Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Odorheiu-Secuiesc: Şedinţa extraordinară şi şedinţa festivă a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » La Odorheiu-Secuiesc: Şedinţa extraordinară şi şedinţa festivă a Consiliului Judeţean Harghita
La Odorheiu-Secuiesc: Şedinţa extraordinară şi şedinţa festivă a Consiliului Judeţean Harghita

La Odorheiu-Secuiesc: Şedinţa extraordinară şi şedinţa festivă a Consiliului Judeţean Harghita

Ieri, 3 iunie 2014, la sediul Primăriei Odorheiu-Secuiesc a avut loc o şedinţă extraordinară a Consiliului Judeţean, urmată de o şedinţă festivă în cadrul căreia s-au înmânat două premii PRO HARGHITA 2014, manifestări prilejuite de Zilele Judeţului Harghita – 2014.

Într-un cadru festiv, aşadar, laureaţii premiului PRO HARGHITA pe anul 2014 sunt: Hermann Gusztáv Mihály şi Dorin Sângeorzan. Premiile s-au acordat celor nominalizaţi pentru activitatea depusă în slujba judeţului în ţară şi în străinătate.

Hermann Gusztáv Károly s-a născut în Bucureşti, în 1955, dar a copilărit şi a trăit la Odorheiu-Secuiesc. Este cunoscut ca unul dintre autorii volumului „Istoria Secuilor”, dar şi ca fost director al Bibliotecii municipale din Odorheiu-Secuiesc şi, din 2009 profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai” – secţia Odorheiu-Secuiesc. Una din preocupările sale a fost şi este cercetarea istorică, acest lucru a condus, fireşte, la redactarea volumului amintit.

Câteva repere profesionale şi de viaţă ale celui de-al doilea laureat al premiului PRO HARGHITA, Dorin Sângeorzan, coordonatorul activităţilor cu caracter medical şi administrativ în cadrul Secţiei de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc: anul 2007 a însemnat începerea unei activităţi susţinute private într-un serviciu specializat de urologie dezvoltând o procedură chirurgicală unică în judeţ; începând cu anul 2003 a instalat în premieră în Spitalul judeţean un aparat de tratamente cu unde de şoc a calculilor renali; a dezvoltat în timp operaţiile endoscopice pentru bolile rinichilor şi astăzi 2/3 din totalul operaţiilor efectuate în spital sunt nesângerânde; în 1996 înfiinţează compartimentul de urologie pentru ca în 2007 să organizeze pentru prima dată în judeţ o secţie de urologie; director medical la Centrul de Urologie şi ESWL Uropraxis din Miercurea-Ciuc şi mai apoi coordonator, din 2011, al unui proiect de aparatură medicală de înaltă tehnologie – selectat şi co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare; de la data angajării în Spitalul judeţean a efectuat în echipă cu medici şi asistenţi peste 15.000 de intervenţii chirurgicale. Iată câteva repere ale activităţii celui ce ieri, în şedinţa extraordinară şi şedinţa festivă prilejuite de cea de-a X-a ediţie a Zilelor Judeţului Harghita, la propunerea consilierului Ion Proca, doctorului Dorin Sângeorzan i-au fost recunoscute meritele: „profesionalism, munca grea, fără pauze şi cu îndeletnicire câştigată în anii lungi de şcoală şi pregătire permanentă” – după cum s-a precizat în laudaţia rostită în faţa reprezentanţilor judeţului de către Marius Ţepeluş, la solicitarea consilierului judeţean care a făcut propunerea, dar care se află în acest moment în străinătate. Ion Proca îl prezintă pe dr. Sângeorzan, într-o laudaţie bine-meritată, ca fiind cu siguranţă „unul dintre cei a căror viaţă nu este numai a lui, a minunatei sale familii, ci e parte din lupta continuă pe care trebuie să o ducem pentru ca oamenii să înţeleagă că fără educaţie, fără voinţă, fără înţelegere, fără iubire suntem ireversibil pierduţi”.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.