Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ziua Naţională a fost sărbătorită şi în comunele de pe Valea Bistricioarei | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Ziua Naţională a fost sărbătorită şi în comunele de pe Valea Bistricioarei
Ziua Naţională a fost sărbătorită şi în comunele de pe Valea Bistricioarei

Ziua Naţională a fost sărbătorită şi în comunele de pe Valea Bistricioarei

Cu o zi în avans, de Sfântul Andrei, comunele Corbu şi Tulgheş s-au îmbrăcat în straie de sărbătoare, celebrând Ziua Naţională a României alături de oaspeţii veniţi din judeţ, dar şi de basarabeni.

La Monumentul Eroilor din Corbu şi la cel din Tulgheş, unde s-au adunat peste o sută de oameni, manifestările au debutat cu prezentarea, de către Garda de Onoare, a onorului colonelului Florin Stan, comandantul Brigăzii 61 VM „General Virgil Bădulescu” şi intonarea imnului. După oficierea serviciului religios de cinstire a memoriei ostaşilor români căzuţi la datorie, instituţii judeţene şi locale au depus coroane de flori la cele două monumente.

La finalul celor două manifestări au avut loc momente artistice. La Corbu, elevii clasei a V-a a Liceului Tehnologic Corbu au recitat poezia Doina, de Mihai Eminescu, iar interpretul de muzică populară Ciprian Ilie i-a încântat pe cei care au sărbătorit Ziua Naţională cu melodii patriotice.

Mesaje de unire

Atât la Corbu, cât şi la Tulgheş, prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, spunea în cadrul discursului că ziua de 1 Decembrie este una de „mare însemnătate pentru istoria noastră, în Anul Centenarului, în care vrem să fim acea ţară mândră, puternică şi respectată, pe care strămoşii noştri şi-au dorit-o: o Românie unită. Ne dorim cu toţii ca românii să aibă încredere în faptul că împreună, la împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, suntem capabili să fim din nou uniţi, să fim mândri că suntem români, să arătăm întregii omeniri faptul că această ţară, ţara noastră România, merită mult mai mult”.

„Celebrarea Marii Uniri – continua prefectul judeţului – nu este întreagă dacă nu ne gândim cu recunoştinţă la eroii noştri, la cei care au luptat până la sacrificiul suprem pentru înfăptuirea idealului de veacuri a românilor.

Prin construirea României Mari, românii au realizat că importanţa construcţiei statului român stă de fapt în edificarea instituţiilor puternice, profesioniste, care devin pilonii de forţă ai oricărei organizări statale”.

Romeo Ţepeş-Focşa, primarul comunei Corbu, a vorbit despre mândria de a fi român şi despre redarea demnităţii neamului.

„Vreau să vă vorbesc astăzi despre ţara mea, pentru că este cea mai potrivită zi în care să vorbeşti despre frumoasa noastră Românie. În fapt, ceea ce îmi doresc este ca ţara mea să-şi recâştige demnitatea. Există un lucru de care nu am fugit niciodată, pe care am fost întotdeauna stăpân, şi anume acela că sunt român. Sentimentul curat, patriotic, de a te recomanda român a început să pălească. Ne e ruşine să spunem că suntem români pentru că unii din afară blamează România neştiind nimic despre ea.

Românii au ajuns să-şi renege patria mamă pentru nereuşitele lor? Nu e cinstit faţă de ţară. România lui 1918, ca şi România de astăzi, sunt rezultatele muncii propriului popor. Aşadar, fraţi români, dacă nu ne e bine, să nu dăm vina pe România. Să ne întrebăm, acum la 100 de ani, dacă am făcut destul pentru România, pentru a-i cere socoteală”, spunea Romeo Ţepeş-Focşa.

„Avem o misiune grea, dar atât de nobilă: să redăm demnitatea acestui neam – continua edilul. (…) Toate nemulţumirile şi dezbinările noastre de astăzi par neînsemnate faţă de ceea ce au avut de înfruntat înaintaşii noştri. Şi, totuşi, au reuşit; au reuşit acolo unde toţi cei dinaintea lor dăduseră greş de nenumărate ori. Au reuşit pentru că au acţionat împreună, indiferent de tot ce ne desparte, suntem români. Români, în primul rând, nu doar în ultimă instanţă. Să ne bucurăm de această zi plină de emoţie şi de semnificaţii, să fim uniţi pentru că doar împreună putem înfrunta orice pericol. Să fim demni şi să fim mândri de istoria noastră, de simbolurile naţionale, să ne iubim ţara cu aceeaşi forţă cu care au făcut-o înaintaşii noştri”.

La Tulgheş, Marcel Vancu, primarul comunei de la graniţa cu judeţul Neamţ, amintea că „acum 100 de ani, la 1 Decembrie 1918, într-un moment astral al istoriei s-a născut România Mare. Istoria ne cheamă la fapte. Mersul irezistibil al civilizaţiei omeneşti a scos şi neamul românesc din întunericul robiei la lumina cunoştinţei de sine. Cu acest îndemn erau chemate delegaţiile românilor la Marea Adunare de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”. Iar „astăzi, într-o zi sfântă, o zi care prin voia lui Dumnezeu, vine odată cu sărbătoarea Sfântului Andrei, ocrotitorul spiritual al românilor, ne-am adunat aici pentru a sărbători naşterea unei naţiuni – România”.

„Ca de fiecare dată – continua primarul comunei Tulgheş – Ziua Marii Uniri este prin ea însăşi un îndemn la unitate, solidaritate şi mândrie naţională. Astăzi celebrăm împreună trecutul, cinstim memoria înaintaşilor, ne bucurăm de prezent şi privim cu încredere spre viitor. Acest 1 Decembrie nu este doar un prilej de rememorare a trecutului, ci şi o etapă dintr-un parcurs de viitor. Sunt multe forme de manifestare a patriotismului şi a dragostei de neam, dar cred că una dintre cele mai demne forme este de a ne simţi mândri că suntem români. (…) Este momentul în care trebuie să fim mai conştienţi ca oricând că pe umerii noştri apasă o responsabilitate de care nu ne putem dezice: aceea de a ne ridica la valoarea înaintaşilor. Mândria, emoţia şi durerea este simţită şi printre tulgheşeni. De pe aceste meleaguri, străbunici, părinţi de-ai noştri, au plecat la luptă pentru ca visul de generaţii să se înfăptuiască. Unii s-au întors, alţii însă n-au mai apucat ziua măreaţă a unirii acestei naţiuni. (…) Anul Centenar nu este numai o festivitate. El este, deopotrivă, prilejul care ne obligă şi ne dă şansa să alegem cui vrem să semănăm, care sunt modelele pe care vrem să le urmăm.

România este a noastră, a tuturor şi nu uitaţi să iubiţi România în fiecare zi”.

Arhiva foto

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.