Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Acţiune de strângere a gunoaielor, la Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Acţiune de strângere a gunoaielor, la Topliţa
Acţiune de strângere a gunoaielor, la Topliţa

Acţiune de strângere a gunoaielor, la Topliţa

Un număr de 15 topliţeni s-au mobilizat la sfârşitul săptămânii trecute şi au strâns câţiva saci de gunoaie de pe malul râului Vale şi nu numai. Pe lângă sticle de plastic şi ambalaje, aceştia au găsit şi o cuvă de la o maşină de spălat rufe aruncată în pădure. Acţiunea a fost iniţiată de doi tineri şi a fost susţinută de reprezentanţii primăriei oraşului Topliţa.

Ploaia şi temperaturile scăzute nu au stat în calea topliţenilor care au petrecut aproximativ cinci ore adunând gunoaiele aruncate la voia întâmplării. Cu mic, cu mare, s-au înarmat cu mănuşi, pelerine de ploaie şi au pornit pe cursul râului Vale şi apoi prin împrejurimi să strângă deşeurile pe care le întâlnesc în cale.

„Acţiunea a fost iniţiată de doi tineri de pe Vale: Claudiu Vulcan şi Vasile Stan. Ei au dat sfoară în ţară, m-am alăturat şi eu lor. Am vorbit la primărie cu domnul primar Olariu, administratorul public domnul Rugină şi şeful serviciului de Salubrizare, domnul Cotfas, pentru a ne sprijini cu logistica. Astfel, am obţinut saci menajeri de mii de litri, mănuşi şi transportul materialelor colectate”, spune Andrei Vodă, consilier local. Au început într-o formulă de 15 persoane dintre care jumătate elevi ai Şcolii Gimnaziale „Andrei Şaguna”, dar spre final au rămas numai şase, mai spune acesta. Pe o suprafaţă de câţiva kilometri, au adunat zeci de saci de gunoi. Au găsit de la pet-uri şi sticle până la pungi şi ambalaje. „Am găsit chiar şi o cuvă de maşină de spălat rufe în pădure. Pe câţiva kilometri pătraţi s-au strâns 18.000 litri de saci de gunoi”, mai arată Andrei.

Acţiunea a fost realizată pe bază de voluntariat, iar deşeurile au fost ridicate, la final, de Serviciul de Salubritate. „Este vital să conştientizăm importanţa protejării mediului înconjurător şi vă garantăm că aceste acţiuni nu se vor opri nici faptic, şi nici legislativ în acest punct. Cu toţii suntem răspunzători pentru binele naturii”, a concluzionat Andrei, printr-o postare pe reţelele de socializare.

Şi în Bilbor va începe o acţiune amplă de igienizare care cuprinde toaletarea arbuştilor şi pomilor, curăţarea drumurilor şi strângerea deşeurilor. În acest context, locuitorii sunt invitaţi să se alăture acestor activităţi, care vor fi anunţate din timp. (Mădălina Micu)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.