Zăpada mieilor a albit crestele munților în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Zăpada mieilor a albit crestele munților în Harghita
Zăpada mieilor a albit crestele munților în Harghita

Zăpada mieilor a albit crestele munților în Harghita

  • S-a restricționat traficul greu pe DN 13A de la Vlăhița la Miercurea-Ciuc și pe DN 15 între Toplița și Borsec la 7,5 tone

Ninge abundent în tot județul: în Miercurea-Ciuc, la Tușnad, în zona Luncilor, la Lacu Roșu, dar și în zona de nord. Angajații secției Drumuri Naționale Harghita intervin de ore bune pe principalele artere rutiere naționale, acoperite acum cu un strat de zăpadă proaspăt depus de până la opt-zece centimetri în zonele înalte.

Din cauza ninsorilor, începând de la ora 8:00 s-a impus decizia restricționării traficului greu pe DN 13 A de la Vlăhița la Miercurea-Ciuc și pe DN 15 între Toplița și Borsec, la 7,5 tone, pentru a se evita blocarea traficului de tirurile neechipate corespunzător. Restricția de mare tonaj pe cele două șosele naționale este valabilă până la ora 12:00.

Ninge puternic și pe DN 13 B, unde ninsoarea s-a accentuat și viscolește, stratul de zăpadă depus pe carosabil măsurând  5-6 centimetri. Temperaturile atmosferice au coborât sub pragul de zero grade Celsius, până la minus 5,4 grade în zona locuită, la Joseni și minus 8-10 grade în zona montană înaltă, în Călimani. Potrivit datelor furnizate de Administrația Națională de Meteorologie, stratul de zăpadă măsoară 11 centimetri la Miercurea-Ciuc, patru centimetri la Joseni, șase centimetri la Toplița și 23 de centimetri la Bucin, valorile termice minime înregistrate marți dimineață fiind cuprinse între minus 5,4 grade Celsius la Bucin și 0,4 grade Celsius la Odorheiu Secuiesc.

„Avem precipitații sub formă de ninsoare pe arii extinse în Transilvania, iar temperaturile diurne nu vor depăși astăzi două grade în zona Harghitei. Condițiile meteo sunt influențate de un cuplaj clasic de ciclon mediteranean mai cald și umed la sol, care întâlnește la altitudine o masă de aer rece de origine polară coborâtă din nord, generatoare de precipitații însemnate cantitativ sub formă de lapoviță și ninsoare. Ne așteptăm la probleme legate de avalanșe în zona montană, din cauza instabilității zăpezii umede și grele. Ca și anul trecut, sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie sunt caracterizate de fluctuații de aer ori foarte calde, ori foarte reci”, a precizat meteorologul Cristian Grecu de la Centrul Meteorologic Transilvania Sud Sibiu.

Județul Harghita se află sub incidența unui Cod Galben de ninsori însemnate cantitativ, cu intensificări ale vântului și temperaturi scăzute până miercuri.

În tradiția populară, zăpada din aprilie este numită „zăpada mieilor” și dă de veste că primăvara este aproape. Agricultorii spun că zăpada mieilor este binevenită și foarte importantă pentru culturi, ea asigurând rezerva de apă în sol, care va ajuta viitoarea recoltă să încolțească și plantele să crească.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.