În primul semestru din acest an au fost folosiţi pentru activităţi cu caracter ocazional 222.081 de zilieri, pe când, în aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost înregistraţi doar 45.468 zilieri
De aproximativ cinci ori mai mulţi
Din datele existente la Compartimentul „Contracte colective de muncă şi monitorizare relaţii de muncă” din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Harghita rezultă că în primul semestru al anului 2014, ca urmare a depunerii Registrelor de evidenţă a zilierilor, conform art. 7, alin .2 din Legea 52/2011, în Harghita s-au înregistrat 222.081 zilieri – persoane care au fost folosite pentru activităţi ocazionale – o cifră de aproximativ cinci ori mai mare comparativ cu primul semestru al anului 2013, când numărul zilierilor a fost de 45.468.
Ce înseamnă, cum ajungi să fii zilier şi mai ales cum se plăteşte zilierul
A fi zilier nu este un lucru rău, înseamnă să câştigi nişte bani pentru o activitate ocazională. O caracteristică a zilierului fiind aceea că nu are dreptul la vechime. Legea este cea care stabileşte care sunt domeniile şi activităţile pentru care pot fi folosiţi zilerii. De reţinut, aşadar, zilierii pot lucra doar în anumite domenii şi numai pentru activităţi cu caracter ocazional. Cum poţi ajunge zilier? Simplu, spre exemplu, poţi fi oprit pe stradă şi întrebat dacă eşti dispus să lucrezi, bunăoară la recoltatul cartofilor, a sfeclei, a fructelor de pădure sau în alte activităţi asemănătoare, cu caracter ocazional. Cine este de acord şi acceptă lucrul ocazional se înţelege cu beneficiarul asupra tarifului, conform legii tariful poate fi între 2 şi 10 lei/oră, cât va primi zilierul depinde de cât de mult îşi va putea deschide punga angajatorul sau cât de bun negociator este zilierul. Faptul că numărul zilierilor a crescut de aproape cinci ori comparativ cu anul trecut aceeaşi perioadă se datorează – după cum ne-a precizat inspectorul şef al ITM Harghita – faptului că au crescut activităţile ocazionale, sezoniere, în care pot fi folosiţi zilerii. De altfel – spunea d-l ing ec. Dorin Male – şi numărul prestatorilor înregistraţi la ITM a crescut spectaculos, ajungând la 187 faţă de 21 prestatori înregistraţi la finele semestrului I 2013. Trebuie ştiut şi faptul că înregistrarea prestatorilor de servicii la ITM Harghita se realizează în conformitate cu prevederile înscrise la cap. III, pct. 10 din anexa la Ordinul 1918/2011 pentru aprobarea procedurii şi actelor pe care angajatorii sunt obligaţi să le prezinte la ITM pentru obţinerea parolei, precum şi a procedurii privind transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor în format electronic, cu modificările şi completările ulterioare.
A crescut numărul contractelor colective încheiate
În conformitate cu prevederile Legii 62/2011, Legea dialogului social, contractele colective de muncă şi actele adiţionale la acestea se încheie în formă scrisă şi se înregistrează, prin grija părţilor, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Harghita în cazul celor la nivel de unitate. Aşadar, din evidenţele ITM am aflat că în perioada semestrului I 2014 s-au înregistrat 81 de contracte colective de muncă şi 9 acte adiţionale la contracte, pe când la finele semestrului I 2013 erau înregistrate 56 contracte şi 6 acte adiţionale.
Controale
În cadrul acţiunilor de control al căror obiect l-a constituit verificarea respectării prevederilor Legii dialogului social, republicată, s-au efectuat de către inspectorii ITM Harghita, în primele şase luni ale anului în curs, 129 de controale. În cazul a 38 de societăţi comerciale s-a constatat că nu se respectă prevederile legale în materie şi s-au dispus măsuri privind începerea demersurilor privind negocierea contractelor colective de muncă la nivel de unitate, respectiv înregistrarea acestora la ITM după încheierea lor.
AURELIA ILUŢ
One comment
Pingback: Zilierii – mâna de lucru la mare căutare | Projobs