Ultima şedinţă a actualului consiliu judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate » Ultima şedinţă a actualului consiliu judeţean
Ultima şedinţă a actualului consiliu judeţean

Ultima şedinţă a actualului consiliu judeţean

Actualul consiliu judeţean, binecuvântat de soartă cu un mandat de 4 ani şi jumătate, şi-a desfăşurat, joi, ultima şedinţă, ordinară, dedicată punerii lucrurilor în ordine, asigurării ultimelor finanţări permise de buget şi pregătirii terenului pentru viitoarele hotărâri ale noului for decizional judeţean.

S-au plătit cotizaţiile către Asociaţia Regiunea Cristur (100.000 de lei) şi cea pentru Asociaţia Microregională Sóvidék (118.484 lei) şi s-a acordat un mandat expres favorabil pentru conducere şi autorităţile deliberative ale cei din urmă, în vederea asigurării continuităţii la nivelul conducerii.

Suma de 1,7 milioane de lei alocată la ultima şedinţă extraordinară pentru plata impozitelor pe salarii datorate de Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) va trece în fondul pentru plata salariilor angajaţilor ca urmare a apariţiei unui normativ ce decalează termenul de plată a impozitelor până la 31 decembrie 2020. De altfel, a precizat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Harghita, Borboly Csaba, în perioada următoare va ajunge în judeţ şi contribuţia statului la susţinerea funcţionării DGASPC.

În privinţa acestei instituţii, consilierii judeţeni au aprobat suplimentarea numărului de posturi şi transformarea unora dintre cele existente, dată fiind creşterea numărului de persoane instituţionalizate.

De asemenea, s-a votat pentru alocarea sumei de 1,19 milioane de lei pentru construirea de locuinţe destinate medicilor şi acordarea sumei de 3.730 de lei pentru începerea construirii unei noi staţii de epurare în staţiunea Băile Homorod.

Un alt proiect important aprobat joi vizează contractarea unei linii de credit de 50 de milioane de lei, în vederea cofinanţării şi prefinanţării proiectelor de interes judeţean, finanţate din fonduri nerambursabile. Unul dintre aceste proiecte este „Reabilitarea şi modernizarea drumului judeţean 127 Tulgheş – Ditrău”.

Forul decizional a mai votat pentru reducerea aportului CJ la capitalul social şi pentru reorganizarea SC HARGITA GAZ, unde consiliul judeţean este acţionar. „Am avut aşteptări mari când, în mandatul 2000-2004, am înfiinţat această firmă şi am aşteptat ca ea să introducă gazul în tot judeţul. Planurile noastre nu s-au îndeplinit, s-a introdus gazul în doar câteva localităţi, cu greu a ajuns gazul şi la Gheorgheni; firma nu a făcut dezvoltările reţelei de gaz la scară largă, cum ne-am aşteptat. Reorganizarea cu un nou proprietar ar putea să rezolve situaţia”, a spus Borboly Csaba.

Contractul de administrare nr. 19144/2009, încheiat între Judeţul Harghita, prin consiliul judeţean şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita, a fost prelungit până la data de 1 noiembrie 2022. Acordul între cele două instituţii priveşte darea în administrarea IPJ a unor spaţii din incinta clădirii Poliţiei municipiului Miercurea Ciuc care aparţin domeniului public al judeţului.

Şaisprezece angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc vor beneficia de stimulente financiare pentru luna august, în valoare totală de 29.475 lei, în urma votului favorabil al consilierilor judeţeni. Potrivit raportului înaintat spre aprobare, aceste persoane „au avut implicaţii majore în realizarea activităţii de combatere a virusului (SARS-CoV-2 – n.a.) şi au avut un volum de activitate ce depăşeşte în mod semnificativ volumul optim de activitate raportat la complexitatea cazurilor”.

În finalul ultimei şedinţe în actuala formulă, şeful administraţiei publice judeţene le-a mulţumit membrilor consiliului judeţean pentru buna colaborare şi le-a urat mult succes în viitor, oriunde îşi vor continua activitatea, asigurându-i pe cei care nu vor mai face parte din noul for decizional că „uşile consiliului judeţean vor fi întotdeauna deschise pentru ei”.

„În baza experienţei din ultimii ani, putem spune că acest consiliu a avut interese comune în privinţa dezvoltării judeţului şi a creşterii nivelului de trai al populaţiei. Evident, au existat diferenţe de opinii, dar obiectivul principal pentru care am jurat şi pentru care următorul consiliu va depune jurământul, a fost unul comun: să facem totul pentru judeţul Harghita şi pentru oamenii de aici. Vă mulţumesc tuturor pentru cei patru ani pe care i-am petrecut împreună, pentru timpul acordat, chiar şi pentru critici. Îmi cer scuze dacă am jignit pe cineva şi celor pe care i-am pus într-o situaţie incomodă şi ne urez să putem lucra împreună pentru aceleaşi interese, indiferent de funcţia în care ne vom afla”, a conchis preşedintele CJ Harghita.

Şedinţa de constituire a noului consiliu judeţean va avea loc astăzi, de la ora 13:00, sub coloanele Palatului Administrativ.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.