lucrările prezentate s-a scos în evidenţă, cu destule detalii, viaţa destul de trepidantă a lui George Sbârcea, care, în ciuda tuturor vicisitudinilor vieţii, a reuşit să se impună în cultura unei ţării pe multiple planuri: ca pianist, compozitor, muzicolog, dar şi ca scriitor şi jurnalist, fiind considerat un adevărat deschizător de drumuri în cultura românească modernă.

 

Din partea celor care au luat cuvântul la simpozion au fost făcute propuneri valoroase de care trebuie ţinut cont la ediţiile viitoare, dintre care am reţinut: l Această manifestare trebuie să devină tradiţională, fiindcă în felul acesta opiniile despre viaţa şi activitatea lui George Sbârcea se pot aprofunda şi dezvolta, cu condiţia să nu se cadă în greşeala de a ridica mai sus biografia decât opera, care este destul de generoasă şi continuă să emane energii şi în contemporaneitate l Din toate serbările şcolare de la Topliţa să nu lipsească măcar un moment muzical din creaţiile lui George Sbârcea l Ar fi bine ca până în anul 2018 să se pregătească şi să apară o antologie de texte George Sbârcea, la Editura „Vatra Veche”, în Proiectul „100 de cărţi pentru MAREA UNIRE 1918-2018” l Reeditarea cărţii „Cafeneaua cu poeţi şi amintiri”.

În completarea acestor propuneri, aduc în atenţia conducerii municipiului Topliţa ideea de a realiza un bust al lui George Sbârcea care să fie amplasat în Parcul Central al municipiului şi care să fie dezvelit la o ediţie viitoare a manifestării naţionale „George Sbârcea sau armonia pe note”. De asemenea, poate conducerea municipiului nostru se gândeşte să-i acorde, post-mortem, lui George Sbârcea, titlul de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Topliţa”. Apoi, cu toate greutăţile generate, n-ar fi rău ca o stradă din municipiul Topliţa să poarte numele lui George Sbârcea. Sper ca aceste propuneri să fie analizate de cei în drept şi să nu aibă soarta alteia, făcută în scris, cu toate argumentele necesare, transmisă, oficial, Primăriei municipiului Topliţa, în urmă cu multe luni, la care nu am primit răspuns nici în ziua de azi. Este vorba despre organizarea la Topliţa a unui Festival-concurs naţional de muzică uşoară românească „George Sbârcea”.

Muza veselă”, partea artistică a manifestării, calitativ, a fost tot la fel de reuşită ca şi simpozionul, dar cu un număr mult mai mare de spectatori, în special tineri, s-a desfăşurat în sala de spectacole a Casei municipale de cultură.

În prima parte a spectacolului, pe o scenă cu decoruri care ne-a amintit de celebre localuri din „Micul Paris”, Bucureştiul interbelic, Ansamblul Artistic Profesionist „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural din Topliţa a adus în faţa şi sufletele spectatorilor cântece şi dansuri specifice acelei perioade. Soliştii Livia Harpa, Ciprian Ilie, Dragomir Raita, Alexandru Oltean şi Carmen Antal Cujbă au interpretat romanţe, cântece de petrecere şi cântece din creaţia lui George Sbârcea, acompaniaţi nu numai de o orchestră adaptată momentului, din care nu a lipsit bătrânul pian, ci şi de minunatele tangouri, puse în scenă de dansatorii ansamblului. Partea a doua a fost susţinută de patru artişti desăvârşiţi ai Ansamblului Artistic „Rapsodia Bucovinei” din Suceava, constituiţi în Grupul vocal-instrumental „Schwartz-Band”: Ovidiu Şvarţ – nai, claviaturi,vocal, Mimi Şvarţ – vocal, vioară, Ovidiu Ursachi – chitară, bass, vocal şi Gelu Mărginean – percuţii. Artiştii suceveni şi-au încântat auditoriul cu un program bine adaptat momentului sărbătorit, din care n-au lipsit şi cântece compuse de George Sbârcea. A prezentat Andra Pui.

Proiectul a fost iniţiat de Fundaţia Culturală „Miron Cristea” din Topliţa, având ca parteneri Biblioteca Municipală „George Sbârcea” şi Centrul Cultural Topliţa. Acest proiect a fost finanţat de municipiul Topliţa, prin Primăria Topliţa.

VASILE GOTEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.