Valabilitatea biletelor de trimitere şi a altor documente medicale | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 29 iunie 2022
Home » Sănătate » Valabilitatea biletelor de trimitere şi a altor documente medicale
Valabilitatea biletelor de trimitere şi a altor documente medicale

Valabilitatea biletelor de trimitere şi a altor documente medicale

Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita precizează că la 31 martie şi-au pierdut valabilitatea o serie de documente. Este vorba de cele ale căror valabilitate a fost prelungită în repetate rânduri pe perioada stării de alertă, în acest caz fiind necesară o nouă evaluare a medicului specialist pentru emiterea de noi documente. Printre acestea se regăsesc: * biletele de trimitere pentru specialităţi clinice; * biletele de trimitere pentru specialităţi paraclinice; * recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive ce se depun la CAS; * decizii de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive.

În acelaşi timp, CAS Harghita aminteşte şi de perioada de valabilitate a documentelor medicale, conform reglementărilor în vigoare.

Biletul de trimitere pentru specialităţi clinice: maximum 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Excepţii sunt în cazul biletelor pentru bolile cronice, emise pentru specialităţi clinice, pentru îngrijiri paliative în ambulatoriu, respectiv pentru specialităţi clinice recomandate de către medicul de familie, acestea având o valabilitate de 90 de zile.

Biletul de trimitere pentru specialitatea clinici medicină fizică şi de reabilitare: maximum 60 de zile calendaristice de la data emiterii.

Biletul de trimitere pentru specialităţi paraclinice: 30 de zile calendaristice de la data emiterii. Şi aici sunt câteva excepţii: pentru bolile cronice, pentru investigaţii paraclinice – examinări histopatologice şi citologice, pentru investigaţii paraclinice recomandate de medicul de familie/medicul de specialitate din ambulatoriu, respectiv trimitere pentru investigaţii medicale paraclinice de înaltă performanţă (RMN, CT, scintigrafie şi angiografie), biletele de trimitere au o valabilitate de 90 de zile.

Recomandarea medicală pentru dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive: îşi pierde valabilitatea dacă nu este depusă la CAS în termen de 30 de zile calendaristice de la data emiterii.

În cazul acestor recomandări, CAS Harghita face şi o serie de precizări, şi anume:

– în situaţia pacienţilor cu stome permanente, pentru obţinerea dispozitivelor de protezare stomii, prescripţia medicală se depune împreună cu cererea la casa de asigurări de sănătate o singură dată pentru un interval de maximum 12 luni consecutive;

– în situaţia pacienţilor cu incontinenţă urinară permanentă, pentru obţinerea dispozitivelor de incontinenţă urinară, prescripţia medicală se depune împreună cu cererea la casa de asigurări de sănătate o singură dată pentru un interval de maximum 12 luni consecutive;

– pentru echipamentele pentru oxigenoterapie şi ventilare noninvazivă prescripţia medicală se depune împreună cu cererea la casa de asigurări de sănătate o singură dată pentru un interval de maximum 90/91/92 de zile, în funcţie de starea clinică şi evoluţia afecţiunii pentru persoanele care nu sunt încadrate în grad de handicap şi de maximum 12 luni pentru persoanele care sunt încadrate în grad de handicap accentuat sau grav.

Decizia de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical: 30 de zile calendaristice de la data emiterii de către CAS. Şi în acest caz sunt câteva excepţii: pentru procurarea dispozitivelor de protezare stomii şi incontinenţă urinară, pentru echipamentele pentru oxigenoterapie şi pentru aparatele de ventilaţie noninvazivă decizia de aprobare este valabilă pentru perioada prevăzută în prescripţia medicală şi nu poate fi mai mare de 90/91/92 de zile calendaristice sau maximum 12 luni consecutive. Pentru închirierea fotoliilor rulante valabilitatea nu poate depăşi 92 de zile calendaristice. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.