Vieţile liderilor români din Ucraina, ameninţate de către naţionaliştii ucraineni în complicitate cu autorităţile | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 15 iunie 2024
Home » (Inter)Național » Vieţile liderilor români din Ucraina, ameninţate de către naţionaliştii ucraineni în complicitate cu autorităţile
Vieţile liderilor români din Ucraina, ameninţate de către naţionaliştii ucraineni în complicitate cu autorităţile

Vieţile liderilor români din Ucraina, ameninţate de către naţionaliştii ucraineni în complicitate cu autorităţile

Noua lege a Educaţiei din Ucraina, adoptată de deputaţii Radei Supreme şi promulgată de preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, în luna septembrie, a nedumerit minorităţile naţionale din Ucraina, inclusiv comunitatea românească. Naţionaliştii ucraineni nu le pot ierta românilor din nordul Bucovinei faptul de a fi sesizat înaltele instituţii şi foruri europene, scrie BucPress, preluat de Romanian Global News.

Protestul autorizat al românilor din 17 octombrie, ca şi celelalte acţiuni publice de nemulţumire şi respingere a prevederilor discriminatorii din art. 7 al legii sunt catalogate drept acţiuni separatiste, iar organizatorii acestor acţiuni de legitim protest sunt etichetaţi nitam-nisam drept oameni ai lui Putin şi ai FSB-ului rusesc. E tocmai la modă să-ţi speli păcatele dând mereu vina pe Kremlin!

Deocamdată nu ştim dacă protestul naţionaliştilor a fost sau nu autorizat de primărie. S-au rostit discursuri de intimidare, s-au proliferat ameninţări directe la adresa preşedintelui Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, academicianul Vasile Tărâţeanu, învinuit de colaborare cu FSB-ul rusesc. Mitingul de protest din 17 octombrie, organizat de Centrul Cultural şi de alte ONG-uri româneşti din regiunea Cernăuţi în faţa clădirii Administraţiei Regionale de Stat, prin care românii şi-au exprimat dezacordul faţă de art. 7 din noua lege a Educaţiei, lege care restricţionează dreptul la instruirea în limba maternă în şcolile minoritarilor din Ucraina, ar fi fost finanţat de… Moscova. Denigrările au depăşit orice margini, incriminându-i-se, în mod cu totul aberant, domnului Tărâţeanu primirea sumei de 300.000 de grivne onorariu din partea lui Putin pentru organizarea protestului din faţa Administraţiei de Stat la 17 octombrie a.c. Cum de ruşii n-au plătit în ruble?!

ameninţărilor la adresa domnului Vasile Tărâţeanu a fost atins odată cu avertismentul că va fi umflat şi dus „pe sus” în cazul în care va mai încerca să organizeze vreun protest. Naţionaliştii au dat buzna în interiorul Centrului Cultural Român, unde se află şi Cafeneaua „Bucureşti”. A fost un adevărat coşmar pentru personalul cafenelei, dar şi pentru clienţii prezenţi în sală.

Intervievat de reporterul BucPress, academicianul Vasile Tărâţeanu a ţinut să declare: „Atacul a fost nu doar la adresa mea, ci şi la adresa celorlalţi lideri ai asociaţiilor româneşti din Ucraina, cu un scop vădit de intimidare, ameninţare şi reducere la tăcere atât la modul general, cât şi în cazul dat vizavi de discuţiile contradictorii faţă de art. 7 al Legii Educaţiei din Ucraina. În mod clar, ei vor să ne închidă gura, ca să acceptăm ucrainizarea forţată. După părerea mea, atacul naţionaliştilor ucraineni împotriva românilor din Cernăuţi este un atac împotriva democraţiei din Ucraina şi împotriva înţelegerii interetnice din regiunea Cernăuţi”, a menţionat Vasile Tărâţeanu.

Poziţionându-se în faţa Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, tinerii naţionalişti ucraineni, cu măşti pe faţă şi însoţiţi de reprezentanţi ai poliţiei şi organelor speciale, i-au adus academicianului V. Tărâţeanu insinuări serioase, învinuindu-l de separatism şi colaborare cu organele secrete ruse (FSB) şi i-au dat un ultimatum: dacă va mai îndrăzni să organizeze vreun miting la Cernăuţi, mobilizându-i pe români şi determinându-i să iasă în stradă, va fi poftit să-şi facă valizele şi să plece de aici în Rusia sau în România.

Este regretabil că media ucraineană a preluat, aproape în unison, toate insinuările protestatarilor, difuzându-le ca adevăruri absolute.

„Am de gând să-i acţionez în instanţă pe naţionaliştii ucraineni pentru falsurile şi insinuările pe care mi le-au adus. De asemenea, voi adresa o scrisoare deschisă celor doi preşedinţi, ai Ucrainei şi României – Petro Poroşenko şi Klaus Iohannis, pentru a lua apărarea comunităţii româneşti din Ucraina. Atacurile, atât directe, cât şi mediatice asupra Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi, ar putea degenera în atacuri cu mult mai grave, de pe urma cărora am putea regreta cu toţii. Am de gând să sesizez şi OSCE în acest sens”.

Domnia sa i-a învinuit pe naţionaliştii ucraineni, membri ai Corpului Naţional, de colaborare şi complicitate cu cele mai înalte oficialităţi ale Federaţiei Ruse. „Opinia mea este că, probabil, cei din Corpul Naţional sunt curierii Kremlinului şi ai lui Putin, pentru că ei au venit la Centrul Cultural Român Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuţi aducându-mi mesajele lui Putin şi ale lui Bortnikov, şeful FSB-ului rusesc, nu eu le-am adus mesaje din Rusia. Probabil că naţionaliştii ucraineni au avut împuternicirile necesare pentru aşa ceva”, a mai spus Vasile Tărâţeanu.

Academicianul Vasile Tărâţeanu are o simplă întrebare pentru confraţii ucraineni, pentru cei care, prin „deocheata şi blestemata” lege a Educaţiei, au degenerat acest conflict între minorităţile naţionale din Ucraina. „Pentru toţi confraţii ucraineni, inclusiv pentru doamna Lilia Grinevici, ministrul Educaţiei din Ucraina, am o întrebare: dacă, ipotetic vorbind, poporul ucrainean ar fi rămas în continuare subjugat ruşilor, iar aceştia din urmă le-ar fi propus ucrainenilor să renunţe la limba ucraineană în şcoli începând cu clasa a 5-a, să renunţe la limba ucraineană în grădiniţe şi să reducă aria de folosire a limbii ucrainene doar la bucătărie, ar fi fost ei de acord cu toate acestea? Care ar fi fost reacţia lor în situaţia salvării limbii ucrainene?”. (Romanian Global News)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.