În Camera Deputaţilor, miercuri, a fost votat proiectul de lege care prevede înfiinţarea centrelor de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor de droguri.
„Propunerea legislativă pentru înfiinţarea celor 8 centre regionale de dezintoxicare pentru victimele consumului de droguri, pe care am iniţiat-o anul trecut, a fost adoptată astăzi (miercuri – n.r.) în Camera Deputaţilor, for decizional, şi va merge la promulgare.
Decizia de a iniţia acest proiect a plecat de la nevoia de a acţiona responsabil şi integrat pe trei paliere care vizează prevenţia, combaterea şi asistenţa pentru victimele consumului de droguri.
Acest proiect acoperă zona de asistenţă, prin finanţarea construcţiei şi funcţionării acestor centre din fonduri naţionale şi europene şi prin implicarea inclusiv a autorităţilor locale interesate.
Cred că este nevoie de cât mai mulţi actori instituţionali şi non-guvernamentali care să se alăture acestui efort care trebuie să fie unul naţional şi transpartinic.
Astfel de demersuri sunt indispensabile şi trebuie să trecem dincolo de stigmatizarea victimelor.
Am încredere că acest proiect a pus piatra de temelie pentru a crea, şi în România, infrastructura atât de necesară pentru tratarea dependenţei de droguri.
Aici statul mai are foarte mult de recuperat şi de aceea fiecare iniţiativă care are ca unic scop lupta cu acest flagel este una care salvează destine.
Trebuie să fim conştienţi că problematica drogurilor nu este doar una de aplicare a legii, ci inclusiv una de educaţie şi de sănătate publică.
Responsabilitatea pentru rezolvarea acestei probleme aparţine tuturor şi este fără îndoială cea mai mare provocare a societăţii româneşti actuale”, preciza Lucian Bode, secretar al PNL.
„Astăzi (miercuri – n.r.), Parlamentul a adoptat şi cel de-al treilea proiect, care prevede înfiinţarea unor centre regionale de dezintoxicare şi recuperare a dependenţilor în fiecare dintre cele opt regiuni de dezvoltare ale României: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru şi Bucureşti-Ilfov”, anunţa ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu.
Potrivit proiectului de lege adoptat, pentru construcţia centrelor se vor aloca 50% din sume din bugetul de stat şi 50% din bugetele autorităţilor publice interesate, ori fonduri din programe de finanţare europene. Centrele se vor funcţiona în subordinea Ministerului Sănătăţii.