Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Universală a Iei la Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Cultură » Ziua Universală a Iei la Topliţa
Ziua Universală a Iei la Topliţa

Ziua Universală a Iei la Topliţa

Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Călimani-Giurgeu, împreună cu Centrul de Informare Turistică şi Casa de Cultură a municipiului Topliţa va marca Ziua Internaţională printr-o campanie de promovare a iei în oraşul de pe Mureşul Superior.

În acest sens, spunea Gabriela Buzilă, directorul executiv al ADI Călimani-Giurgeu, se va edita un flyer intitulat Ia în Anul Centenarului. Pe o faţă, acesta va conţine diferite informaţii despre ii din care oamenii vor putea afla etimologia cuvântului (care provine din latină şi înseamnă pânză sau tunică purtată direct pe piele), că şi populaţia culturii Cucuteni purta ie sau că ia apare în operele mai multor pictori (precum Constantin Daniel Rosenthal, Henri Matisse) sau creatori de modă (Kenzo sau Jean Paul Gaultier).

Pe cealaltă parte, flyer-ul va conţine imagini cu ii specifice zonei de nord a judeţului: din Topliţa, Corbu, Sărmaş şi Subcetate, aflate în colecţiile Liviei Harpa, Lucicăi Cucuiet, Liceului Tehnologic Corbu, Mihaelei Suciu şi Anei Dobreanu.

După ce va fi tipărit în mai multe exemplare, vineri, 22 iunie, spunea Gabriela Buzilă, „o să ieşim în centrul Topliţei îmbrăcate în ii, o să amenajăm un stand şi o să distribuim respectivele flyere, oferind totodată informaţii despre ce înseamnă ia, o să le spunem topliţenilor că în 24 iunie o să fie Ziua Universală a Iei şi o să-i îndemnăm să poarte ia.

Ar fi foarte frumos să vedem în Topliţa şi în comunele din jurul Topliţei cât mai multă lume îmbrăcată în ie, ca femeile să meargă la biserică îmbrăcate în ie, mai ales că Ziua Universală a Iei va fi duminică”.

∗∗∗

Tot cu ocazia Zilei Universale a Iei, mâine, de la ora 15:00, la Biblioteca Municipală „George Sbârcea” din Topliţa va avea loc o şezătoare.

 

Miercurea Ciuc: „Ia românească ne inspiră”

La Miercurea Ciuc, Ziua Universală a Iei va fi marcată în cadrul unui eveniment organizat de Asociaţia pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog – Filiala Harghita, cu sprijinul Cercului Militar, al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, prin Centrul Cultural „Miron Cristea” şi a Grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc.

Organizat în cadrul proiectului „Ia românească ne inspiră 2018 – ASCA Harghita la 10 ani”, cofinanţat de municipiul Miercurea Ciuc, evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 18:00, la Casa Armatei.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.