Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Uşoară scădere a numărului fermierilor harghiteni care au depus cereri la APIA pentru subvenţia de la UE | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 25 februarie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Uşoară scădere a numărului fermierilor harghiteni care au depus cereri la APIA pentru subvenţia de la UE
Uşoară scădere a numărului fermierilor harghiteni care au depus cereri la APIA pentru subvenţia de la UE

Uşoară scădere a numărului fermierilor harghiteni care au depus cereri la APIA pentru subvenţia de la UE

Peste 25.800 de cereri au fost depuse de către fermierii harghiteni la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) pentru acordarea subvenţiei anuale pentru suprafeţele de terenuri, acţiunea de primire a acestor solicitări încheindu-se în data de 17 mai. Directorul APIA Harghita, Haschi András, a declarat publicaţiei noastre că începând cu data de 1 martie, când a demarat campania, au fost depuse 25.860 de cereri, ceea ce reprezintă o uşoară scădere faţă de anul trecut când fuseseră înregistrate 26.233 de solicitări pentru acordarea subvenţiei.

Acesta a precizat că deşi numărul cererilor a scăzut cu 373 faţă de 2020 nu este vorba despre o situaţie îngrijorătoare pentru că suprafaţa totală pentru care au fost înregistrate solicitările a crescut cu 363 de hectare, de la 181.163 de hectare anul trecut la 181.526 de hectare.

Haschi András a menţionat că numărul cererilor pentru subvenţie a scăzut la nivel naţional, dar această situaţie nu poate fi pusă pe seama pandemiei de coronavirus, fiind multe persoane care renunţă la agricultură şi îşi dau terenurile în arendă. Potrivit afirmaţiilor sale, campania de primire a cererilor din acest an a fost una destul de echilibrată, iar oamenii au început să se obişnuiască cu sistemul introdus în contextul pandemiei, respectiv cu modul de comunicare prin telefon sau prin intermediul poştei electronice, fiind chiar şi persoane în vârstă care utilizează aplicaţia WhatsApp sau e-mail-ul „pentru că, din păcate, nu au încotro”.

În judeţul Harghita intră anual între 70 şi 80 de milioane de euro, în funcţie şi de subvenţiile acordate în plus şi de guvern în diverse situaţii, iar directorul APIA Harghita se aşteaptă ca situaţia să fie asemănătoare şi în 2021. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.