Teatru pentru bac la Liceul Tehnologic „Joannes Kajoni” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 16 ianuarie 2025
Home » Învățământ » Teatru pentru bac la Liceul Tehnologic „Joannes Kajoni”
<i>Teatru pentru bac</i> la Liceul Tehnologic „Joannes Kajoni”

Teatru pentru bac la Liceul Tehnologic „Joannes Kajoni”

Vineri, 22 noiembrie, peste 250 de elevi ai Liceului Tehnologic „Joannes Kajoni” au fost la teatru. Altfel, în urma câştigării proiectului „Teatru pentru bac”, finanţat de Primăria municipiului Miercurea-Ciuc şi Fundaţia „Joannes Kajoni”, dr. Oanea Oana-Larisa, profesoară de limba şi literatura română, a reuşit să aducă în Miercurea-Ciuc caravana Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” Bucureşti pentru două reprezentaţii teatrale, desfăşurate la CCD Harghita „Apáczai Csere János”.

Proiectul s-a concretizat prin două acţiuni: reprezentarea teatrală a poemului „Luceafărul”, de Mihai Eminescu, urmată de o sesiune de discuţii, la care au participat 176 de elevi şi profesoare de limba şi literatura română şi limba şi literatura maghiară, şi punerea în scenă a romanului „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”, de Camil Petrescu, urmată şi ea de o lungă sesiune de Întrebări şi Răspunsuri, la care au participat, alături de profesoarele lor, 97 de elevi, şi cei 11 actori ai UNATC „I. L. Caragiale” Bucureşti.

Acţiunea este foarte importantă pentru înţelegerea corectă şi pro-activă de către elevii de la secţia română şi cei de la secţia maghiară a operelor literare din programa şcolară pentru disciplina Limba şi literatura română. De asemenea, ne-am dorit facilitarea accesului la cultura teatrală şi artistică, prin aducerea teatrului în şcoală şi medierea culturală în context plurilingv şi pluricultural, o competenţă nouă în programă şcolară de Limba şi literatura română pentru şcolile şi secţiile cu predare înlimba maghiară. Astfel, elevilor din cursul superior al liceului, ca principali beneficiari, le este oferită şansa de a avea rezultate mai bune la examenul naţional de bacalaureat, deoarece au avut o ocazie în plus de a exersa comunicarea în limbă română prin contextele culturale oferite de acţiunile propuse de acest proiect.

Toţi cei peste 250 de elevi şi profesori care au luat parte la acţiune şi-au manifestat recunoştinţa şi entuziasmul pentru această oportunitate şi pentru întregul proiect.

Proiectul „Teatru pentru BAC” a demonstrat în liceul nostru eficienţa şi importanţa utilizării artei teatrale în procesul educaţional şi în dezvoltarea competenţei de comunicare în limba română. Prin crearea unei experienţe memorabile şi interactive, acest proiect a reuşit nu doar să ofere o modalitate captivantă de învăţare, dar şi să trezească interesul şi entuziasmul elevilor pentru cultura, literatura şi limba română. Iniţiativa contribuie la dezvoltarea competenţelor transdisciplinare ale elevilor şi la îmbogăţirea experienţei lor educaţionale.

prof. dr. Oana-Larisa OANEA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.