Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a reconfirmat luni că graniţele dintre judeţele Harghita şi Neamţ rămân conform împărţirii administrativ-teritoriale din anul 1968. Mai exact, faptul că zona Cheile Bicazului aparţine judeţului Neamţ.
„Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, unde s-a judecat recursul în dosarul de revizuire – o cale de atac extraordinară la care a apelat UAT judeţul Harghita în procesul privind schimbarea hotarului cu judeţul Neamţ pentru preluarea Cheilor Bicazului – a respins demersul autorităţilor judeţene harghitene. Astfel, nici această încercare de a muta Cheile Bicazului în judeţul vecin nu a avut sorţi de izbândă”, au anunţat tot luni, printr-un comunicat, reprezentanţii CJ Neamţ.
„Minuta deciziei civile nr. 237. Respinge, ca nefondat, recursul declarat de recurenta UAT Judeţul Harghita – prin Consiliul Judeţean Harghita, împotriva Deciziei nr. 2459 din 25 aprilie 2024 pronunţate de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios administrativ şi fiscal în dosarul nr. 2688/1/2023. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 4 noiembrie 2024”, se arată pe pagina oficială a ÎCCJ.
Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Daniel-Vasilică Harpa, a apreciat buna colaborare cu judeţul Harghita şi speră că, indiferent de aceste litigii de hotar, o să existe proiecte comune pentru dezvoltarea zonei.
„Este încă o victorie în instanţă, iar Cheile Bicazului rămân în judeţul nostru. Totodată, ţin să apreciez buna colaborare cu judeţul Harghita şi îmi doresc noi proiecte comune de dezvoltare turistică a zonei.
Până la urmă, indiferent de litigiile de hotar, care durează de peste 10 ani, cel mai important este să existe proiecte comune, în beneficiul cetăţenilor ambelor judeţe şi al turiştilor”, a declarat Daniel-Vasilică Harpa, citat în comunicatul administraţiei publice judeţene din Neamţ.
***
Problema graniţei dintre cele două judeţe în zona Cheilor Bicazului este una veche. În 2019, după un proces care a durat aproape 10 ani, Tribunalul Prahova a decis că zona Cheile Bicazului nu mai aparţine de judeţul Neamţ, ci intră în administrarea Harghitei. Autorităţile din judeţul vecin s-au declarat „uluite” atunci de decizia instanţei prahovene, deoarece în ea se invoca o Hotărâre de Guvern din anul 2000 şi nu Legea din 1968 care prevede organizarea administrativ-teritorială a României. Astfel că autorităţile din Neamţ au atacat decizia Tribunalului Prahova la Curtea de Apel Ploieşti, care a pronunţat un an mai târziu, în 2020, sentinţa prin care desfiinţa hotărârea Tribunalului Prahova şi se revenea la situaţia anterioară, în care Cheile Bicazului aparţineau judeţului Neamţ.
În 2022, autorităţile harghitene au iniţiat o nouă acţiune în justiţie la Tribunalul Harghita, prin care se solicita tot anularea unui proces-verbal din 1998 care stabilea graniţa dintre cele două judeţe. Mai exact, în anul 1998, oficiile de cadastru ale celor două judeţe au înregistrat un proces-verbal conform căruia Cheile Bicazului aparţin comunei Bicaz-Chei, procesul-verbal fiind semnat şi de viceprimarul de atunci al oraşului Gheorgheni. Autorităţile harghitene au susţinut faptul că graniţa stabilită în acest proces verbal nu este aceeaşi cu cea stabilită în legea din 1968 privind organizarea administrativă a teritoriului României. S-a invocat atunci că este şi o graniţă de judeţ, iar în comisia care a trasat graniţa ar fi trebuit să se regăsească şi reprezentanţi ai consiliilor judeţene în cauză.
În 27 aprilie 2023, Tribunalul Harghita a respins acţiunea formulată de Consiliul Judeţean Harghita, iar în 9 octombrie 2023 Curtea de Apel Târgu Mureş a menţinut decizia. „Litigiul a apărut de la o grăniţuire din 1998, lucrare făcută de oraşul Gheorgheni. S-a întocmit un proces verbal, s-a făcut grăniţuirea cu o firmă specializată din Miercurea-Ciuc, am semnat şi noi, ca vecini, au semnat şi ei, tot ca vecini şi până la urmă şi-au contestat propriul proces-verbal, încheiat şi făcut de ei”, declara primarul de atunci din Bicaz-Chei, Gheorghe Oniga.
Consiliul Judeţean Harghita a uzat de o altă cale de atac şi a cerut revizuirea sentinţei, care a fost respinsă în 25 aprilie 2024 de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Autorităţile harghitene au depus în luna iulie pe rolul instanţei supreme un recurs la sentinţa de revizuire pe care judecătorii s-au pronunţat în luna aprilie. Iar luni, când a fost programată prima şedinţă a acestui dosar, judecătorii au respins ca nefondat recursul formulat de Consiliul Judeţean Harghita. (Şt.P.)