Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Biblioteca Judeţeană Harghita: „ZIUA LIMBII ROMÂNE” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Cultură » Biblioteca Judeţeană Harghita: „ZIUA LIMBII ROMÂNE”
Biblioteca Judeţeană Harghita: „ZIUA LIMBII ROMÂNE”

Biblioteca Judeţeană Harghita: „ZIUA LIMBII ROMÂNE”

Este pentru a treia oară când Biblioteca Judeţeană Harghita, prin eforturile doamnelor Bedő Melinda şi Simona Haţegan, aduce, prin intermediul unor personalităţi din domeniul educaţiei, artei şi culturii, un omagiu cald, generos, celei mai preţioase moşteniri spirituale pe care o avem: Limba Noastră.

În prima parte a manifestării, membrii Cenaclului „Buna Vestire” prezenţi – Ionel Simota, Ramona Moldovan, Valeria Pop, Ştefan Danciu – au citit fragmente din scrierile lor.

A citit poezie şi profesoara Petronela Apopei-Ignat din volumul său de debut „Iubită în albastru”, o carte remarcabilă, asupra căreia vom reveni, întrucât e vorba de o creaţie care merită să fie comentată mai pe larg.

În mod firesc, momentul de vârf al manifestării a fost evoluţia poetului şi cântăreţului de muzică folk Ovidiu Scridon. Cu această ocazie a avut loc şi lansarea volumului său de versuri „Tu ce ai făcut azi?” şi a unei casete video. Titlul cărţii de poezie, în aparenţă banal, nu trădează adâncimea şi intensitatea trăirii unor sentimente încercate în peregrinări, mai lungi sau mai scurte, departe de ţară. Ovidiu Scridon a reprodus cuvintele unei colege de exil voluntar: „Dacă vrei să ştii ce înseamnă dorul, întreabă un emigrant…”.

Ovidiu a reuşit o asemenea simbioză între poezie şi muzică încât ne-a făcut să ne amintim că poeţii antici îşi cântau întotdeauna versurile.

O idee în deplin acord cu spiritul manifestării de la Biblioteca Judeţeană Harghita a fost „Pomul cu poezii”, un brăduţ artificial cu crengile încărcate cu mici capsule, fiecare conţinând o strofă de poezie, idee a domnului Scridon, foarte apreciată de cei prezenţi.

I-am lăsat la urmă, pentru că au mai mult timp la dispoziţie, pe membrii Grupului Vocal „Copiii Muntelui” de la Liceul Teoretic „Sf. Nicolae” din Gheorgheni, conduşi de părintele Vatamanu, care au adus, prin cântecele intonate, un amestec de prospeţime şi nostalgie.

ŞTEFAN DANCIU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.