Tuşnad Gastro Blues Fest: Vineri începe a treia ediţie | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Timp Liber » Tuşnad Gastro Blues Fest: Vineri începe a treia ediţie
Tuşnad Gastro Blues Fest: Vineri începe a treia ediţie

Tuşnad Gastro Blues Fest: Vineri începe a treia ediţie

Ne mai despart doar câteva zile până la minivacanţa de Rusalii, iar dacă doriţi să evadaţi câteva zile şi nu ştiţi unde, vă facem noi o recomandare: Tuşnad Gastro Blues Fest.

În perioada 10-12 iunie, iubitorii muzicii blues, precum şi cei care apreciază muzica live de calitate, sunt invitaţi să participe, sub Piatra Şoimilor, în Băile Tuşnad, la unul dintre cele mai tinere şi bine închegate festivaluri din judeţ.

TGBF vine cu trei premiere pentru România: chitaristul britanic Marcus Bonfanti – un artist cu o bogată carieră solo, care din 2014 l-a înlocuit pe Joe Gooch în faimoasa trupă Ten Years After; legendara trupă britanică Dr. Feelgood – formată în 1971, este cunoscută pentru single-urile timpurii precum „She Does It Right”, „Roxette”, „Back in the Night” şi „Milk and Alcohol”; Gisele Jackson – este una dintre cele mai importante voci din muzica afro-americană, o artistă ce şi-a început cariera în muzica soul, atunci când Ray Charles a adus-o în trupa sa; ea va fi acompaniată de trioul spaniol The Shu Shu’s.

Muzicuţist de excepţie, recunoscut la nivel internaţional, artistul maghiar Pribojszki Mátyás aka Jumping Matt revine pe scena festivalului, de data aceasta în formulă completă ca Jumping Matt & His Combo, alături de trupa sa.

Printre surprizele româneşti se numără trupa Burning Blues, din care mai fac parte, alături de cei doi „foşti Survolaj”, Szabó Zsolt (chitară), Molnár Levente (tobe) şi Nagy „Bogy” Bogdan (voce şi muzicuţă), Ştefan Czifrak (chitară bas). Cei trei muzicieni de la Soul Serenade (Adelina Chivu – voce, chitară bas şi kazoo; Andrei Rotariu – voce, chitară şi muzicuţă; Codrut Andrei – mandolină) îmbină stiluri şi estetici din tradiţia SUA, de la blues-ul de la finele sec. XIX până la începuturile tradiţiei de jazz şi swing din anii ’30. Florin Giuglea Trio (Florin Giuglea – chitară, voce; Adrian Ciuplea – chitară bas; Vlad Isac – tobe) ne va aduce magia blues-ului electric la Băile Tuşnad, împreună cu o bucată din sufletul lui – „Invitation to the Blues” (albumul de debut). Îl vom avea alături şi pe Zsugya Robert Cristian aka. SOUTHERNMAN ROBBIE, un interpret şi compozitor de muzica country blues şi unul dintre puţinii artişti români care abordează blues-ul din sudul SUA, folosind accentul specific acestei zone, combinând tehnici de „slide guitar”, „finger picking”, voce şi kazoo.

La TGBF vor fi prezente şi câteva nume tinere în lumea blues-ului. Astfel, a treia ediţie a festivalului va fi deschisă vineri, 10 iunie, de Bluemans – o pâine nouă scoasă dintr-un cuptor vintage. În cazul de faţă, cuptorul este Blues-ul iar pâinea este rezultatul la care au ajuns cei patru membri. Să nu vă sperie statement-ul Trupa a luat fiinţă în 2019. Băieţii cântă împreună de mult timp, mai ales dacă ne referim la Adrian Tetrade (tobe), Alin Neagoe (chitară bas) şi Alexandru Matei (clape). Alexandru Cismaru este nou-venitul în acest ecosistem, ajuns în plaiurile deltei Văcăreştiului tocmai din Delta Missi… pardon, Delta Dunării, cu multă dăruire şi optimism.

***

Dar, aşa cum îi stă bine oricărui eveniment de acest gen, festivalul nu se rezumă doar la muzică, organizatorii punând la dispoziţia participaţilor diferite servicii.

Şi pentru că vorbim de Gastro Blues… şi la această ediţie Papa la Şoni se mută cu tot cu celebrele sale ceaune la Băile Tuşnad, unde timp de 3 zile va găti pentru toţi pofticioşii preparate absolut delicioase! Nu vor lipsi din festival preparatele specifice zonei, cum ar fi gulaşul, kürtőskalács-ul sau langoşii, dar nici preparate mai „uşoare” precum pastele, iar la final ne putem cu toţii îndulci cu mai multe sortimente de ciocolată artizanală. Pe 11 şi 12 iunie vor fi organizate câte două sesiuni de gastronomie cu degustare de vin pe zi, în intervalele 12:30-14:00, în cadrul cărora vor fi prezentate atât preparatele pregătite de maeştrii bucătari, cât şi diverse sortimente de vin potrivite fiecărui preparat în parte, recomandate de somelierul festivalului.

Festivalul va găzdui şi o expoziţie de fotografie, cu imagini din ediţiile anterioare, precum şi o serie de workshopuri tematice de iniţiere în tainele blues-ului. Accesul la workshopuri este gratuit, în limita locurilor disponibile.

***

Biletele şi abonamentele pot fi achiziţionate de pe site-ul iabilet.ro.

Abonamentele care permit accesul în toate cele trei zile ale festivalului, precum şi la una dintre sesiunile de gastronomie cu degustare de vin costă 298 de lei. Preţul abonamentelor care permit doar accesul la concerte este de 258 de lei.

În cazul în care nu doriţi sau nu puteţi să participaţi la toate cele trei zile, atunci puteţi opta pentru bilete de o zi, la preţul de 125 de lei.

***

TUŞNAD GASTRO BLUES FEST este un eveniment ce împleteşte armonios muzica live şi gastronomia într-un concept unic, generator de intense experienţe senzoriale. Organizat sub sloganul #EcoFriendlyFestivals, TUŞNAD GASTRO FEST reprezintă un concept de mai multe evenimente tematice, dedicate promovării destinaţiei ecoturistice Băile Tuşnad şi Împrejurimile, iniţiat de Organizaţia GeoEcologică ACCENT cu sprijinul Primăriei Băile Tuşnad. (Liviu C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.