Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Primăria Miercurea-Ciuc a avut proiecte în valoare de 55 milioane de euro în perioada 2014-2020 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Primăria Miercurea-Ciuc a avut proiecte în valoare de 55 milioane de euro în perioada 2014-2020
Primăria Miercurea-Ciuc a avut proiecte în valoare de 55 milioane de euro în perioada 2014-2020

Primăria Miercurea-Ciuc a avut proiecte în valoare de 55 milioane de euro în perioada 2014-2020

  • Regiunea Centru 2021-2027, program cu un buget de peste 1,4 miliarde de euro

Primăria municipiului Miercurea-Ciuc împreună cu Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru a susţinut o conferinţă de presă, marţi, pentru a prezenta proiectele realizate cu sprijinul Uniunii Europene pe perioada 2014-2020, dar şi proiectele pregătite pentru următori ani.

„Pentru noi, ca municipalitate, este foarte important să putem ţine ritmul de dezvoltare pe care l-am conturat de-a lungul anilor şi care s-a demonstrat că rămâne pe acelaşi trend puternic. Dorim ca în perioada următoare de programare să fim tot atât de eficienţi şi să reuşim să absorbim cât mai multe proiecte europene, pentru a implementa strategia de dezvoltare pe care am conturat-o cu deschidere şi mare grijă”, a declarat Korodi Attila, primarul municipiului reşedinţă de judeţ.

Directorul general al ADR Centru, Simion Creţu, a prezentat proiectele realizate şi care sunt paşi de urmat pentru perioada următoare.

ADR este autoritate de management în cadrul Programului Operaţional Regional Regiunea Centru 2021-2027, ceea ce implică gestionarea întregului program, începând de la scrierea programului, procedurile de aprobare, elaborarea de ghiduri, lansarea licitaţiilor şi apoi tot ce înseamnă contractarea şi implementarea proiectelor.

Conform directorului general ADR Centru, pentru perioada 2014-2020, Primăria Miercurea-Ciuc a fost unul dintre principalii beneficiari. În decursul acestor ani, au fost încheiate contracte de finanţare pentru 21 de proiecte, care au o valoare totală de peste 55 de milioane de euro, la care s-au adăugat ajustările de preţuri, în funcţie de scumpirea materialelor necesare. Printre aceste proiecte se numără şi pasajul CFR, reabilitarea autogării, reabilitare strada Harghita.

„Prin cele 21 de proiecte s-au finanţat 6 proiecte care prevedeau finanţarea unor lucrări pentru reabilitarea termică a unor clădiri rezidenţiale. (…) 11 proiecte au fost pentru reabilitarea termică a clădirilor publice, aici este vorba de multe spaţii de educaţie, grădiniţe. Patru proiecte avem pe Axa 4, una din ele este cea legată de mobilitatea urbană. De asemenea, mai avem reabilitare terenuri degradate de lângă ştrandul municipal, reabilitarea grădiniţei «Micimackó» şi finalizarea lucrărilor începute la Liceul Tehnologic Kos Karoly. Proiectele în mare parte sunt finalizate”, a prezentat Simion Creţu.

Începând din octombrie 2022, a fost aprobat noul program regional, Regiunea Centru 2021-2027, care are un buget de peste 1,4 miliarde de euro. Programul intră în sarcină acum, având 8 axe de prioritate de dezvoltare, care cuprinde 31 de apeluri şi 4 instrumente financiare. Sunt elaborate şi publicate spre consultare 24 de ghiduri, au fost lansate 17 apeluri, au fost depuse 515 proiecte cu o valoare totală de peste 900 milioane de euro, contrasemnat 1 contract şi alte 19 contrate se află în faza de precontractare.

„Modul de angajare al contractelor de finanţare s-a făcut în baza unor contracte, care sunt nişte strategii de dezvoltare pe care municipiului Miercurea-Ciuc le-a elaborat (…) astfel încât să îndeplinească condiţiile necesare. Este vorba despre planul de mobilitate şi strategia integrată de dezvoltare urbană. Proiectele pe mobilitate urbană, pe regenerare urbană, proiectele pe infrastructură verde şi albastre se vor finanţa tot în baza acestor documente care au fost reactualizate”, a explicat directorul general.

Edilul municipiului a subliniat importanţa infrastructurii publice, dar mai ales importanţa dezvoltării economice, o posibilă temă de colaborare fiind un parc industrial, care este viabil doar dacă vor fi atraşi investitori. „Noi am aplicat deja pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, pentru un campus profesional dual şcolar în care sunt peste 20 de parteneri, companii mari din regiune, asociaţii antreprenoriale şi şcoli şi municipalităţi, să venim şi cu crearea unui sistem dual pentru a ajuta tinerii să termine o şcoală şi după care să poată să-şi aleagă cu uşurinţă un loc de muncă stabil în zonă”, a precizat Korodi Attila.

Primarul municipiului a precizat în cadrul conferinţei faptul că s-a pornit cu abordare mult mai complexă în ceea ce priveşte strategia de dezvoltare a oraşului. Pentru această strategie de dezvoltare, pe lângă investiţiile de bază, care cuprind continuarea proiectelor pe reabilitare termică, reconstrucţia infrastructuri şcolare, întărirea mobilităţi în regiune, s-a reuşit şi introducerea proiectelor pe regenerare urbană, care prevăd digitalizarea primăriei şi a serviciilor din subordinea acesteia.

Pentru perioada 2024-2028, un total de 113 milioane de euro sunt alocaţi pentru proiectele care cel mai probabil vor începe în acest an sau la care sunt în curs studiile de fezabilitate.

E.Ş.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.