Urs împușcat după ce a intrat în incinta unui liceu din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 24 septembrie 2023
Home » Societate » Urs împușcat după ce a intrat în incinta unui liceu din Miercurea-Ciuc
Urs împușcat după ce a intrat în incinta unui liceu din Miercurea-Ciuc

Urs împușcat după ce a intrat în incinta unui liceu din Miercurea-Ciuc

Un urs care a intrat în incinta Liceului Tehnologic „Venczel József” din Miercurea-Ciuc a fost împușcat azi dimineață. Viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, a declarat că aceasta a fost singura soluție sigură prin care nu era pusă în pericol viața elevilor și a oamenilor care locuiesc în casele situate lângă liceu.

Bors Béla a spus că primul mesaj de avertizare RO-ALERT prin care se semnala prezența unui urs în apropierea Liceului Tehnologic „József Attila” a fost trimis în jurul orei 5:00, la fața locului deplasându-se echipajul de jandarmi. După ora 7:00 a fost găsit efectiv ursul, fiind urcat într-un copac, cam la 30 de metri de școală. La fața locului s-a deplasat echipa de intervenție, inclusiv viceprimarul și primarul municipiului, Korodi Attila. Viceprimarul a explicat că la acea oră elevii soseau la liceu deoarece începeau cursurile.

La fața locului s-a analizat situația și s-a constatat că nu sunt prea multe soluții. Conform legii, prima opțiune este alungarea ursului. Însă, dat fiind faptul că era în incinta Liceului Tehnologic „Venczel Jozsef”, iar în apropiere sunt case particulare, fiind deja și ziuă, „era imposibil de a alunga în siguranță ursul fără a periclita viața oamenilor sau a elevilor”. A doua opțiune este prin tranchilizare, însă era aceeași situație, deoarece până își face efectul tranchilizantul pot trece câteva minute, depinde de starea animalului. În aceste condiții, „comisia a decis în unanimitate împușcarea ursului, dat fiind faptul că nu era o altă soluție sigură prin care puteam scoate de acolo în siguranță animalul”.

Animalul s-a manifestat agresiv la apropierea echipei de intervenție, „efectiv ursul urla la noi”, astfel că a fost împușcat când era în copac. „Siguranța personalului liceului, respectiv a liceenilor este mai presus decât viața animalului sălbatic”, a precizat viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc.

În context, Bors Béla a precizat că în ultima perioadă sunt semnalați foarte mulți urși în Miercurea-Ciuc. Acesta a spus că și după apelul de azi dimineață a fost văzut un alt urs la ieșirea din oraș spre Gheorgheni, la RAR. „Nu există zi fără urs în Miercurea-Ciuc în momentul de față”, a mai spus Bors Bela. (Șt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.