Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Duminică s-a încheiat ediţia pilot a festivalului „Unscene” din Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Timp Liber » Duminică s-a încheiat ediţia pilot a festivalului „Unscene” din Miercurea Ciuc
Duminică s-a încheiat ediţia pilot a festivalului „Unscene” din Miercurea Ciuc

Duminică s-a încheiat ediţia pilot a festivalului „Unscene” din Miercurea Ciuc

  • Spectacole de teatru şi filme realizate de studenţi ai universităţilor de artă din ţară

La festival au participat, cu 19 spectacole de teatru, studenţi de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, Universitatea de Artă din Târgu Mureş, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L Caragiale” din Bucureşti – a declarat pentru Agerpres Directorul Teatrului „Csíki Játékszín”, Veress Albert – în vreme ce filmele au fost realizate de studenţii din Cluj-Napoca şi Bucureşti. De asemenea, la eveniment au fost programate workshopuri şi concerte. „E primul nostru copil al echipei manageriale. Eu sunt foarte mândru de noi că am putut să realizăm acest festival într-un timp atât de scurt. Când am spus echipei că vrem să facem un festival în luna iunie, toată lumea a zis „sunteţi nebuni, nu se poate”. Şi e un sentiment foarte plăcut că totuşi se poate, cred că echipa totuşi prinde un pic de încredere, de credinţă”, a declarat Veress Albert.

La rândul său, consilierul artistic al teatrului din Miercurea Ciuc, regizorul Vladimir Anton, a declaratcă evenimentul s-a născut din dorinţa de a le oferi vizibilitate unor artişti aflaţi la început de drum, într-o perioadă în care aceştia produceau spectacole, dar nu aveau unde să se exprime.

„Festivalul s-a născut atât încercând să venim în întâmpinarea unei necesităţi a studenţilor din diferite oraşe din România unde teatrele erau închise, într-un moment în care teatrul nostru era deschis. Şi dacă e ceva ce cred că ne-am adus aminte în pandemia asta este că avem permanentă şi constantă nevoie unii de alţii. Ori, faptul că aceşti oameni produceau spectacole, dar nu aveau unde să se exprime, pentru orice om de teatru şi pentru orice manager cultural e o tragedie artistică, să joci fără să ai spectatori este, până la urmă, moartea teatrului. Şi, în acelaşi timp, atât conform barometrului cultural, studiu realizat anual, dar cât şi a informaţiilor pe care le culegem de la firul ierbii, din Miercurea Ciuc, există o cerere uriaşă aici de consum cultural de diferite feluri. Acest oraş are o capacitate de a asimila evenimente pe care noi trebuie permanent să muncim ca să o împlinim şi drumul e lung”, a declarat Vladimir Anton, consilierul artistic al Teatrului legat de numele festivalului, „Unscene”, acesta a spus că a pornit de la nevoia tinerilor artişti de a fi văzuţi. „Am căutat destul de mult numele festivalului. Am pornit de la o parabolă japoneză, care pune o întrebare simplă: „cântecul păsării din pădure, pe care nu-l aude nimeni, a existat sau nu?” Ori, această nevoie de a fi văzut, acest sentiment de a nu fi văzut, e o problemă a oricărui artist la debut şi e o mică soluţie pe care o încercăm să o dăm prin festival, această platformă unde totuşi dăm vizibilitate unor oameni care sunt chiar la început de drum”, a explicat regizorul Vladimir Anton.

Echipa managerială deja creionează ediţia de anul viitor, pe care doresc să o extindă şi peste hotare, prin invitarea unor universităţi din străinătate, dar şi spre alte arte, cum ar fi muzică, arte plastice sau chiar arhitectură. De asemenea, se doreşte ca ediţia din 2022 să aibă şi un segment adresat liceenilor din Miercurea Ciuc, atât de limbă română cât şi de limbă maghiară.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.