Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În dialog cu prefectul judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » În dialog cu prefectul judeţului
În dialog cu prefectul judeţului

În dialog cu prefectul judeţului

  • Szabó Zsolt a acordat un interviu publicaţiei „Informaţia Harghitei” în cadrul căruia a vorbit despre activitatea sa anterioară de dascăl, despre importanţa muncii în echipă, identificarea problemelor şi necesitatea găsirii de soluţii, dar şi despre vaccinare şi pandemie
  • Despre arborarea drapelului roşu-alb-verde cu diferite ocazie: „Dacă se constată de către comisia respectivă faptul că a fost încălcată legea, atunci voi recurge la măsurile legale”

– Sunteţi prefectul judeţului Harghita începând cu luna aprilie, dar nu toată lumea ştie că aveţi în spate ani buni de activitate la catedră. Ce ne puteţi spune despre profesorul Szabó Zsolt?

– Am fost profesor de limba şi literatura română şi de limba engleză timp de 18 ani. Mi-am început activitatea didactică la Colegiul Tehnic „Batthyány Ignác” din Gheorgheni. Acolo mi-am dat titularizarea, gradele şi am avut un schimb de experienţă cu Universitatea de Ştiinţe din Szeged, între 2017 şi 2020, prin Institutul Limbii Române de la Bucureşti, schimb de experienţă însemnând suspendarea contractului de muncă şi revenirea mea în anul 2020. Exista posibilitatea de prelungire a contractului, doar că am considerat în anul de graţie 2020, cu toate problemele pe care le-am înfruntat, cu COVID-19, cu situaţia pe care o cunoaşte toată lumea, să nu continui, să nu mai apelez la un alt mandat şi am revenit la şcoala din Gheorgheni. După aceasta, a venit o solicitare din partea Universităţii de Ştiinţe „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca pentru predarea a două cursuri în primul semestru, de pedagogie şi limbă română, şi a unui curs în alt doilea semestru, de literatură pentru copii. Cam aceasta ar fi activitatea mea didactică care, aşa cum am spus, a început în urmă cu 18 ani.

– De ce aţi ales limba şi literatura română?

– Am ales limba şi literatura română pentru că am pornit de la pasiunea mea de a citi. A citi pentru mine înseamnă totul. Înseamnă informaţie, înseamnă dezvoltare, înseamnă cam tot ce mă înconjoară. Întotdeauna am considerat că o persoană trebuie să fie bine informată şi trebuie să fie la zi cu tot ce se întâmplă şi astfel în clasa a IX-a am dat examen de admitere la Liceul Teoretic „Sfântu Nicolae” din Gheorgheni la profilul filologie. De la filologie la pedagogie nu a fost decât un pas. După finalizarea liceului am absolvit în cadrul Colegiului Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, ca institutor de limba engleză, după care mi-am continuat studiile la facultatea de limba şi literatura română la Bucureşti. După o perioadă am revenit la studii, respectiv la Universitatea „Petru Maior” din Târgu Mureş, unde mi-am susţinut teza de doctorat în 2016.

– Aş dori să discutăm în continuare despre activitatea dumneavoastră în calitate de prefect. În perioada care s-a scurs din momentul în care aţi devenit reprezentantul guvernului în teritoriu aţi identificat anumite probleme care necesită soluţionare în perioada următoare?

– Identificarea problemelor, dar mai ales a soluţiilor, este prioritatea numărul 1 pentru mine. În fiecare zi ne confruntăm cu diverse probleme, că or fi mai mari, că or fi mai mici, problemele acestea există. Nu ne putem angrena însă întotdeauna în aflarea problemelor şi identificarea în unele cazuri a făptaşilor sau a vinovaţilor. Eu îmi doresc soluţii. Soluţiile sunt foarte uşor de găsit mai ales atunci când lucrezi în echipă, pentru că activitatea de prefect înseamnă o activitate în echipă. O activitate care include toţi angajaţii din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Harghita şi astfel reuşim, zic eu, să rezolvăm acele probleme cu care se confruntă uneori oamenii.

– În ultima perioadă v-aţi deplasat în mai multe localităţi ale judeţului şi aţi avut întâlniri cu reprezentanţii administraţiei publice locale. Ce anume aţi constatat cu prilejul acestor vizite?

– Aşa cum am spus la începutul mandatului meu, voi vizita întreg judeţul, pentru că identificarea posibilelor probleme este mai la îndemână la faţa locului şi nu doar aşezate pe o hârtie şi să rămână doar la stadiul de scriptic sau declarativ. Am apelat la transparenţa activităţii prefectului judeţului Harghita din prima săptămână de mandat. Colegii de la comunicare sunt cei care mă ajută în ceea ce priveşte această transparenţă şi pe o pagină de Facebook apar toate peregrinările mele în judeţ. Am reuşit până acum să vizitez aproximativ zece unităţi administrativ-teritoriale, însă îmi doresc, aşa cum am spus, să vizitez tot judeţul şi să stau de vorbă cu oamenii, să îi întreb despre tot ce ar dori ei să vorbească, să îi înţeleg, să înţeleagă şi ei că prefectul judeţului Harghita este aici pentru ei, pentru oameni. Am mai declarat şi voi mai declara ori de câte ori voi avea posibilitatea că pentru mine nu contează culoarea politică atâta timp cât ceea ce fac este în folosul şi în interesul cetăţeanului. Pentru că acesta este rolul meu aici, şi anume de a mă asigura de legalitate şi de păstrarea legalităţii în ceea ce priveşte atât drepturile oamenilor, cât şi legalitatea la modul general, fie că este vorba despre relaţiile între instituţii, între UAT-uri, fie între UAT-uri şi prefectură, pentru că de fapt nu vorbim despre o relaţie de subordonare, sub nici o formă, existând şi conform legii o relaţie de coordonare între prefectură şi primăriile din judeţ. Aşadar, îmi continui vizitele. Domnii primari urmăresc oarecum mai mult ca sigur sau au aflat despre acest plan al meu de a vizita pe toată lumea şi să ştiţi că aproape zilnic primesc invitaţii din partea primăriilor din judeţul Harghita. Este mai mult decât clar pentru mine că aceste vizite şi aceste dialoguri între prefectură şi primării sunt necesare. Aveam doar o bănuială la început, dar s-a concretizat şi se pare că oamenii au nevoie de comunicare, au nevoie să îi asculte cineva.

