Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Zilele Oraşului Bălan 2015 | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » Zilele Oraşului Bălan 2015
Zilele Oraşului Bălan 2015

Zilele Oraşului Bălan 2015

Pe parcursul a trei zile, la sfârşitul săptămânii trecute, locuitorii oraşului Bălan şi invitaţii lor au sărbătorit Zilele localităţii, ajunse la a XIII-a ediţie. Timp de trei zile, începând de vineri, au fost organizate concerte, spectacole de muzică şi dans, concursuri sportive, gastronomice etc., centrul oraşului umplându-se de oameni.

Astfel, vineri, pe scena amplasată în centrul oraşului au urcat copii de la Clubul Elevilor din localitate, Ansamblul Sărmaş, Răzvan Circa şi Cora Munteanca. Seara, înainte să înceapă discoteca în aer liber, participanţii la sărbătoare au asistat la un spectacol de lumini laser.

Ca în fiecare an de Zilele oraşului, sâmbătă dimineaţa a defilat pe străzile localităţii Fanfara din Tomeşti. Nici în acest an nu au fost uitaţi minerii care şi-au pierdut viaţa în adâncul pământului. La Troiţa Sf. Varvara, ocrotitoarea minerilor, primarul oraşului, Brezovszky Gheorghe, a depus din partea Primăriei şi Consiliului local o coroană de flori, pe acordurile fanfarei din Tomeşti, în amintirea minerilor decedaţi în accidente de muncă.

Sâmbătă a avut loc tradiţionalul concurs gastronomic. În acest an, cele mai bune bucate, potrivit juriului, au fost gătite de echipa pompierilor din Bălan, locul al II-lea a fost ocupat de echipa Blocului 32A, iar pe locul III s-au situat echipele Primăriei din localitate şi Asociaţiei Ecosportive „Sufletul Hăşmaşului”. La finalul competiţiei, din delicatesele gătite de concurenţi s-au putut înfrupta, gratis, toţi cei care au dorit.

Sâmbătă după-amiaza, dar şi seara, scena a aparţinut ansamblurilor folclorice ale românilor din Ucraina, Serbia (Valea Timocului), Republica Moldova, dar şi un grup din Cluj-Napoca. Aceste ansambluri au participat la Tabăra de vară a românilor de pretutindeni. „Am o satisfacţie deosebită, datorită bunei prezenţe şi reprezentări a românilor din afara graniţelor la această tabără. Din toate marile comunităţi de români din Ucraina, Serbia, Republica Moldova a fost prezent un ansamblu, care a ştiut să-şi reprezinte cu sfinţenia folclorul, tradiţia, ceea ce au reuşit să moştenească de la înaintaşii lor. Cu intenţia de a-i da şi un caracter de turism cultural, am organizat aceste spectacole itinerante care s-au desfăşurat în sistem turneu, în Reghin, Topliţa şi Bălan, la invitaţia autorităţilor locale”, a spus organizatorul turneului, Doru Viorel Ciubîcă, preşedintele Asociaţiei Centrul Cultural Ardealul din Subcetate.

După spectacolul deosebit oferit de aceste ansambluri, pe scenă a urcat trupa de muzică uşoară Sintia din Odorheiu-Secuiesc, programul încheindu-se cu discotecă în aer liber.

Duminică, spectacolele de muzică şi dans au fost susţinute de Antal Attila Band; Robertos; Kristina; Nagy Zoli Band. Seara, spectacolul a fost asigurat de concertul susţinut de Etnic şi Haiducii. Ediţia a XIII-a a Zilelor Oraşului Bălan s-a încheiat cu un foc de artificii.

Pe parcursul celor trei zile, locuitorii oraşului s-au întrecut în diferite competiţii: minifotbal, handbal, streetball, tenis de masă, şah, table etc. (Şt.P.)

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Dar fanfara orașului Bălan unde este? S-a mutat la Tomești?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.