Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Trei focare de COVID-19 în Miercurea Ciuc, dintre care două la laboratoare de analize | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Sănătate » Trei focare de COVID-19 în Miercurea Ciuc, dintre care două la laboratoare de analize
Trei focare de COVID-19 în Miercurea Ciuc, dintre care două la laboratoare de analize

Trei focare de COVID-19 în Miercurea Ciuc, dintre care două la laboratoare de analize

Situația „inedită” necesită găsirea de soluții pentru asigurarea continuității activității de testare RT-PCR în municipiu în următoarele două săptămâni

La finalul săptămânii trecute, opt angajați ai Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Miercurea Ciuc, toți făcând parte din personalul laboratorului, au fost confirmați, în urma testării RT-PCR, cu COVID-19, fiind internați la Secția de Boli Infecțioase de la Șumuleu Ciuc.

O zi mai târziu, alte trei persoane din rândul personalului de laborator, de această dată angajate la un laborator de analize privat din oraș, au fost diagnosticate cu noul coronavirus.

Directoarea executivă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyöngyi, spunea că situația care s-a format este una interesantă pentru că este vorba de personalul din laboratoare, inclusiv cel de la Spitalul Județean de Urgență. „Este evident că virusul a fost adus din comunitate, sau din concediu, sau cu ocazia petrecerii timpului liber”, afirma aceasta.

Răspândirea virusului ar fi fost favorizată de condițiile de la locul de muncă al persoanelor infectate.

„Laboratoarele, știm, sunt puțin aerisite, în general au aer condiționat și în ambele cazuri s-a constat că aceasta este o problemă. Oamenii lucrează apropiați unul de celălalt și tocmai aceste condiții caracterizează răspândirea acestui virus: un contact prelungit într-un spațiu închis, fără aerisire”, a explicat dr. Tar.

Potrivit sursei citate, angajații celor două laboratoare confirmați pozitiv la COVID-19 sunt asimptomatici, în prezent se află sub evaluare clinică, iar unii dintre ei au decis să părăsească spitalul și să se izoleze la domiciliu pe propria răspundere.

„Ei nu reprezintă o problemă medicală clinică, ci mai degrabă una din punct de vedere al importanței socializării și al locului de muncă, ca (mijloc de – n.a.) răspândire. Avem, însă, o problemă strategică: laboratorul spitalului funcționează în regim de urgență și va trebui să asigurăm funcționarea lui pentru următoarele două săptămâni. Avem în vedere mai multe strategii, în județ sunt doar în alte localități laboratoare care ar avea capacitate de a testa în plus față de ce au ei de testat. Laboratorul de la Odorheiu Secuiesc ar putea, de exemplu, să preia, sau laboratoare din alte județe. Deci, încercăm să găsim o soluție, să se rezolve aici, cu detașare de personal sau chiar cu soluții mai inedite, cu personal mai redus. Este o aparatură preponderent automată, dar sunt anumite faze în care prezența personalului medical și a medicului este indispensabilă”, a conchis directoarea DSP Harghita.

În județul Harghita există, în prezent, trei focare COVID-19, toate în Miercurea Ciuc, la cele două laboratoare de analize și la Inspectoratul Județean de Jandarmi.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.