Viktor Orbán la Universitatea de Vară Băile Tuşnad: Misiunea Ungariei pentru următorii 15 ani: să se opună „liberalismului internaţionalist” | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 6 decembrie 2023
Home » (Inter)Național »
Viktor Orbán la Universitatea de Vară Băile Tuşnad:
Misiunea Ungariei pentru următorii 15 ani: să se opună „liberalismului internaţionalist”
<h5><i>Viktor Orbán la Universitatea de Vară Băile Tuşnad:</i></h5> Misiunea Ungariei pentru următorii 15 ani: să se opună „liberalismului internaţionalist”

Viktor Orbán la Universitatea de Vară Băile Tuşnad:
Misiunea Ungariei pentru următorii 15 ani: să se opună „liberalismului internaţionalist”

Cum s-a obişnuit de atâta vreme, premierul Ungariei a trasat în ultima zi a Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad ideile de bază ale politicii Fidesz şi, în consecinţă, ale politicii Ungariei. De ce o face la Băile Tuşnad şi nu la Budapesta e o întrebare mai veche la care nu s-a răspuns încă. Dacă la începuturi se putea oarecum spune că e vorba de o întâlnire maghiaro-română, „Tusványos” a devenit în ultimul timp o întâlnire maghiaro-maghiară, care poate avea loc absolut oriunde. Dar poate că proximitatea urşilor oferă impresia răcoroasă că Ungaria e cât pe ce să devină buricul Pământului…

Aşadar, pentru Ungaria, „misiunea pentru următorii 15 ani este să ne opunem liberalismului internaţionalist”.

„Există două atacuri care se lansează asupra libertăţii creştine, unul care vine din interior, să negăm tot, şi din afară, un alt atac, care este întruchipat de valul de migraţie, care val e aici şi vrea să desfiinţeze Europa şi tot în ceea ce credem noi”, a spus Orbán, conform traducerii oficiale.

De ce crede el că ţara sa va reuşi asta? Pentru că „Ungaria se află astăzi pe o traiectorie plină de speranţe, şi-a rezolvat datoriile, salariile cresc, IMM-urile se consolidează, familiile cresc în număr, naţiunea se dezvoltă în continuare”, iar păstrarea acestei traiectorii bune a Ungariei este ameninţată nu dinăuntru, ci din afară.

„Primul atac l-am îndepărtat deja, primul atac ar fi fost ca în vârful instituţiilor UE să fie aleşi conducători care sunt inadecvaţi. Am reuşit să împiedicăm acest lucru, candidaţii lui George Soros au fost opriţi pe toate planurile, am împiedicat punerea gherilelor ideologice în vârful instituţiilor europene şi în vârful Comisiei, am reuşit să alegem o doamnă, o mamă a şapte copii. Această bătălie bineînţeles că nu s-a terminat încă, se va finaliza în octombrie, atunci când vom vedea întregul peisaj”.

Premierul Ungariei a apreciat şi rolul pe care preşedintele României, Klaus Iohannis, l-a avut în „stoparea preluării Consiliului Europei de către omul lui Soros”. „Dacă preşedintele român nu ar fi fost consecvent şi nu ar fi sprijinit decizia UE, dacă el nu ar fi fost consecvent, atunci noi nu am fi putut stopa preluarea Consiliului de către omul lui Soros, deci acest lucru nu ar fi fost posibil. Aşa văd acum situaţia româno-maghiară”, a spus premierul de la Budapesta, neuitând s-o laude şi pe Viorica Dăncilă: „Discut cu doamna prim-ministru la Bruxelles şi la alte diferite foruri internaţionale şi credeţi-mă că este un politician serios şi, dacă ar avea un background, atunci ar putea face foarte multe lucruri mai bune pentru ţară”.

Deşi conducătorii români sunt plini de calităţi, Orbán crede că trebuie să mai aşteptăm până se nasc condiţiile unui dialog fertil, căci „din cauza haosului din viaţa politică din România trebuie să vedem cine reprezintă pe cine, pe ce, cine ce putere are şi dacă cineva promite ceva să şi respecte. Deci e inutil ca să avem întâlniri goale, doar protocolare, care, eventual, să slujească politica naţională românească”.

Viktor Orbán a declarat că situaţia creată la cimitirul din Valea Uzului este „de neimaginat” şi că în această problemă trebuie să se găsească „o soluţie acceptabilă pentru maghiarii din Transilvania”.

În ce priveşte disensiunile dintre partidele politice maghiare, Orbán promite că nu va „reorganiza actorii politici din Transilvania”:

„Desigur, premierul Ungariei are competenţele sale, are puterea sa şi din exercitarea acestei puteri pot exista consecinţe şi dincolo de graniţele Ungariei. De aceea este important să vedem modul în care gândeşte Guvernul şi ce înţelege prin putere. (…) Eu am primit instrumente în acest sens ca să îi determin pe maghiari să acţioneze împreună. Dar, atunci când este pace, acţiunile comune nu pot fi impuse oamenilor. Deci trebuie cumva să îi determinăm şi să îi convingem pe maghiari să participe la acţiunile comune, pentru că fiecare, şi individual, şi comunitatea, va avea de beneficiat. Eu nu pot folosi această putere de sus şi să o impun. Am instrumente, am modalităţi de convingere, am argumentele mele, dar nu pot să impun anumite lucruri. Deci să nu se aştepte fraţii mei din secuime sau din Transilvania ca eu să fac ceva de la Budapesta şi să reorganizez actorii politici din Transilvania, de acolo. Dumneavoastră trebuie să faceţi acest lucru şi să luptaţi pentru acest lucru. Noi trebuie să ştiţi că dorim să existe o voinţă comună şi, dacă se va realiza sau se va manifesta, atunci noi o vom susţine”, a afirmat Viktor Orbán, conform Agerpres.

Elucubraţiile lui Tőkés László nu merită a fi tipărite aici, le lăsăm în grija presei maghiare din România, care oricum e cumpărată integral de Fidesz.

Viktor Orbán, criticat dur de Opoziţia din Ungaria după discursul de la Băile Tuşnad

Europarlamentarul socialist Ujhelyi István l-a acuzat pe premierul ungar că a creat „un stat mafiot cleptocratic”, adăugând că retorica lui Orbán nu poate masca faptul ca familia şi apropiaţii săi „au acumulat averi fără precedent”: „Orbán a declarat război Europei care aderă la valorile sociale (…) în acelaşi timp în care neglijează în totalitate problemele de zi cu zi ale maghiarilor care muncesc”.

Ferenc Gyurcsány, liderul Coaliţiei Democratice (DK), a transmis că lupta de un deceniu a lui Orbán „nu este despre nimic altceva decât despre subjugarea ungurilor în faţa puterii lui dictatoriale şi crearea unui sentiment de ameninţare constantă”.

Péter Jakab, un lider al partidului naţionalist Jobbik, a declarat că „a devenit literalmente un măcelar al naţiunii, neinteresat de nimic altceva decât de goana sa nebunească pentru putere”. Orbán este pregătit să sacrifice Ungaria pentru a-şi atinge acest obiectiv, a afirmat Jakab, acuzându-l pe premier că a izolat maghiarii de restul de Europei.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.