Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zilele Patrimoniului Cultural European celebrate la Castelul Urmánczy din Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Cultură » Zilele Patrimoniului Cultural European celebrate la Castelul Urmánczy din Topliţa
Zilele Patrimoniului Cultural European celebrate la Castelul Urmánczy din Topliţa

Zilele Patrimoniului Cultural European celebrate la Castelul Urmánczy din Topliţa

Timp de două zile, Castelul Urmánczy din Topliţa a fost gazda unor activităţi culturale diverse, pregătite pentru publicul larg, precum şi a unei serii de activităţi interactive pentru copii, organizate cu ocazia Zilelor Patrimoniului Cultural European (15-16 septembrie). Evenimentul organizat de Asociaţia „Positive Transylvania” a avut ca scop promovarea Castelului Urmánczy şi a atracţiilor turistice din oraş, în special a izvoarelor cu apă termală. În incinta şi în curtea castelului au avut loc mese rotunde, workshop-uri, prezentări de proiecte, expoziţii, proiecţii de film, tururi ghidate, o vânătoare de comori, un concert, multe jocuri educative şi surprize pentru copii. „Positive Transylvania” este o asociaţie culturală tânără, care îşi propune să promoveze patrimoniul cultural şi natural din zona Topliţei şi nu numai. Partenerii proiectului au fost Asociaţia ARCHÉ din Bucureşti, Grupul PONT din Cluj-Napoca, Casa de Cultură Topliţa, Teatrul „Ludicus”, BikeTop Topliţa, Asociaţia Mozaique, Asociaţia Absolvenţilor UPM, Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureş, iar sponsori au fost Consiliul Judeţean Harghita, Ştrandul Urmánczy şi Fundaţia Communitas.

Castelul Urmánczy din Topliţa, caracterizat printr-un stil Art Nouveau combinat cu caracteristici populare, a fost construit între 1903-1906 la comanda proprietarului armean Jeromos Urmánczy, după planurile arhitectului Giacomuzzi Virgilio, de origine tiroleză. Stilul architectural este unul unic şi special în contextul arhitecturii transilvănene a vremii. Elementul dominant al castelului este turnul de apă. În decursul celor 112 ani de existenţă, castelul a fost pe rând reşedinţă nobiliară, spital (din 1963), apoi centru cultural (din 1998).

Pe parcursul celor două zile pline s-au organizat mai multe tururi ghidate în limba română, respectiv limba maghiară, în incinta castelului şi pe drumul izvoarelor şi al băilor cu apă termală, conduse de Tekla Szabó, istoric de artă şi preşedinte al Asociaţiei „Positive Transylvania”. Un tur ghidat al castelului a condus şi Raluca Bărbulescu, arhitect şi preşedinte al Asociaţiei ARCHÉ (Bucureşti), în a doua zi de activităţi. În ambele zile, copiii au participat la activitatea EduCastel, condusă de Grupul PONT, în cadrul căreia au învăţat multe lucruri despre istoria castelelor transilvănene prin intermediul unor jocuri. Aceştia au avut ocazia de a participa la un workshop în care au realizat obiecte din pâslă alături de Edith Rabya (Asociaţia „Positive Transylvania”), la vânătoarea de comori organizată de Grupul de cercetaşi „Urmánczy János” pe drumul izvoarelor şi al băilor cu apă termală şi la un program de implicare socială, de amenajări ambientale a unor mini-grădini. S-au ţinut şi tururi ghidate pe înţelesul copiilor, conduse tot de Tekla Szabó.

În prima zi a mai avut loc un workshop de inovare şi transformare digitală a micilor organizaţii, susţinut de Asociaţia Absolvenţilor Universităţii „Petru Maior” Târgu Mureş. A avut loc deschiderea expoziţiei foto-documentare „Memoriile unui întreg secol” şi a programului „Zidul memoriei”, în cadrul căruia participanţii născuţi în castel, pe vremea când acesta funcţiona ca spital, au fost invitaţi să semneze cu numele şi data naşterii pe o listă şi eventual să aducă fotografii vechi. Expoziţia permanentă „Memoriile unui întreg secol” are rolul de a ne purta înapoi în timp, oferindu-ne posibilitatea de a descoperi castelul aşa cum era cândva, învăluit în spiritul începutului de secol XX. Cu această expoziţie, alcătuită din fotografii vechi adunate de la familiile din zonă sau extrase din cărţi vechi, am pornit fiecare dintre noi într-o călătorie în timp pentru a descoperi o altă lume şi un edificiu de o frumuseţe arhitecturală unică.

