FEG Miercurea Ciuc Ziua Învăţătorului 2025, sărbătorită la Topliţa -

Ziua Învăţătorului 2025, sărbătorită la Topliţa

0
  • Conferinţa judeţeană „Un secol de credinţă şi învăţătură. Relaţia Școală-Biserică la 100 de ani de Patriarhie

Dascălii harghiteni au fost omagiaţi, miercuri, la Topliţa, în cadrul unui eveniment special organizat cu ocazia Zilei Învăţătorului, marcată în fiecare an în data de 5 iunie, ziua de naştere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învăţământului modern românesc. Astfel, peste 80 de cadre didactice, alături de preoţi, directori ai unor instituţii de învăţământ din zona de nord a judeţului şi invitaţi au participat la conferinţa judeţeană „Un secol de credinţă şi învăţătură. Relaţia Scoală-Biserică la 100 de ani de Patriarhie”, organizată la Şcoala Gimnazială „Miron Cristea” din Topliţa de către Asociaţia Învăţătorilor Harghiteni în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita şi Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, cu binecuvântarea ierarhului locului, Preasfinţitul Părinte Andrei.

În debutul manifestării, participanţii, îmbrăcaţi în ţinută de sărbătoare, purtând ia sau costumul popular, au intonat imnul de stat şi imnul învăţătorilor, după care a fost rostită rugăciunea de binecuvântare.

Au susţinut alocuţiuni inspectorii şcolari generali adjuncţi Costin Hârlav şi Cristinel-Fănel Glodeanu, inspectorul şcolar pentru învăţământul primar Lucia Borbeli, pr. Laurenţiu Panciu, consilier cultural în cadrul Episcopiei Covasnei şi Harghitei, şi prof. Elena Mîndru, preşedintele de onoare al Asociaţiei Învăţătorilor Harghiteni. Vorbitorii au evidenţiat rolul învăţătorului, a dascălului în general, a tuturor celor care susţin învăţarea, cred în educaţie şi în şcoală ca instituţie prioritară pentru ţară. Au fost adresate cuvinte de felicitare şi urări, fiind adus un omagiu vocaţiei şi dăruirii învăţătorului – „cel care învaţă copiii: educatoarea, învăţătorul şi profesorii, o recunoaştere a contribuţiei esenţiale a cadrelor didactice la educaţia şi formarea tuturor generaţiilor”.

În cadrul conferinţei judeţene au fost prezentate 10 lucrări, elaborate de cadre didactice şi preoţi. Prin lucrările prezentate, s-au adus în atenţia participanţilor teme care au accentuat misiunea Patriarhiei Române, personalitatea primului patriarh Miron Cristea, rolul şcolii şi al bisericii în educaţia moral-religioasă, fundamentele înălţării culturale, morale şi spirituale. De asemenea, au fost enumerate numeroase exemple de bune practici din cadrul unor proiecte desfăşurate de către şcoală şi biserică, în colaborare.

Cu ocazia acestui eveniment, au urcat pe scenă elevi şi cadre didactice care au încântat auditoriul interpretând pricesne. În sală au fost expuse lucrări şi icoane realizate de elevi.

A fost o zi frumoasă, de omagiere a Învăţătorului, după cum au apreciat participanţii la evenimentul care s-a întins pe durata a aproximativ 3 ore. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *