Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Zilele Tulgheşene” sub semnul Centenarului şi a Zilei Imnului Naţional | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 23 februarie 2024
Home » Timp Liber » „Zilele Tulgheşene” sub semnul Centenarului şi a Zilei Imnului Naţional
„Zilele Tulgheşene” sub semnul Centenarului şi a Zilei Imnului Naţional

„Zilele Tulgheşene” sub semnul Centenarului şi a Zilei Imnului Naţional

„Zilele Tulgheşene” au devenit o tradiţie, înscriindu-se la loc de cinste în paleta de activităţi culturale anuale care se desfăşoară în comuna Tulgheş.

De 6 ani, nu numai că s-au desfăşurat fără întrerupere, dar au primit şi o varietate aparte, adaptată la cerinţele momentului, fiind organizate în aşa fel încât să bucure pe toţi locuitorii comunei, indiferent de vârstă, etnie, religie şi gusturi.

Ediţia a VI-a din acest an a „Zilelor Tulgheşene” s-a desfăşurat sub tutela Centenarului Marii Uniri din anul 1918 şi a coincis cu o altă zi importantă din istoria noastră, „Ziua Imnului Naţional al României”, în 29 iulie 2018, „Deşteaptă-te, române!” răsunând şi vibrând în sufletele tulgheşenilor şi ale invitaţilor acestora.

Practic, „Zilele Tulgheşene” din acest an au început vineri, 27 iulie, când au sosit la Tulgheş delegaţiile din localităţile înfrăţite, respectiv Cojuşna, raionul Străşeni, din Republica Moldova şi Velki Grob, din Slovacia, lipsind mai mult sau mai puţin motivat cele două delegaţii ale localităţilor din Ungaria înfrăţite cu Tulgheşul, care au fost invitate şi aşteptate.

Oaspeţii tulgheşenilor de peste hotare, pe lângă ospitalitate, s-au bucurat de un program deosebit din care nu a lipsit, sâmbătă, o atractivă excursie în Ţinutul Neamţului, prilej cu care s-au oprit la Cetatea Neamţului, Casa arcaşului, Parcul Naţional Vânători şi Mănăstirile Secu, Sihăstria şi Durău.

Duminică, chiar dacă timpul nu a fost unul obişnuit, ca în luna lui cuptor, nu i-a oprit pe tulgheşeni să se adune în număr mare pe stadionul din localitate pentru a petrece cu cei dragi ore frumoase de relaxare în mijlocul naturii, acompaniaţi de o paletă largă de momente artistice de excepţie, alese cu mare grijă de organizatori.

Aici au fost prezenţi oaspeţi dragi, printre care Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Mircea Duşa, secretar de stat şi şef al Departamentului pentru politica de apărare, planificare şi relaţii internaţionale din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Jean-Adrian Andrei, prefectul judeţului Harghita, dr. Ioan Hârb, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Harghita, ing. Cătălin Mutică, directorul Direcţiei Silvice Harghita, ing. ec. Laurenţiu Moldovan, comisar şef adjunct al Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Harghita, primari din judeţul Harghita şi alţii.

De pe stadion n-au lipsit game variate de băuturi şi răcoritoare, bucatele tradiţionale ce se pretează la o petrecere în aer liber, ca şi mijloace de distracţie pentru copii.

Punctul culminant al „Zilelor Tulgheşene” a fost spectacolul, bine ales şi gândit, care a însoţit distracţia celor prezenţi timp de mai bine de 10 ore.

Pe scenă au urcat, la început, artişti locali, Ioana Olariu, Petruţa Lădaru, Rareş Ionuţ Grigoraş, Ansamblul Folcloric „Junii Tulghesului” şi Ansamblul Folcloric „Plaiuri Tulgheşene”, coordonat de Lăcrămioara Pop. Kovács Enikő a cântat în limba maghiară, iar Cristina Baga i-a destins pe cei prezenţi cu muzică etno.

Au urmat interpreţi consacraţi: Roxana Nemeş, Sebastian Stan, Alex de la Orăştie, Julia şi Taraful Viorel Strâmbeanu, cu muzică de petrecere.

Francesco Napoli a venit la Tulgheş din Italia pentru a-şi bucura fanii cu melodii cunoscute din anii ’80. Din repertoriul acestuia n-au lipsit cântece care au făcut istorie: „Marina”, „Mambo”, „Balla Balla”, „Piano Piano”, „Notte chiara”, „Vamos a la playa”, „Lady fantasy” şi altele.

Prezentarea spectacolului a fost făcută de către Alexandru-Ioan Făgădău, care a oferit şi un microrecital. La miezul nopţii, pe cerul Tulgheşului a spart norii un multicolor foc de artificii, oferit cu dărnicie de organizatori, în aplauzele celor prezenţi.

O contribuţie specială la succesul spectacolului a avut, ca şi anul trecut, echipa de sunetişti de la Borsec, care a pus la dispoziţie şi o scenă modernă, cu efecte şi lumini, echipă coordonată de inginerul Florin Blaga.

Rolul principal la reuşita activităţilor l-au avut organizatorii, Primăria şi Consiliul local Tulgheş, în frunte cu primarul Marcel Vancu, viceprimarul Gheorghe Bordea şi toţi salariaţii primăriei. De asemenea, merită felicitări toţi agenţii economici şi alţi locuitori ai Tulgheşului, care au contribuit la buna desfăşurare a manifestării.

VASILE GOTEA

Foto: Alin Cerbu

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Cu regret trebuie sa spun ca si in acest an scena a fost prea mica.Nu este suficient spatiu pentru o echipa de dansuri numeroasa si taraf.Noi cu taraful am stat pe marginea scenei care se mai si misca si eram in pericol in orice moment sa cadem de pe scena.Cablurile de la microfoane au fost si de aceasta data prea scurte astfel ca a trebuit sa stam inghesuiti intr-un colt.Microfoanele au intrat de mai multe ori in microfonie iar la un moment dat au fost intrerupte din functionare astfel ca la instrumente a fost afectata foarte tare calitatea interpretarii.
    Poate fi un mod de a decsuraja interpretarile LIVE, pentru ca la sunetisti le este mai usor sa puna interpretarile pe suport electronic.Punem muzica,chiuiturile si batutul la podea pe suport electronic si in rest ce mai facem pe scena?????Scena noastra traditionala existenta pe stadion este de doua ori mai mare si numai cu o saptamina inainte s-a desfasurat festivalul Roata Stelelor in conditii foarte bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.