Asociaţia ARCHÉ din Bucureşti ne-a propus încă o expoziţie foto-documentară interesantă: expoziţia „Castele şi conace revitalizate” în care ne-a prezentat câteva dintre cele mai frumoase castele şi conace, bijuterii arhitecturale, clădiri-simbol de pe teritoriul ţării, restaurate sau aflate în curs de restaurare precum Castelul Bánffy din Bonţida (Cluj), Castelul Sturdza din Miclăuşeni (Iaşi), Palatul Cuza de la Ruginoasa (Iaşi), Castelul Sâncrai (Alba-Iulia) şi altele. Raluca Bărbulescu, arhitect şi preşedinte al Asociaţiei ARCHÉ, a prezentat date din proiectul „Monumente uitate. De la proiect universitar la o serie de proiecte culturale”. Asociaţia ARCHÉ a organizat şi o dezbatere pe tema „Dezvoltarea durabilă a Văii Mureşului. Valorificarea potenţialului patrimonial”, în cadrul căreia s-a discutat despre diferitele modalităţi de promovare a patrimoniului cultural şi natural din zonă. A avut loc şi prezentarea proiectului „Port Cultural”, susţinută de profesorii universitari Liviu Ciucan-Rusu şi Ştefan Daniel, de la Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureş. Prin intermediul acestui proiect se urmăreşte valorificarea patrimoniului construit şi a peisajului cultural oferit de diversitatea etnică din Transilvania, iar accentul cade pe păstrarea, consolidarea sau reabilitarea caselor tradiţionale din peisajul transilvan. Prima zi, bogată în activităţi, s-a încheiat cu un concert solo susţinut de Vizi Imre.

Duminică, 16 septembrie, programul a fost şi mai vast. Au avut loc activităţi care s-au desfăşurat în paralel pe drumul izvoarelor şi al băilor cu apă termală şi la castel. Proiectul „Drumul izvoarelor şi al băilor cu apă termală din Topliţa” s-a desfăşurat sub forma unui tur ghidat în cadrul căruia participanţii s-au deplasat de la o locaţie la alta cu bicicletele. Plecarea a fost de la Gara CFR Topliţa, iar turul a avut cinci opriri: Ştrandul Urmánczy, castelul, cascada de apă termală, belvedere Bánffy şi rondul Bánffy. Pe traseu, copiii au participat la o vânătoare de comori. Apoi, la castel a avut loc prezentarea expoziţiei de „string art” cu lucrări realizate de prof. Daniela Buzilă şi de copiii participanţi la tabăra COOLtura (20-24 august). Daniela Buzilă a condus şi un workshop în cadrul căreia ne-a dezvăluit tainele minuţioasei tehnici denumite „string art”. Asociaţia „Positive Transylvania” a propus o dezbatere pe tema valorificării domeniilor nobiliare prin turism, iar Asociaţia Mozaique din Topliţa a desfăşurat ateliere interactive pentru copii.

A urmat proiecţia a 7 filme de promovare turistică. Cinci filme, realizate de Triff Studio şi un slide-show au fost prezentate de Centrul Naţional de Informare şi Promovare Turistică. La invitaţia lansată de Gabriela Hosszu, director al CNIPT, Ioan Stoenică, lider montan internaţional, a realizat două episoade (61, 62) ale serialului său „Pe poteci spre inima ta”, difuzat de Travel Mix. Astfel, episodul 61 al serialului, realizat cu sprijinul CNIPT şi al Primăriei Topliţa, prezintă oraşul Topliţa şi Munţii Călimani, iar episodul 62, finanţat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Giurgeu, prezintă Munţii Giurgeului, oraşul Borsec şi comunele Bilbor, Tulgheş, Corbu, arătând frumuseţea şi potenţialul turistic al acestor locuri. Alte două filme de prezentare turistică au fost realizate de Török Ferencz prin Asociaţia Mozáképek Erdélyért Egyesület, pe care acesta o conduce. Unul dintre filmele sale prezintă Defileul Mureşului, iar celălalt drumul izvoarelor cu apă termală. Török Ferencz mărturisea că plănuieşte să realizeze o serie de filme peste tot prin Transilvania şi că a ales să înceapă seria cu cele două filme care prezintă obiectivele turistice şi farmecul naturii din zona Topliţei. Pe lângă motivele deja menţionate care l-au determinat să filmeze aici, un altul ar fi faptul că această zonă este promovată insuficient şi consideră că merită a fi prezentată sub această formă.

Zilele Patrimoniului Cultural European au fost astfel celebrate la Castelul Urmánczy prin activităţi culturale dintre cele mai diverse, activităţi demne de consemnat.

Text şi foto: Cosmina Marcela OLTEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.