Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Urgenţele judeţului rezolvate eficient în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Urgenţele judeţului rezolvate eficient în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita
Urgenţele judeţului rezolvate eficient în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

Urgenţele judeţului rezolvate eficient în cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului Judeţean Harghita

  • Promovarea infrastructurii pentru vehicule nepoluante, dezvoltarea Spitalului Judeţean, susţinerea programelor de dezvoltare locală şi de infrastructură care necesită cofinanţare au fost principalele subiecte ale şedinţei convocată la începutul săptămânii

Mai multe staţii de reîncărcare pentru vehicule electrice vor fi construite în judeţ, prin intermediul platformei/aplicaţiei informatice a Administraţiei Fondului pentru Mediu.

„Proiectele trebuie predate până la 31 martie. Vom construi staţii de încărcare pentru maşinile electrice în fiecare dintre cele trei regiuni ale judeţului: două în Miercurea-Ciuc – una la Spitalul Judeţean şi alta la Palatul Administrativ, în Odorheiu Secuiesc două staţii la Incubatorul de Afaceri, în zona Gheorgheni pe DJ 153C, aproape de intersecţia cu E 578 în comuna Ditrău, şi pe drumul judeţean 137 la intrarea în oraşul Cristuru Secuiesc. Avem discuţii ca şi în alte locaţii din judeţ să fie amplasate astfel de staţii, dar în primă fază vom preda aceste documentaţii”, a explicat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

Valoarea totală a proiectului depăşeşte 3,8 milioane de lei cu TVA, din care valoarea totală eligibilă reprezintă 1,7 milioane de lei cu TVA. Consiliul Judeţean Harghita va asigura contribuţia financiară aferentă cheltuielilor neeligibile ale obiectivului, în valoare de aproximativ 2,1 milioane de lei cu TVA.

Un proiect care reclama aprobarea în regim de urgenţă este destinat continuării dezvoltărilor la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc: aprobarea documentaţiei DALI pentru „Creşterea siguranţei pacienţilor în Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc prin investiţii în sisteme de detectare, semnalizare, alarmare la incendii şi a depăşirii concentraţiei maxime admise de oxigen în atmosferă, extinderea infrastructurii electrice interioare, precum şi a infrastructurii de fluide medicale”.

„Vorbim de o investiţie de aproximativ 15 milioane de lei, adică în jur de trei milioane de euro. Din bani europeni am dori să facem autorizarea pentru protecţia incendiilor la nivelul tuturor secţiilor spitalului”, a precizat şeful administraţiei publice judeţene.

Între lucrările propuse regăsim schimbarea tablourilor electrice de distribuţie, montarea unui nou grup electrogen pentru alimentarea consumatorilor vitali, instalarea unei baterii de condensatori pentru compensarea automată a energiei reactive şi pentru creşterea factorului de putere şi modernizarea instalaţiei electrice interioare în corpul A şi B al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea-Ciuc. Corpurile de iluminat vor fi schimbate cu corpuri de iluminat cu LED performante, cu consum redus de energie electrică şi durată lungă de viaţă, instalaţia electrică pentru iluminatul de siguranţă urmând să se realizeze în sistem centralizat, prin amplasarea unor centrale de comandă şi monitorizare cu acumulatori la fiecare nivel al spitalului, care vor monitoriza circuitele şi corpurile de iluminat conectate la ele, semnalizând orice defecţiune apărută.

De asemenea, se va realiza o instalaţie de detecţie, semnalizare şi alarmare la incendiu şi cu sistem de detectare a concentraţiei de oxigen, dimensionate la nivelul întregului spital. Sistemul de detectare a concentraţiei de oxigen va consta în detectoare de exces de oxigen amplasat în fiecare încăpere unde există instalaţie de oxigen medical care prezintă un risc crescut de incendiu şi va fi integrat în sistemul de detecţie la incendiu, iar centralele de detecţie vor semnala depăşirea nivelului permis al concentraţiei de oxigen, între altele.

„Pandemia COVID-19 a dovedit că foarte multe secţii sunt suprasolicitate şi foarte multe instrumente care nu au funcţionat până atunci au necesitat să fie echipate. Acestea au suprasolicitat sistemele existente şi din acest motiv s-a decis participarea la un proiect POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare – n.a.), care să pună la punct sistemele de protecţie la incendii şi introducere a sistemelor de sesizare a oxigenului. Termenul pentru realizarea acestor obiective este luna decembrie a anului curent”, a precizat Péli Levente, director general adjunct în cadrul Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean Harghita.

Consilierii judeţeni au aprobat luni şi Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţii necesare „Reabilitării unor imobile pentru Înfiinţarea incubatorului de afaceri în oraşul Cristuru Secuiesc”, în valoare de 5.619.125,72 lei fără TVA, respectiv 6.686.759,61 lei cu TVA, în vederea accesării fondurilor nerambursabile aferente obiectivului de investiţii.

Comuna Zetea a solicitat 674.000 lei din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit estimat a se încasa pe anul 2022 aflat la dispoziţia Consiliului Judeţean Harghita, pentru „Realizarea infrastructurii pentru cartierul tinerilor din Sub Cetate”, în scopul prevenirii agravării „fenomenului de exod al tinerilor”, prin obţinerea unor suprafeţe de teren din cele aflate în domeniul privat al unităţii administrativ-teritoriale, pentru construirea unor locuinţe proprietate personală. „Având în vederea cererea mare a tinerilor pentru aceste terenuri, se impune urgentarea realizării lucrărilor”, îşi justifică solicitarea Primăria Zetea. Comunei Zetea i-a fost aprobată suma de 500 mii lei în acest scop.

Şi tot din fondul constituit din cota de 6% din impozit s-a mai aprobat repartizarea sumei de 200.000 de lei municipiului Miercurea-Ciuc pentru achiziţionarea unei centrale termice pentru Internatul Liceului Teologic Romano-Catolic „Segitő Mária”. „Au termen din partea ISU până la sfârşitul lunii mai, după care şcoala nu va mai avea autorizaţie de funcţionare”, a menţionat Borboly Csaba.

La rândul ei, conducerea municipiului Odorheiu Secuiesc a solicitat din fondul constituit din cota de 6% din impozitul pe venit suma de un milion de lei pentru actualizarea studiului de fezabilitate „Construire variantă drum de ocolire cu statut de stradă urbană nord-vest a municipiului Odorheiu Secuiesc”, sumă care i-a fost repartizată în urma votului favorabil al consilierilor judeţeni.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.