Topliţa: Festivalul-Concurs Internaţional al Cântecului  Păstoresc „MIORIŢA” – ediţia a XXI-a | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 23 septembrie 2023
Home » Cultură » Topliţa: Festivalul-Concurs Internaţional al Cântecului  Păstoresc „MIORIŢA” – ediţia a XXI-a
Topliţa: Festivalul-Concurs Internaţional al Cântecului  Păstoresc „MIORIŢA” – ediţia a XXI-a

Topliţa: Festivalul-Concurs Internaţional al Cântecului  Păstoresc „MIORIŢA” – ediţia a XXI-a

Festivalul-Concurs Internaţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa”, de la Topliţa, a fost iniţiat în anul 1976, cu scopul de a pune în valoare tezaurul cântecului păstoresc, lansarea de noi talente interpretative, stimularea interesului publicului pentru receptarea creaţiilor folclorice cu tematică păstorească, cultivarea gustului pentru adevăratele valori ale muzicii populare, valorificarea comorilor cântecului şi portului popular românesc şi introducerea lor în circuitul valorilor spirituale. Începând cu această ediţie, Festivalul-Concurs Naţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa” de la Topliţa va fi Festival Internaţional pentru faptul că românii, oriunde s-ar afla, promovează frumuseţea şi unicitatea inegalabilului folclor românesc, de aceea este deschis şi pentru românii care trăiesc dincolo de graniţele României.

  • Festivalul-Concurs Internaţional al Cântecului Păstoresc „Mioriţa” se va desfăşura în perioada 18-19 octombrie 2018, în sala de spectacole a Casei municipale de cultură din Topliţa, judeţul Harghita. Intrarea spectatorilor este liberă, pe baza biletelor gratuite ce se găsesc la Centrul de Informare turistică.
  • Sunt invitaţi să participe solişti vocali, instrumentişti (numai instrumente cu corzi, de suflat: fluier, caval, taragot, clarinet şi alte pseudo-instrumente specifice folclorului păstoresc) din toate judeţele ţării şi alte ţări în care trăiesc români, cu vârsta de la 14 ani în sus. Festivalul-concurs se desfăşoară pe două secţiuni: solişti vocali şi instrumentişti.
  • Fiecare concurent va interpreta, în mod obligatoriu, o doină sau baladă cu tematică păstorească (maximum 2 strofe), fără acompaniament şi un cântec ritmat cu acompaniament orchestral, din zona pe care o reprezintă.
  • Acompaniamentul va fi asigurat de orchestra Ansamblului Artistic Profesionist „Rapsodia Călimanilor” al Centrului Cultural Topliţa.
  • Înscrierea concurenţilor se va face până în data de 15 octombrie 2018, ora 15:00, la nr. de telefon: 0266/34.18.48, 0748/09.45.76 sau la adresa de e-mail arc_top1@yahoo.com.

Concurenţii vor trimite un scurt CV şi partitura pentru piesa cu orchestraţie la aceeaşi adresă de e-mail (arc_top1@yahoo.com). Se acceptă şi trimiterea unor înregistrări audio ale piesei.

Costel LAZĂR, directorul Centrului Cultural Topliţa

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.