– Aţi amintit de atribuţiile prefectului privind asigurarea legalităţii. Unii dintre predecesorii dumneavoastră au aplicat sancţiuni pentru arborarea drapelului roşu-alb-verde în anumite circumstanţe. Veţi proceda la fel dacă va fi cazul?

– Aşa cum am precizat anterior, rolul meu este în primul rând de asigurare a legalităţii. În cazul arborării unui drapel se constată sau nu o încălcare a legii. Aşadar, dacă se constată de către comisia respectivă faptul că a fost încălcată legea, atunci voi recurge la măsurile legale. Sub nici o formă nu voi abuza niciodată de funcţia pe care o îndeplinesc şi responsabilitatea pe care mi-am asumat-o. Pe de altă parte, nu voi cere niciodată nici primarilor şi nici altor persoane din judeţ mai mult decât să ţină cont de lege. Aş accentua: încălcarea legii înseamnă inevitabil sancţiuni!

– Aş reveni la probleme semnalate şi la necesitatea găsirii unor soluţii. Sunt avute în vedere soluţii în ceea ce priveşte problema urşilor care îşi fac din ce în ce mai des apariţia în localităţile harghitene şi provoacă în unele cazuri pagube în gospodăriile oamenilor?

– Să ştiţi că şi în acest caz vorbim tot despre o muncă în echipă, pentru că din partea Prefecturii suntem doar câteva persoane, însă conlucrăm foarte bine cu Jandarmeria, cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, cu Poliţia. Ştiţi că nu există anumite proceduri, există lacune în lege în acest sens, însă a fost sesizat Ministerul Mediului de mai multe ori. A fost şi domnul ministru în judeţul Harghita şi i-a asigurat pe oameni de faptul că aceste proceduri sunt în lucru şi că vor apărea. Da, problema urşilor există, însă mai avem nevoie de răbdare şi de încă puţină înţelegere. Soluţia o să apară la un moment dat, nu pot să spun exact când, dar se cunoaşte problema şi se doreşte soluţionarea acesteia.

– Cum vedeţi relaţia cu Consiliul Judeţean Harghita?

– Avem o legătură interinstituţională pentru că aşa este elegant şi aşa este normal. Această legătură, relaţie profesională dintre Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean este una normală, bazată pe respectarea legilor şi pe tot ceea ce ţine de interesul cetăţeanului şi pe tot ceea ce ţine de legalitate. Avem o relaţie interinstituţională bună, nu s-au invit probleme şi nu am informaţii să fi fost până acum ceva ieşit din comun.

– Care este părerea dumneavoastră despre modul în care a evoluat situaţia generată de pandemia de coronavirus în judeţul Harghita?

– Harghita se situează printre judeţele disciplinate din ţară, zic eu, pentru că acest lucru rezultă şi din cifrele referitoare la cazurile de infectare cu SARS-CoV-2 şi sperăm ca vaccinarea să ne poziţioneze tot printre judeţele disciplinate. Campanii de vaccinare au fost şi înainte şi vor exista şi în continuare. Au existat campanii de vaccinare în şcoli, campania de vaccinare din 1 iunie şi a mai fost o campania de vaccinare la Şumuleu-Ciuc, iniţiată de Direcţia de Sănătate Publică, iar săptămâna trecută am trimis o circulară primarilor, mai ales din mediul rural, pentru că am constatat că acolo am avea anumite dificultăţi şi i-am rugat să ne comunice, prin serviciul de asistenţă socială de la primării, numărul persoanelor care ar dori să fie vaccinate. Am primit asigurări de la DSP că, în cazul în care putem catagrafia judeţul Harghita în ceea ce priveşte dorinţa persoanelor vârstnice sau persoanelor din mediul rural de a se vaccina, vom înfiinţa o echipă mobilă sau se va face vaccinarea prin intermediul medicilor de familie. Conştientizarea în rândul celor din mediul rural este foarte importantă. În primul rând, aceştia trebuie să conştientizeze faptul că administrarea vaccinului este necesară, mai ales persoanelor de vârsta a treia, dar şi altor persoane. Cu paşi mărunţi, să sperăm că vom ajunge la liman şi cu această campanie. Cifrele sunt în scădere. (…) Se vaccinează lumea, iar în mediul urban stăm chiar foarte bine, însă în mediul rural mai avem unele probleme. Unii oameni sunt sceptici şi cred că informaţia ajunge în mediul rural mai greu decât în mediul urban. Cred că este un fapt constatat la nivelul ţării, nu doar în judeţul Harghita. Eu consider că sunt responsabili şi oamenii din mediul rural, pentru că vaccinarea înseamnă în primul rând solidaritate şi responsabilitate, aşa că noi sperăm să se mişte lucrurile în sens pozitiv.

EMIL GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.