Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Vor mai zbura doar la primăvară… | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Vor mai zbura doar la primăvară…
Vor mai zbura doar la primăvară…

Vor mai zbura doar la primăvară…

 Până atunci vegheaţi-le somnul de iarnă!

După cum anunţam în jurnalul nostru de ieri, astăzi voi supune atenţiei dumneavoastră, cititorii noştri cu aplecare către albinărit, detaliile privind aprobarea schemei de ajutor minimis pentru compensarea efectelor hidrometeorologice nefavorabile, manifestate în lunile mai-iulie 2014, care au produs pagube în sectorul apicol.

Ei bine, din câte aveam să înţeleg în urma discuţiei pe care am purtat-o cu directorul executiv al Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Harghita, ing. Török Eugen şi cu colegul său de la compartimentul de specialitate, ing. Fekete Endre, termenul până la care poate fi depusă documentaţia este 31 octombrie a.c., lucru deloc comod în ceea ce vă priveşte, având în vedere că suntem deja la jumătatea lunii. Dar pentru că prin natura profesiei apicultorii sunt foarte bine organizaţi, după cum spunea d-l Török, întocmai familiilor ce populează stupii, există toate şansele ca dosarele să ajungă la timp acolo unde se decide cine şi cât are de primit ca ajutor de minimis. Adică la DAJ Harghita, unde va fi depusă o cerere-tip, însoţită de o copie de pe actul de identitate al solicitantului; o copie de pe certificatul de producător vizată de consiliul local, respectiv o copie de pe certificatul de înregistrare în cazul persoanelor juridice; o dovadă a contului bancar activ; o adeverinţă care atestă faptul că familiile de albine sunt înscrise în Registrul agricol; o copie a documentelor de înregistrare/autorizare sanitar-veterinară şi o copie de pe factura fiscală de achiziţie a hranei pentru familiile de albine, care să acopere perioada mai-noiembrie a.c.

Aşa cum uşor se poate observa, pe undeva, n-aş putea spune exact pe unde, s-a strecurat o greşeală care, bănuiesc, va fi corectată pe parcurs de cei în măsură să o facă. Şi afirm asta întrucât, deşi termenul de depunere a dosarului expiră în ziua de 31 a lunii în curs, factura fiscală despre care v-am vorbit trebuie să acopere şi cheltuielile lunii viitoare.

În sfârşit, până se va clarifica această chestiune, dumneavoastră, apicultorii din judeţ, întocmiţi-vă dosarele şi depuneţi-le la timp la DAJ Harghita, instituţia care, prin specialiştii ei, va verifica, va calcula şi va aproba sumele ce reprezintă ajutorul minimis acordat acestui sector, care vor fi plătite de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale până în 28 februarie 2015.

Acest ajutor înseamnă exact 4 lei acordaţi pentru fiecare familie de albine, până la un efectiv total de 75 de familii, şi 7,5 lei/familie pentru tot ceea ce trece de 75.

Cu speranţa că anul viitor, când albinele îşi vor relua zborul timpul le va fi mult mai prielnic, nu-mi rămâne decât să vă încurajez să le vegheaţi somnul de iarnă, aşa cum numai dumneavoastră, apicultorii, ştiţi să o faceţi!

***

Tot în acest articol le voi furniza celor ce deţin exploataţii vegetale înregistrate în sistemul de agricultură ecologică următoarea informaţie: întrucât în 2013 suma alocată, pentru perioada de conversie, sectorului de agricultură ecologică a fost mai mică decât în anii 2012 şi 2014, operatorii aflaţi în această situaţie vor fi plătiţi la un nivel de susţinere similar celor doi ani, prin acordarea de plăţi suplimentare exploataţiilor vegetale cuprinse între 0,3 şi 5,0 hectare, respectiv între 5,1 şi 20,00 hectare, înregistrate în sistemul agriculturii ecologice.

Dar cum am spus încă din primul articol, de această treabă se ocupă APIA Harghita, motiv pentru care, spre a afla exact ce aveţi de făcut, economisind totodată timp preţios, adresaţi-vă acestei instituţii, solicitând amănunte structurilor ei din teritoriu. Asta, desigur, dacă nu cumva, după modelul conducerii Direcţiei agricole, APIA nu va dori să ne împărtăşească şi nouă, jurnaliştilor din teritoriu, ceea ce prezintă interes pentru cei în slujba cărora fiinţează!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.