Ziua Eroilor va fi marcată şi la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 13 iunie 2024
Home » Societate » Ziua Eroilor va fi marcată şi la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului
Ziua Eroilor va fi marcată şi la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului
Sursa foto: valea-uzului.ro

Ziua Eroilor va fi marcată şi la Cimitirul Internaţional al Eroilor de la Valea Uzului

  • Mihai Tîrnoveanu: Astăzi, crucile şi monumentul sunt considerate de tribunal construcţii ilegale şi într-o primă instanţă au fost condamnate la demolare. Urmează apelul, dar decizia acestuia depinde de decizia voastră de a veni în număr cât mai mare aici, la Valea Uzului, de Ziua Eroilor, joi, 2 iunie, ora 17:00

Asociaţia Calea Neamului împreună cu Primăria oraşului Dărmăneşti organizează joi, 2 iunie, de Înălţarea Domnului, manifestările dedicate Zilei Eroilor la Monumentul Internaţional de la Valea Uzului. Conform organizatorilor, obiectivul este cinstirea memoriei militarilor Armatei Române căzuţi în luptele de pe Valea Uzului în Primul Război Mondial, „prin apărarea Crucilor şi Monumentului ridicate pentru veşnica lor pomenire”.

„La Valea Uzului lupta continuă. Combatanţii actuali sunt: pe de o parte românii prezenţi în jurul Crucilor din 2019 încoace, prin cuvânt şi faptă şi pe de cealaltă parte, structurile străine din exteriorul şi interiorul României, precum şi trădătorii din politica antinaţională. Miza dărâmării Crucilor Eroilor Armatei Române de la Valea Uzului este rescrierea istoriei în paradigma străină de la vest de Tisa, ce se înscrie în ampla ofensivă a statului vecin desfăşurată pe plan politic, social, economic, cultural şi religios, împotriva României. Marea redută ce stă împotriva lor sunt cimitirele civile şi militare, adică istoria creştină ce consemnează permanenţa de existenţă şi de luptă românească pe acest Pământ. De aceea, ei de-a lungul timpului le-au «refăcut» dând nume străine pe Cruci sau dărâmându-le de-a dreptul, aşa cum au făcut şi cu bisericile ortodoxe din Transilvania. Acelaşi model urmăresc şi la Valea Uzului”, a scris pe pagina sa de socializare medicul Mihai Tîrnoveanu, preşedintele Asociaţiei Calea neamului.

„Strămoşii ne strigă din ţara lui Hristos din Rai să le apărăm memoria, să le apărăm crucile şi Monumentul. Ne poruncesc cu glas de cremene să nu lăsăm aceste însemne creştine de la căpătâiul lor să fie dărâmate de străini. După război, aici la Valea Uzului, Armata Română a adunat osemintele tuturor celor căzuţi în luptă, bineînţeles şi militarilor români, înfiinţând în 1927 Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului. După ’89, după Revoluţie, UDMR Harghita maghiarizează complet cimitirul, dărâmând şi aruncând la groapa de gunoi toate crucile eroilor români, inclusiv monumentul ridicat în anii ’80 de Armata Română. Înlocuiesc totul cu 600 de cruci pentru militarii austro-ungari, fiecare având o panglică tricoloră cu steagul Ungariei. În 2019, Primăria oraşului Dărmăneşti restabileşte caracterul iniţial al cimitirului, ridicând 52 de cruci şi un Monument în memoria ostaşilor Armatei Române. Împotriva acestora se porneşte apoi ofensiva maghiară atât pe plan politic, cât şi juridic. Astăzi, crucile şi monumentul sunt considerate de tribunal construcţii ilegale şi într-o primă instanţă au fost condamnate la demolare. Urmează apelul, dar decizia acestuia depinde de decizia voastră de a veni în număr cât mai mare aici, la Valea Uzului, de Ziua Eroilor, joi, 2 iunie, ora 17:00, pentru ţăranii în opinci militare, pentru generalii lor, pentru crucile eroilor care au făcut România Mare”, este apelul făcut de medicul Mihai Tîrnoveanu într-un clip video realizat la Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului şi postat pe pagina sa de socializare. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.