Un număr de 2.226 de elevi s-au înscris la prima sesiune a examenului de bacalaureat în judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 26 septembrie 2022
Home » Învățământ » Un număr de 2.226 de elevi s-au înscris la prima sesiune a examenului de bacalaureat în judeţul Harghita
Un număr de 2.226 de elevi s-au înscris la prima sesiune a examenului de bacalaureat în judeţul Harghita

Un număr de 2.226 de elevi s-au înscris la prima sesiune a examenului de bacalaureat în judeţul Harghita

După prima probă, de competenţe lingvistice în limba română, datele furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita arată că elevii harghiteni sunt aşi la comunicarea în limba oficială, de vreme ce peste 76% dintre cei care au susţinut-o au obţinut calificativele „experimentat” şi „avansat”

Un număr de 2.226 de elevi s-au înscris la prima sesiune a examenului de bacalaureat în judeţul Harghita. Potrivit inspectorului şcolar general adjunct, prof. dr. Cristinel Glodeanu, din totalul absolvenţilor înscrişi la bacalaureat în sesiunea de vară, 1.923 (86,4%) sunt din promoţia curentă, restul de 303 fiind din promoţiile anterioare.

Potrivit inspectorului şcolar general adjunct, la prima probă, de comunicare orală în limba română, a examenului de maturitate s-au prezentat 1.927 de elevi, patru dintre aceştia încercând să o promoveze cel puţin a doua oară.

Datele furnizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita ne arată că din cei 1.927 de elevi care au susţinut această probă, un număr de 909 (47,17%) sunt experţi, ei fiind apreciaţi de examinatori cu calificativul „experimentat”, alţi 558 (28,95%) obţinându-l pe cel de „avansat”. Doar 446 (23,14%) dintre absolvenţi au fost notaţi de examinatori cu calificativul „mediu”. Treisprezece din totalul elevilor înscrişi la proba orală de comunicare în limba română nu s-au prezentat, iar unul nu a fost evaluat.

Prima sesiune a examenului de bacalaureat 2019 a început luni, 3 iunie, cu probele de competenţă lingvistică: comunicarea orală în limba română, comunicarea în limba maternă (5-6 iunie), urmată de evaluarea competenţelor digitale (7, 10 şi 11 iunie) şi de proba de competenţă lingvistică într-o limbă străină, de circulaţie (12-13 iunie).

Probele scrise încep în data de 1 iulie, cu proba la Limba şi literatura română, urmată, în 2 iulie, de cea la Limba şi literatura maternă, de proba obligatorie a profilului (3 iulie), ultima probă fiind cea la alegere a profilului şi specializării, programată în data de 4 iulie.

Primele rezultate la examenul de bacalaureat vor fi afişate în data de 8 iulie, până la ora 12:00, în aceeaşi zi putându-se depune şi contestaţiile, în intervalul orar 12:00-16:00. Rezolvarea contestaţiilor se va face în perioada 9-12 iulie 2019. Rezultatele finale urmează să fie afişate în data de 13 iulie.

Pentru desfăşurarea examenului de bacalaureat din acest an, în Harghita au fost înfiinţate 38 de centre de examinare, la nivelul judeţului fiind constituit un singur centru de evaluare, la Liceul Teologic Romano-Catolic „Segitő Mária” din Miercurea Ciuc.

Procentul de promovare la simularea examenului de bacalaureat în Harghita (clasa a XII-a) a fost de 30,29%, cele mai slabe rezultate fiind obţinute la Matematică, Fizică şi la Limba română.

În 2018, în sesiunea de vară a bacalaureatului au promovat 58,05 la sută dintre elevii din Harghita.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.