Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tineri din 3 judeţe au fost în Harghita unde, în cadrul unui proiect, au căutat şi propus soluţii alternative pentru dezvoltarea zonelor miniere sau foste miniere | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » Tineri din 3 judeţe au fost în Harghita unde, în cadrul unui proiect, au căutat şi propus soluţii alternative pentru dezvoltarea zonelor miniere sau foste miniere
Tineri din 3 judeţe au fost în Harghita unde, în cadrul unui proiect, au căutat şi propus soluţii alternative pentru dezvoltarea zonelor miniere sau foste miniere

Tineri din 3 judeţe au fost în Harghita unde, în cadrul unui proiect, au căutat şi propus soluţii alternative pentru dezvoltarea zonelor miniere sau foste miniere

Aproape 100 de tineri din Harghita, Hnedoara şi Maramureş au participat la un proiect desfăşurat în oraşul Bălan şi în care s-au căutat soluţii alternative pentru fostele zone miniere sau pentru localităţi în care exploatările miniere se vor închide. Ideea principală a proiectului „De la minerit la antreprenoriat” este ca în zonele foste miniere sau acolo unde această industrie extractivă este pe punctul de a se închide, să înceapă să se mişte şi alte lucruri, oferindu-se ajutor creării de firme (şi) prin implicarea tinerilor din societatea respectivă.

Liceenii veniţi din Baia Sprie (Maramureş), Petroşani, Lupeni, Vulcan (Hunedoara), Bilbor şi Bălan au fost împărţiţi în grupuri de câte 10 şi fiecare a lucrat la rezoluţia lui proprie. În final au fost analizate şi comparate cele 10 rezoluţii, fiind propusă una singură, care a fost prezentată vineri, la o întâlnire la care a participat şi prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, precum şi directorul Registrului Comerţului Harghita, Vasile Vîlcan.

„De la minerit la antreprenoriat”

Dan Vîlcan, coordonatorul acţiunii, spunea că este un proiect de dialog, care reuneşte 96 de tineri din şase zone miniere şi foste miniere.

„În cadrul acestuia tinerii noştri au lucrat alături de 14 lideri decizionali, experţi şi alături de echipa de proiect, în vederea realizării unei propuneri de politică de tineret, cu titlul De la minerit la antreprenoriat, care are drept scop facilitarea accesului tinerilor către activităţile de tip antreprenorial”. Acesta preciza că, pe parcursul derulării proiectului, tinerii au fost foarte implicaţi în activităţile desfăşurate, iar organizatorii au folosit metode de educaţie non-formală, s-au folosit simulări (fiind simulat procesul deschiderii unei firme), dar şi jocuri de rol (în care tinerii s-au pus în rolul primarilor).

„Am observat – continua coordonatorul proiectului – că tinerilor le este foarte clar că un viitor minier în România este foarte, foarte puţin probabil, iar noi încercăm prin acest proiect să canalizăm atenţia şi energia constructivă către alte surse de venit, considerând antreprenoriatul ca fiind o potenţială alternativă. Tinerii au propus activităţi în domeniile turism, IT, servicii, alimentar”.

Important, mai arăta Dan Vîlcan, este şi faptul că mulţi tineri doresc să-şi facă studiile şi să se specializeze în alte oraşe, după care să revină în societatea din care au plecat.

La rândul său, primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban, menţiona că toţi cei implicaţi în proiect, deşi din localităţi diferite, se află în aceeaşi situaţie dificilă, aceştia având ca principal obiectiv o mină care a funcţionat sau care încă mai funcţionează, dar care în curând se va închide.

„Am încredere în voi, văd iniţiative tinere, energice şi puternice, care vor dezvolta antreprenoriatul”, le spunea edilul tinerilor care au participat la proiect.  „Ce mi-a plăcut cel mai mult în prezentările voastre a fost că veţi merge, vă veţi perfecţiona, după care veţi reveni în localităţile voastre şi veţi face pentru aceiaşi oameni ce aţi învăţat voi mai bine”, a mai spus Gheorghe Iojiban.

Prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, arăta că Dan Vîlcan a reuşit, în ultima perioadă, să aducă în judeţ 5 proiecte de tineret în valoare de 15.000 de euro, din care două naţionale şi tot atâtea cu participare internaţională.

„Sunt proiecte pentru tineri, proiecte pentru dezvoltarea învăţăturii non-formale şi competenţe – cheie, sunt proiecte în care implicarea tinerilor în dezvoltarea comunitară creează, practic, şi ideea de comunicare şi de implicare în problemele comunităţii. Cred că este o iniţiativă extraordinară a acestui om care a reuşit să coopteze, pe lângă Instituţia Prefectului judeţului Harghita şi alte Instituţii similare – Hunedoara şi Maramureş, ceea ce nu este deloc simplu”, spunea Adrian Jean Andrei.

Totodată, acesta şi-a arătat deschiderea faţă de astfel de proiecte, spunându-le tinerilor că ei sunt „lumina de la capătul tunelului, pe care mulţi nu o vedem”. În acelaşi timp a dorit să-i mulţumească primarului din Bălan pentru că susţine asemenea proiecte, dar şi directorului Registrului Comerţului Harghita, pentru că s-a constituit ca semnatar al proiectului.

Prezent la întâlnire, Vasile Vîlcan, directorul Registrului Comerţului Harghita, le-a vorbit liceenilor despre domeniul de activitate al instituţiei pe care o conduce şi le-a prezentat o statistică pentru ca aceştia să-şi contureze o imagine despre ce înseamnă mediul antreprenorial în judeţ. De asemenea, pentru a scoate în evidenţă progresele din ultimii 26 de ani, a făcut o trecere în revistă a procesului legislativ în ceea ce priveşte comercianţii (persoane fizice şi juridice), dar şi despre facilităţile pe care le au cei care doresc să iniţieze o afacere. În final, a punctat şi etapele şi timpul cât durează înfiinţarea unui SRL.

Despre rezoluţia „De la minerit la antreprenoriat”

Vineri, la întâlnirea cu autorităţile locale, patru tineri participanţi la proiect au prezentat rezoluţia adoptată de aceştia. Aceasta are 14 puncte, iar cei care au contribuit la formularea ei speră ca soluţiile „să fie foarte realiste şi în scurt timp să fie preluate de autorităţile locale”. Printre cele 14 puncte care compun rezoluţia, amintim:

  • Susţinem în mod solemn implicarea activă a tinerilor în procesul de creare a politicilor;
  • Invităm autorităţile, şcolile, universităţile şi organizaţiile nonguvernamentale să iniţieze programe care să conducă la dezvoltarea spiritului antreprenorial local;
  • Sprijinim cooperarea dintre zonele miniere şi/sau foste miniere pentru a implica tinerii în activităţi de dezvoltare personală şi antreprenorială;
  • Atragem atenţia tinerilor asupra problemelor de dezvoltare a oraşelor miniere şi foste-miniere;
  • Încurajăm dialogul structurat între liderii decizionali şi tineri în vederea facilitării activităţilor antreprenoriale;
  • Subliniem necesitatea colaborării dintre sectorul public şi privat pentru prevenirea accidentelor în cazul minelor încă funcţionale;
  • Îndemnăm autorităţile să înlesnească sursele de finanţare şi suport pentru tinerii antreprenori.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.