Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Ursul alungat de două ori din curtea Colegiului „Márton Áron” din Miercurea Ciuc a fost împuşcat | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 12 aprilie 2024
Home » Societate » Ursul alungat de două ori din curtea Colegiului „Márton Áron” din Miercurea Ciuc a fost împuşcat
Ursul alungat de două ori din curtea Colegiului „Márton Áron” din Miercurea Ciuc a fost împuşcat

Ursul alungat de două ori din curtea Colegiului „Márton Áron” din Miercurea Ciuc a fost împuşcat

  • Animalul, care a stârnit îngrijorare în rândul locuitorilor din Miercurea Ciuc, era monitorizat în ultima vreme de Asociaţia Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) „Szilos” din Miercurea Ciuc şi a fost extras în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a autorizat intervenţia
  • Aceeași măsură a fost solicitată și în cazul exemplarului care a fost văzut în municipiu în noaptea de duminică spre luni

În ultimele luni, ursul a fost văzut de mai multe ori în comuna Leliceni, iar săptămâna trecută a frecventat zona Şumuleu – perimetrul izvorului de apă minerală, coborând în ultimele două nopţi, pe strada Szék, şi în curtea Colegiului Naţional „Márton Áron”.

„În ultimele două zile au fost trimise patru mesaje RO-ALERT pentru a semnala prezenţa acestui urs în Miercurea Ciuc. (…) A fost solicitată Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor eliberarea autorizaţiei de extragere”, a informat, duminică, Instituţia Prefectului.

Autorizaţia a fost eliberată şi comunicată AVPS „Szilos” şi, în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, în curtea Colegiului „Márton Áron” s-a constituit dispozitivul de siguranţă format din jandarmi, poliţişti şi vânători, perimetrul a fost izolat şi „s-a procedat la extragerea exemplarului periculos”.

„El era în atenţia noastră de ceva vreme, era un urs în vârstă de aproximativ trei ani, habituat, deci obişnuit să intre în oraş”, a explicat directorul AVPS „Szilos”, Hadnagy Lehel.

„Ştirea de la miezul nopţii: ursul, care făcea ravagii în curţile şi pe străzile din Miercurea Ciuc, a fost recoltat cu succes şi în mod legal (…) noaptea, în centrul oraşului, dar într-un loc sigur, unde nu reprezenta un pericol pentru oameni”, avea să anunţe, duminică dimineaţă, pe o reţea de socializare, şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Cu acest prilej, i-a îndemnat pe locuitorii judeţului să raporteze imediat prezenţa urşilor în localităţi, atât asociaţiilor de vânătoare, cât şi primăriilor. „Problema urşilor este una complexă, dar când vorbim despre un urs periculos nu putem aştepta”, a precizat Borboly.

În mesajul citat anterior, preşedintele CJ Harghita îşi exprima, de asemenea, speranţa că „nu vom primi un alt mesaj RO-ALERT în zilele următoare, aşa cum s-a întâmplat în lunile anterioare”.

Emoţiile aveau să revină, însă, 24 de ore mai târziu, în noaptea de duminică spre luni, când a fost emis un nou mesaj de avertizare RO-ALERT, care anunţa prezenţa unui urs în centrul oraşului, de această dată în zona platoului central din Piaţa Libertăţii.

Potrivit precizărilor transmise luni dimineaţă de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, în jurul orei 02:47, „un domn aflat în trafic, care ar fi observat un urs în zona platoului central din Piaţa Libertăţii, municipiul Miercurea Ciuc”, a apelat la 112. „Din spusele apelantului, ursul ar fi trecut înspre parcul central. La faţa locului a fost trimis imediat un echipaj de jandarmerie, fiind chemate în sprijin toate patrulele de pe raza municipiului, iar împreună cu colegii de la poliţie a fost verificată întreaga zonă, nefiind găsit ursul semnalat. S-a continuat supravegherea centrului şi a regiunilor periferice ale acestuia, ursul nefiind observat”, se precizează în informarea IJJ Harghita.

Jandarmii le recomandă locuitorilor ca, de fiecare dată când sunt martori ai unor astfel de situaţii, să sune la 112, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice, să aibă grijă unde depozitează resturile menajere şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia.

În ultima lună au fost trimise aproximativ 40 de mesaje RO-ALERT, care semnalau prezenţa urşilor în diferite localităţi ale judeţului Harghita, cele mai multe în staţiunea Băile Tuşnad (18 mesaje). (D. Mezey)

***

Cu toate că ursul semnalat în noaptea de duminică spre luni n-a fost găsit de patrulele de jandarmi și polițiști, primarul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert, afirma că în ședința de azi a Comitetului Local pentru Situații de Urgență s-a luat decizia să se ceară recoltarea (împușcarea) și acestui individ.

De asemenea, s-a decis „ca această procedură să fie standard. Deci și pentru alți urși care ne vizitează în mod curent să solicităm aceeași abordare”, spunea edilul într-o conferință de presă ținută astăzi. (C. Liviu)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.