Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Tema ediţiei din 2014 a Universităţii de Vară Izvoru-Mureşului: „România europeană şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO” | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Cultură » Tema ediţiei din 2014 a Universităţii de Vară Izvoru-Mureşului: „România europeană şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”
Tema ediţiei din 2014 a Universităţii de Vară Izvoru-Mureşului: „România europeană şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”

Tema ediţiei din 2014 a Universităţii de Vară Izvoru-Mureşului: „România europeană şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”

După primele unsprezece ediţii, Universitatea de Vară Izvoru-Mureşului organizată de Centrul Cultural Topliţa, în parteneriat cu Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni (Bucureşti), Centrul European de Studii Covasna-Harghita (Sf. Gheorghe), cu sprijinul Departamentului Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Institutului Cultural Român, Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei şi al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, a intrat în conştiinţa publică ca un proiect cultural la scară naţională, constituindu-se într-un veritabil eveniment de „parteneriat româno-român” atât prin participanţi (tineri din afara hotarelor ţării şi din ţară), prin temele abordate, cât şi prin corpul conferenţiarilor format din elita universitară şi culturală românească, dar şi prin prezenţa principalilor oameni politici ai României.

Ediţia din anul 2013 s-a bucurat de o puternică mediatizare din partea presei scrise şi electronice naţionale.

Ediţia din acest an a Universităţii de Vară Izvoru-Mureşului, cu tema „România europeană şi românii de la frontiera Uniunii Europene şi NATO”, se va desfăşura în perioada 11-16 august 2014, la Complexul Sportiv Naţional Izvoru-Mureşului, judeţul Harghita.

Programul va cuprinde teme precum:

1. Reunirea Basarabiei cu România, obiectiv naţional al românilor. Dar al clasei politice de pe cele două maluri ale Prutului?

2. Drepturile minoritarilor din România vs. Drepturile minorităţilor româneşti din jurul frontierelor şi din Balcani;

3. Comunităţile româneşti din vecinătate şi din Balcani între afirmare identitară şi deznaţionalizare. De ce România nu face mai mult?

4. Situaţia şcolilor şi a bisericilor româneşti din spaţiul din jurul graniţelor, ca factor de păstrare a identităţii etnice;

5. Politica partidelor parlamentare faţă de românii de pretutindeni şi faţă de românii din zonele  multietnice şi pluriconfesionale din România;

6. Românii din afara graniţelor în preocupările instituţiilor de stat şi ale asociaţiilor nonguvernamentale;

7. Sprijinul statului român pentru păstrarea identităţii etnice a românilor din jurul frontierelor şi din Balcani;

8. Implicaţiile regionalizării asupra românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş;

9. Autonomia teritorială pe criterii etnice a aşa-zisului „Ţinut Secuiesc” – formă actualizată a experimentului stalinist al Regiunii Autonome Maghiare;

10. Transilvania furată. Probleme ale retrocedărilor ilegale de proprietăţi în Transilvania. De ce statul român nu reacţionează?

11. Românii romano-catolici din Moldova în faţa presiunilor de maghiarizare;

12. Strategii de solidaritate româno-română, în preocupările administraţiei publice şi a partidelor politice.

Alte activităţi preconizate: Expoziţie de carte cu vânzare, lansări de cărţi şi publicaţii, dezbateri libere, spectacol folcloric.

La lucrări vor participa tineri cursanţi din ţară şi de peste hotare (Republica Moldova, Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Albania, Macedonia), precum şi conferenţiari din principalele centre universitare ale ţării şi din străinătate (Iaşi, Cluj, Bucureşti).

Au fost invitaţi, ca şi la ediţiile precedente, conducătorii statului român, miniştri, parlamentari reprezentând spectrul politic românesc.

Tinerii studenţi, profesori, masteranzi, doctoranzi cu preocupări privind promovarea valorilor naţionale, convieţuirea interetnică şi afirmarea identităţii culturale, lingvistice şi confesionale în medii multietnice vor dezbate timp de mai multe zile tematica mai sus-enunţată.

La lucrări pot participa şi români din diasporă sau din România. Participarea este liberă trebuind doar achitată cazarea şi masa la pensiunile din Izvoru-Mureşului.

Parteneri media: Romanian Global News, Basarabeni.ro, Timoc Press, Radio România Actualităţi, Radio Târgu-Mureş, Radio Vocea Basarabiei, Radio şi TV Trinitas, Informaţia Harghitei, Condeiul Ardelean, Cuvântul Liber, Mesagerul de Covasna, Foaia Românească şi Ziarul de Gardă.

Biroul de presă al UVIM

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.